Ugrás a fő tartalomra

2014/4/8 - A mennyei bölcsesség alázatos

„Alázzátok meg magatokat Isten előtt, és ő majd felemel benneteket!” (Jak 4:10)
Ki az aki szereti ha megalázzák? Én biztos nem! Nem jó ha megaláznak. Gúnyt űznek belőlünk, vagy gyengének titulálnak. Nem tudom hogy létezik-e olyan ember, aki szívesen alázkodik meg. „Büszkébb vagyok én annál hogy meghajtsam a fejem.”


Sosem voltam egy erős ember, de ahova iskolába jártam, elég rossz diákok jártak. Nem igazán illettem bele a környezetbe. Sok ütést kaptam akár szó szerint, akár csak szóban. Nem éreztem magam soha jól. Rengetegszer megszégyenítettek, és gyűlöltem. Amikor először olvastam ezt az igét, nehéz volt elfogadni. Alázzam meg magam. Nem elég hogy mindenki megaláz, de még magam is alázzam meg?

Kezdjük egy tisztázással. Mit jelent az alázat szó?

Sokan félreértik ezt a kifejezést! Nem azt jelenti, hogy le kell kicsinyelnem magam. Azt úgy hívják hogy önvád, önsajnálat, vagy a magabiztosság teljes hiánya. Az alázat olyan dolog, amikor megértettem hogy mennyit érek, nem gondolok többet magamról, mint ami vagyok. Pontosan tudom hogy mi az én érdemem, és értékem. Van ennek egy kicsit lelki oldala is. Ott azt jelenti az alázat, hogy elismerem Istent, és tudom hogy Ő nagyobb nálam.

Nem rég elhatároztam hogy még ha nehéz is, megpróbálok teljesen őszinte lenni, és ez Istennel szemben hatványozottan fontos lett. Együtt imádkozom a párommal, és mindent megbeszélünk ezért vele is és Istennel is. Nagyon érdekes érzés. Eleinte elég nehéz volt, mert kellemetlen volt a negatív dolgokat kimondani. Egy idő után azonban nagyon kellemessé változott. Érezted már hogy teljesen elfogadnak olyannak amilyen vagy? Nem kell felfelé furakodni, jobbnak mutatni magad, hanem lehetsz önmagad, bármennyire is vannak hibáid. Ez fantasztikus érzés!
Próbáljunk ki valamit! Első lépésnek térdelj le! Ez azért fontos, mert térdelve nem lehetsz nagy ember! Isten nem szereti ha egy ember nagynak tartja magát. Akkor nem tud felhasználni a terveihez. Látni szeretné, hogy te tudod, hogy Ő adhatja a legnagyobb erőt neked, és ezt oda is akarja adni neked. Szóval térdelj le, és próbálj így imádkozni!

Sok önfejű, nagyképű ember rohangál az utcán. Nagyon sokan gondolják hogy ők csinálják a legjobban a dolgokat. Fenn hordják az orrukat, csak azért mert vettek egy drága telefont, vagy mert jobb helyen dolgoznak, többet keresnek, vagy mert jobbak az eredményeik. Egyszer hallottam valakitől egy nagyon jó gondolatot: „Csak az tudja magasba emelni az orrát, akinek üres a feje. Akinek tele van, az alázatosan meghajol a bölcsesség súlyától.” Hogy tetszik ez a gondolat? Szerinted mennyire van igaza?
„Ha valaki közöttetek bölcs és értelmes, ezt mutassa meg az egész életével és olyan jótettekkel, amelyeket szelíd bölcsességgel vitt végbe!” (Jak 3:13)
Na ez mit jelent? Nekem nagyon tetszik ez az ige. Magyarra fordítva annyit jelenthet nagyjából, hogy ha bölcs vagy, ha okos vagy, és azt akarod, hogy ezt észrevegye más is, akkor ezt úgy kell tenned, hogy nem idegeskedsz, nyugodt maradsz, és végig gondolsz mindent. Egyszerű ez? Nem igazán. De azt hiszem megéri. Viszont van egy módszer ami megkönnyíti a dolgokat. Isten mindig segít ebben. Istennel képes az ember minden percben jó dolgokat tenni.

A kedvesemmel utaztam buszon, amikor felszállt egy idős néni a buszra. Én még meg sem láttam, de a kedvesem már fel is ugrott, hogy átadja a helyét. Mutass mindenkinek egy olyan képet, ami Istenre vezeti a tekintetét! Lehet hogy nem elsőre, de egy idő után fel fog figyelni rá. A fontos, hogy nekünk alázattal, Istent képviselve kell járnunk a földön. Meg kell mutatnunk, hogy Ő adhat nekünk erőt a mindennapokhoz, hogy jobbá tegyük azt.

Most térdelve imádkozz Istenhez, hogy mutassa meg minden nap, hogy miben tudsz segíteni az embereknek, hogy mivel tudod megmutatni akár csak egy embernek is, hogy Ő fantasztikus!
Tudod mi a legjobb az egészben? Ha megteszed, tudatosítod magadban, hogy Istentől kapsz mindent, és megérted hogy milyen sok mindent tesz, megköszönöd neki, és elfogadod alázatosan azt a feladatot amit rád bízott, elvégzed, de kéred a segítségét, akkor nagyon megjutalmazza azt! Lehet hogy nem azonnal, de megjutalmaz. Fogadd el alázattal a feladatod, és kérd Isten segítségét az elvégzéséhez! Hihetetlen élmény lesz! Soha nem fogod elfelejteni! Ha megtetted, meséld el a Istennek, a családodnak, mindenkinek akinek tudod! Ők is legyenek részesei ennek!

Hajtsd meg a fejed, térdelj le! Imádkozz! Csatlakozz be te is a munkába! Tedd jobbá a környezeted alázattal!

Dádi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!