Ugrás a fő tartalomra

2014/3/10 - Isten törvénye

„Mester, melyik a legfontosabb parancs a Törvényben? Ő így válaszolt: »Szeresd az Örökkévalót, Istenedet teljes szíveddel, egész lelkeddel és teljes értelmeddel!« Ez az első és legfontosabb parancs. A második is hasonló: »Úgy szeresd embertársadat, mint saját magadat!« Ez a két parancsolat az egész Törvény és a próféták írásainak az alapja.” (Mt 22:36-40 - EFO)
Kiskoromban mindig félelemből engedelmeskedtem a szüleimnek. Inkább lemondtam az éjszakai expedíciókról, a gardróbszobai bunkerkészítésről vagy nem másztam fel az öreg diófa legtetejére, mert apukám azt mondta, ha leesek, kikapok. Ahogyan elkezdtem növekedni és kezdtem megérteni az életet, már nem rettegésből, hanem szeretetből engedelmeskedtem.

A farizeusok nem keresték a törvények mélyebb értelmét. Úgy gondolkodtak, mint az a kisgyermek, aki nem azért marad a járdán, mert elütheti egy autó, hanem azért, mert egy felette álló személy ezt „parancsolta” neki.  A gyermek korából adódóan, a zsidók viszont felületességük miatt értelmezték annyira félre a törvényt, hogy elítélték Jézust.
„Nem értették meg, hogy milyen módon teszi Isten az embert elfogadhatóvá a maga számára, ezért megpróbálták saját magukat elfogadhatóvá tenni. Isten ugyan elkészítette az útját, hogyan lehet valaki a számára elfogadható, de Izráel ezt elutasította.” (Róm 10:3 - EFO)


Bírálták azt, aki betölteni jött a törvényt:
„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a Mózesi Törvényt, vagy a próféták tanítását! Ellenkezőleg, azért jöttem, hogy beteljesítsem!” (Mt 5:17 - EFO)
Jézus teljesen más megvilágításba helyezte a törvényt, miközben egyetlen betűt sem törölt el belőle. Nem bővítette, nem írt hozzá új szabályokat, egyszerűen csak megmagyarázta őket. Az írástudók szabályaihoz képest a törvény Jézus szeretetével vizsgálva hol „szigorúbb”, hol „engedékenyebb” lett.

Nézzünk meg néhány példát! 
„Jézus kérdéssel válaszolt: Ti pedig miért toljátok félre Isten parancsolatait a hagyományok kedvéért? Isten ugyanis ezt mondta: »Tiszteld apádat és anyádat!«, és ezt is: »Aki apját vagy anyját gyalázza, az halállal bűnhődjön!«. Ezzel szemben ti azt tanítjátok, hogy ha valaki már felajánlotta a Templom javára azt, amivel a szüleinek segíthetne, akkor inkább a Templomnak adja, mint a szüleinek. Ezzel valójában azt tanítjátok, hogy nem fontos, amit Isten mond, és nem neki kell engedelmeskednünk. Fontosabb, hogy mindenki a hagyományaitokat kövesse. Milyen képmutatók vagytok!” (Mt 15:3-7 - EFO)
„Hallottátok, hogy megmondták: »Ne kövess el házasságtörést!« Én viszont azt mondom nektek: ha valaki a házasságtörés vágyával néz más feleségére, az magában már el is követte a házasságtörés bűnét.” (Mt 5:27-28 - EFO)
Érdekes, hogy Krisztus tanítása jóval túlmutat a megszabott törvény egyszerű formáján. Tanításaiba nem csak a törvény betűit, hanem a lelkületet - vagyis azt, ami értelemmel és élettel tölti meg a szimpla formaiságot – is belefoglalta. Amikor Jézus arról beszél, hogy „ha a szemed rosszra visz, vájd ki” vagy „ha lopsz, vágd le a karod”, nem az öncsonkításról beszél – ami ellentétes is volna a bibliai tanításokkal –, hanem gondolataink és ösztöneink feletti uralkodásra szólít!... Ez egy rendkívül fontos gondolat. Persze teljesen uralkodni a gondolatainkon és ösztöneinken nem tudunk, de ici-pici lépcsőkön bukdácsolva egyre feljebb és feljebb juthatunk a „kívánt célhoz”.
Mik ezek a lépcsőfokok? Filip Milosavljevic mondta például egy Missziókonferencián azt a példát, hogy ha szembejön az utcán egy vonzó személy, egyszerűen fordítsd el róla a tekintetedet.  Másik példa: ha tudod, hogy nem szabad megenni a csábító, hatalmas tejszínhabos süteményt, akkor ne edd meg. Minden ehhez hasonló jelentéktelennek tűnő cselekedet egy-egy lépcsőfok magasabbra, vagy mélyebbre...

Végül eszembe jutott egy dal, ezzel a témával kapcsolatban. 
Egykor oly kedves dolgok menjetek
E világ tisztel és vív értetek
Amik nyereség voltatok nekem
Krisztusért kárnak ítélem.
Refr: Élni benned Jézus olyan jó
      Ennél nincs nagyobb áldás
      Te vagy már mindenem
      Új erőm és énekem
      Szeretlek téged Uram 
Teljes szívemből vágylak ismerni
Benned élni és követőd lenni,
Hitből nyert áldást tőled átvenni,
Igazság által erősödni.
Refr: Élni benned Jézus... 
Mennyei erőd jól megismerni,
Szenvedésedből részesedni,
Veled meghalni régi éltemnek,
Hogy aztán örökké élhessek.
Refr: Élni benned Jézus...
Anna Ráhel 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!