Ugrás a fő tartalomra

2013/4/1 - A mennyei szentély

Kérlek, akkor majd hallgasd meg a Mennyből, lakóhelyedről könyörgésüket, és segítsd meg őket!" (I. Kir. 8:49)
Nézz körül a szobádban!

Régóta élsz itt? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel — amennyire a lehetőségeid engedik — igyekeztél a saját ízlésed szerint kidíszíteni, berendezni, igaz? Ez általában így van. Szeretünk olyan környezetben élni, amit mi magunk készítünk, vagy legalább is a saját stílusunkban lett berendezve. Éppen ezért gyakran, ha jól ismered a másikat, meg tudod tippelni, hogy Star Wars-os plakát van-e a szobája falán, vagy egy csomó plüssállat az ágyán.
Azt olvassuk, hogy Istennek saját lakhelye van a Mennyben. Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy Isten otthona milyen, érdemes onnan kezdeni, hogy milyen maga Isten.

Olvasd el a következő szakaszokat a Bibliából, és írd le, mi minden derül ki Istenről!

Most próbáld meg végiggondolni, hogy milyen helyen lakhat Isten a fenti tulajdonságai alapján! Sok időt tölt el benne? Szépen van berendezve? Mi a fő célja a lakhelyének?

Milyen plusz információt találunk a következő versekben?

Isten lakhelye a Mennyben van, de sok konkrétat nem tudunk róla, illetve ha még tudnánk is, elég nehéz lenne felfognunk. Egy viszont biztos. Lévén, hogy Isten a világmindenség királya, uralkodóhoz méltó a lakhelye is. Trón is van benne, legalább is a Biblia erről beszél.

Próbáld meg elképzelni ezt Zsolt. 47:7-10, 93:1-2 és 103:19 alapján!

Mint ahogy otthonainkban minden bútornak, minden tárgynak megvan a maga szerepe, így Isten lakhelyében is így van. Gondolj csak bele! Milyen szerepe, milyen célja lehet egy trónnak? Milyen szerepe volt Mátyás király, vagy Nagy Sándor trónjának? És milyen szerepe van Isten trónjának?


Míg a földi nagyhatalmak tróntermei a hatalmukat voltak hívatottak bizonyítani, az elnyomást és az uralkodást szimbolizálták, addig Isten trónterme a kegyelem, a szeretet és a közbenjárás helyszíne. Ez az a hely, ahonnan Isten hallgatja imáinkat, együtt örül, vagy sír velünk, ez az a hely, ahonnan Isten irányítja életünk kuszaságát, és lerombolja az akadályainkat.

Olvasd el Zsoltárok 11:4-7 verseit!

A Biblia azt is írja, hogy Isten trónterme egy izgalmas, mozgalmas hely. A Jelenések könyve 4-5. fejezetében azt találjuk, hogy a világegyetem legfontosabb eseményei is ebben a teremben játszódnak le. Olvasd el ezt a szakaszt, és gondolkodj el rajta, mi minden történhet a Mennyben ebben a pillanatban!

Ami viszont számunkra a legfontosabb Isten mennyei lakásával kapcsolatban, hogy ez az a hely, ahol az emberiség sorsa is megpecsételődik. A mennyei hely legfontosabb része az a szentély, amit a Zsidókhoz írt levél 8. fejezetének 1-2. verseiben találunk. Ez az a hely, amiről ebben a negyedévben beszélni fogunk

Gondolkozz el rajta, hogy mi mindent tudsz a földi és a mennyei szentélyről!
Ne aggódj, ha nem sokat, a negyedév végére már világos lesz minden!

A Sci-fi vezető

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!