Ugrás a fő tartalomra

2014/2/2 – Krisztus és a mózesi törvény

Számodra mit jelent egy mózesi törvény? Jó vagy rossz? Olvass bele Mózes 3. könyvének fejezeteibe! Egy mai ember számára mennyire tartod elfogadhatónak (vagy szükségesnek) az ilyen részletes törvényeket?

Bevallom, amikor a Bibliát olvasom, az egyik legnagyobb feladat számomra ezekben a törvényekben meglátni az Újszövetségben megismert Jézust. Mert rosszul olvastam. A mai ember picit felpörgött. Éppen ezért sokszor felületes. Végigolvashatjuk az egészet, akár ütemezett olvasási tervvel is, de ha a lényeget nem látjuk meg a sorok között, akkor bár mindezeket megtartjuk, nem lesz több, mint utasítások jegyzéke. Nem jelent többet számunka, mint néhány cikkely a Ptk-ból. Azonban egy fontos különbség, hogy utóbbi sokszor változik. Isten törvényének alapja viszont változatlan, örökké. Miért van hát, hogy ezeket a törvényeket nem vagy nem így gyakoroljuk? Melyik konkrét törvényt és hogyan töltötte be Jézus? Mondjunk példákat!

Minden rendelkezésnek megvan a célja. Azonban Istennél mindegyikhez tartozóan a jogi magyarázat Ő maga. A szeretet. Isten „alkotmánya”, arra tanít, hogy hogyan kell a legfontosabb kapcsolatainkat, az Istennel és a körülöttünk lévő emberekkel szeretetben megélni. Isten ezt az egy szavas törvényt adta:
Szeress!
Az ember egy furcsa szerzet. Szeret mindent értelmezni. Ezért ezt az egy szót kifejtette és odaadta az embereknek 10 pontban részletezve. Mivel már akkor is ismerte népét, szükségét látta, hogy tovább részletezze az alaptörvény megélését. Érdekes megfigyelni azt, hogy milyen körültekintő Istenünk van. Ahogy olvasod a bibliai történeteket, azt lehet benne látni, hogy minden népet, személyt, a saját környezetét felhasználva, a saját szintjén tanít. Így ad lehetőséget arra, hogy személyes kapcsolatunk lehessen vele és megértsük a Szeretetet. Neked milyen tapasztalatod van Vele? Mikor volt olyan az életedben, amikor érezted, hogy ez neked szól személyre szólóan?

Számodra melyik a „legfurább” mózesi törvény mai fejjel? Jézus életét tanulmányozva azt lájuk, hogy minden embereknek adott törvényt Ő maga is megtartott. Szülei révén kezdetektől megtartott mindent a zsidó törvények szerint és később még halálában is engedelmes volt ezeknek. 
Akkoriban a fiúgyermeket élete 8. napján körülmetélték. Előtte nevet sem választottak neki, csak a szertartást követően. A névválasztás is fontos volt. Érdekes egy-egy név jelentésére figyelni. A tiéd mit jelent? Ez a szertartásos cselekedet egy jel volt. Annak a szövetségnek a jele, amelyet Isten kötött az emberekkel. Testükön hordták, hogy mindig emlékeztesse őket. Ma keresztény emberként hogyan gyakoroljuk az Istennel való szövetségkötést? Hol hordjuk ennek jelét? Annyira fontos volt akkor ez a szertartás, hogyha a 8. nap szombatra esett, akkor is végre kellett hajtani (Jn 7:23). Amikor ezt a mondatot olvastam, elgondolkoztatott valami. Még szombaton is végre kellett hajtani? ...na ez már durva! Mennyit jelent nekem a szombat? Vajon valóban látjuk a szombat súlyát?  A zsidóknak (is) sokféle ünnepe volt. Rendes adventista fiatalként nagyon jól tudjuk a választ, ha megkérdezném: Mi számunkra a legnagyobb ünnep? Persze, helyes válasz… szombat. Tényleg? Jézus számára annyira fontos volt, hogy még halálában is tiszteletben tartotta. Tudjuk, hogy „a szombat lőn az emberért” (Mk 2:27). A legnagyobb ünnep, érted. Téged hogyan „szolgál” a szombat”?
Jézus, amikor szombaton elment a templomba, példás magatartással megtartott mindent. Azt a több száz emberi törvényt, rendelkezést, amelyet Ő a világ kezdetén egy szóban fejezett ki. Vajon bennünk is van ilyen alázat? Akkor is, ha nekünk van igazunk?
Olvassuk el Mt 17:24-27 szakaszát! Jézus a templomban járva bár megfelelt az emberi követelményeknek, hogy „őket meg ne botránkoztassuk”, de nem megjegyzés nélkül. „Ha Jézus tiltakozás nélkül kifizeti az adót, gyakorlatilag elismerte volna a követelés jogosságát, és ezzel megtagadja istenségét. Így azonban, bár jogosnak látta a követelést, megtagadta az alapját képező indoklást.” (E.G.W: Jézus élete). Érdekes megfigyelni, hogy hogyan fizeti meg. Egy hal szájában van a fizetség. Vajon mi hogyan reagáltunk volna Péter helyében egy ilyen kérésre?

Sokszor megmosolyogtató, de nagyon tanulságos az, ahogy Jézus „nemes egyszerűséggel” ad választ a kérdésekre. Nem bonyolítja a dolgokat, mert látja Isten igazi törvényének lényegét: Szeress! És ha szeretet nincsen én bennem… Innentől minden törvény egyszerű, mint egy szög.

NaTomi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!