Ugrás a fő tartalomra

2014/4/9 - Egy a Törvényadó és a Bíró

Szabályok, szabályok mindenhol!

A szabályokat nem szeretjük. Legyen szó játékról, életről, iskoláról, munkáról, az otthonodról, vagy a szobádról, a szabályok az egész életeden át elkísérnek. Meg kell felelned szülőknek, tanároknak, családtagoknak, barátoknak, ismeretleneknek, a közösségi médiának, Istennek, sőt, önmagadnak is, egyszóval mindenkinek - legalábbis így érzed. És akkor itt vannak még ezek a szabályok is...
Nem teheted ezt, nem teheted azt. Csupa korlát. És akkor most jöhet az a megszokott szöveg, hogy „de hát ez mind érted van, ha ezeket betartod, akkor lesz erkölcsös, szép, tiszta, jó, megfelelő, irigylésre méltó az életed. Csak az adott pillanatban ebből nem érzünk semmit. És elfeledkezünk róla, hogy a szabályok jóval többek ennél.
Ugyanis az igazán jó szabály nem tilt, hanem enged. Induljunk csak ki Lukács 10:27-ből, ahol nemes egyszerűséggel egy mondatban összefoglalja Jézus, mit kell tenni az örök életre vivő úton: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat. Nem vagy megbékélve önmagaddal? Úgy érzed, túl sok hibát vétesz mostanában az Úr ellen, vagy mások ellen? Hogy túl sok szabályt áthágsz? Pihenj meg egy kicsit, imádkozz, és gondold végig a tetteidet e két apró pontból: szereted Istent teljes lelkedből? A felebarátaid felé is szeretettel viszonyulsz? Akkor minden rendben van, lehet egyről a kettőre térni!

Ez az első korlát, az első szabály. Mely teret ad neked. Mely csak ennyit mond: szeress! Ugye, hogy máris kevésbé hangzik rosszul egy ilyen szabály! :)

Most egy kicsit állj meg. Ne olvass tovább (tudom, már megint egy szabály, bocsi, de hidd el, érted van)! Gondold végig, hogy az elmúlt héten mikor teljesítetted a törvényt? Mikor szeretted Istent és mikor szeretted a rokonokat, barátokat, akikkel kapcsolatba kerültél? Hogyan szeretted őket? Milyen érzés volt? Máris kevésbé olyan negatívak ezek a szabályok, nemde? 

Ha ezzel megvoltunk, akkor jöhet a tízparancsolat. Ez már keményebb dió - gondolnád. Holott csak az iménti kettőt részletezi: ha szereted Istent, akkor megpihensz szombatnapon, nem veszed hiába szádra a nevét, nem hódolsz másnak, csak neki! Ha szereted felebarátaidat, akkor tiszteled szüleidet, nem bántasz másokat sem testileg, sem lelkileg, nem károsítod meg őket akár anyagiakkal akár testi kapcsolattal, és nem vágyakozol az ő életükre, vagyonukra, lehetőségeikre. Ez esetben ismét megnyílik előtted egy ajtó! Boldog, békés földi életed mellett a menny kapuján is bemehetsz. Ezt teszi veled a törvény! Megtisztít! Ez a második korlát, mely szabaddá tesz!

Kicsit meredekebb vizekre evezünk: melyik a tízparancsolat elemei közül, ami számodra a legnagyobb kihívással jár? Amiben úgy érzed, gyakran elbuksz? Ha felidéznéd, pontosan hogyan is szól mindez, lapozd fel Mózes 5. könyvének 5. fejezetét.  Imádkozz, imádkozzatok azért a következő héten át MINDEN NAP, hogy a kísértésen felülemelkedjetek, hogy közös erővel, egymást segítve túllépjetek azon a kis árkon, mely közted és Isten között van!
Az ígéretet megkaptad, a csatát neked kell megnyerni:
„Mindig azon az úton járjatok, a melyet az Úr, a ti Istenetek parancsolt néktek, hogy éljetek, és jó legyen dolgotok, és hosszú ideig élhessetek a földön, a melyet bírni fogtok.” /5 Mózes 5:33/
A szabály az szabály, és legyen bármilyen negatív elsőre, bármilyen zavarosnak tűnő, az isteni törvény járható és követendő út. Kapukat nyit meg és életeket változtat meg. A tiéddel mi a helyzet?

csibu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!