Ugrás a fő tartalomra

2014/3/6 - Növekedés Krisztusban

Mielőtt belevágunk a témába, gondold végig miről is szólhat a cím! Azt hiszem nem lövök mellé, ha azt mondom, hogy te sem hiszed, hogy fizikai növekedésről van szó. A Krisztusban való növekedés lényege, hogy fejlődik a hited. Na de ez mégis hogy lehetséges? Most erről fogunk gondolkozni.
„Jézus így válaszolt: Igazán mondom neked, hogy aki nem születik újra, nem láthatja meg Isten Királyságát.” (János 3:3)
Ismered ezt a történetet? Egy nagyon érdekes dologról van itt szó. Jézushoz az éjszaka közepén beállít egy nagyon fontos ember (a mai vallási életben ő minimum az unióbizottság tagja lenne), hogy beszéljen vele. Elkezd neki bókolni, de Jézus az egészre azt válaszolja: „Szüless újra!” Micsoda abszurd ötlet. Mégis mit jelenthet ez? Jézus nem az anatómiai ismeretek hiányában mondta ezt. Ez csak egy példa volt, amit feldobott.
Voltál már olyan helyzetben, amikor legszívesebben elástad volna magad, vagy elölről kezdted volna a napot, mert borzalmas volt? Na ez erről szólt, egy kicsit erősebben. Nem csak egy nap, az egész életed összes hibájáról szól. Gondold végig az összes hibád! Nehéz az összesre emlékezni. Jézus azt mondja, hogy minden rossz döntést el tud törölni.
Próbálj ki valamit! Most gondold végig, az általad elkövetett hibákat, amikre csak emlékszel az elmúlt pár napból! Ha megvagy vele, térdelj le, és imádkozz azért, hogy Isten adjon neked lehetőséget az újrakezdésre! Mondd el neki (akár hangosan), hogy hol hibáztál, és mondd el neki, hogy sajnálod! Ha komolyan gondolod, ő úgy veszi ezeket, mint ha meg sem történtek volna.
Na jó. Újjászületek, és utána? Mit tesz egy csecsemő, amikor megszületik, azon kívül, hogy eszik, alszik, és sír? Folyamatosan nő. Egyre nagyobb lesz. A gyülekezetünkben van egy kisbaba. Nem rég született, de már most kb. másfélszer akkora, mint volt. Egy baba nő. A születés csak az első lépés az életében. Utána folyton egyre nagyobb lesz. Ha nem nő, az azt jelenti hogy valami baj van. Cseperedik a baba. Már elég nagy ahhoz, hogy járjon. Elkezd sétálni, de mindig elesik. Még nem tanulta meg. Mit tesz az apuka, vagy az anyuka? Segít. Na és mit tesz a kicsi, amikor elesett? Először talán sír egy kicsit, de aztán feláll, és újra megpróbálja.

Használjuk ezt a párhuzamot. Te egy csecsemő vagy. Nem fizikailag, akkor nem tudnád elolvasni valószínűleg amit írok, és nem lenne értelme. A hited, és a lelki életed Krisztussal viszont még gyerekcipőben jár. Az nagyon jó dolog, hogy elindultál, viszont lesznek buktatók, ahol elesel. Tudod mi a feladat! Állj fel! Isten mindig meghallgatja az imáidat, ha el is estél, és valahogy segít. Meglesznek a következmények (a kisgyereknek is fáj a feje, ha beveri), de attól még ott lesz, és segít.
Gondold végig, miben buksz el legtöbbször! Megvan? Nagyszerű! Most tedd a következőt! Imádkozz 20 másodpercig! Csak annyit, hogy ebben az egy hibában segítsen Isten! Kész vagy? Zseniális! Tedd meg ezt minden reggel, délben, és este! Számoljunk: reggel 20 másodperc, délben, és este is annyi. Összesen 60, azaz 1 perc naponta. Nem túl sok idő, nincs igazam? Próbáld ki! Ha úgy gondolod, hogy már elég jól jársz abban a dologban, lépj a következőre!
Már megtanultál járni! Mi a következő? Sétálgass! Na de ezzel mit akarok mondani? Mi az a lelki sétálás? Amikor kisebb voltam, szüleimmel nagyon sokat sétálgattunk, túráztunk mindenfele. Nagyon szerettem sétálni. Annyira, hogy amikor Pesten tanultam, nem is vettem bérletet, mindenhova gyalog mentem. Legtöbbször magam mellé vettem egy barátot, és vele beszélgettem egész úton. Tehát mi a dolgod?
Vedd magad mellé Istent, és sétálj! Beszélgess vele! Nagyon érdekes élmény. Próbálj vele minden nap sétálni, akár szó szerint! Menj el egy parkba, vagy bárhova, és közben beszélgess Vele! Meséld el a napod, mondd el amit gondolsz! Akár vitatkozz vele! Hidd el, hogy meghallgat!
Oké! Ezzel megvolnánk! Akkor ennyi? Kész a nagy dolog? Már hátradőlhetek? Sajnálom, de van egy rossz hírem! Nem végeztünk! Elölről kezdted, tisztalappal. Megtanultál Istennel járni, nagy botladozások árán. Már együtt sétálgattok, és beszélgettek. Ez nagyszerű, de most jön a neheze!
Vigyél el egy ilyen sétára egy barátot! Beszélgess vele is! Próbáld átadni, amit tanultál! Mondd el neki, neked milyen érzés ez! Próbálj segíteni neki is a növekedésben!
Mindig lesz egy új ember, akit segíthetsz, hogy Istenhez közeledjen. Minden nap egy új kihívás lesz, de minden nap átélsz majd valamit, amit meg kell tanulnod. Nem lesz könnyű! Még a felnőttek is néha elesnek. Egy dolgot viszont ne feledj! Mindig lesz esély felállni! Mindig lesz egy kéz, aki fel akar segíteni! Csak szólj, és segít!

Dádi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!