Ugrás a fő tartalomra

2015/1/10 - Álarc mögül

„Vigyázzatok, mert úgy küldelek ki benneteket, mint juhokat a farkasok közé. Ezért legyetek okosak, mint a kígyók, és ártatlanok, mint a galambok!” (Mt 10:16 EFO)
Amikor elolvastam a tanulmány címét szemeim előtt rögtön két álarc jelent meg: egy a már görögök által is használt álarc, amellyel a különböző emberi érzéseket fejezték ki, míg a második a csodálatos Velencei Karnevál ideje alatt is viselt maszk, amelyekkel egy-egy jellemző emberi gesztust, mimikát is magunkra ölthetünk vagy akár érzelem nélküliséget is kifejezhetünk. A titokzatosság varázsa miatt is sokan kedvelik, és örömmel vesznek fel ilyen maszkot.  Ha azt érzed, hogy egy rövid történelem,- irodalom,- művészettörténet órába csöppentél bele e sorok után, és már szeretnél a bevezetőn túl lépni, akkor tarts velem, és bontsuk ki együtt a Példabeszédek könyvének néhány részét.
Az álarc gyakran elrejti azt a valós érzelmet, amit az ember magában hordoz. Gyakran hallom vissza, hogy sokan a másik viselkedésben is többször érzik ezt az elrejtő lehetőséget.  Többször fordult már elő velem, hogy áldozata lettem egy ilyen álarcnak, csak ezt a szavak hordozták. Sokan nem gondolnak bele, hogy önző céljaik elérésére, akár az ennek alávetett hízelgés is ide tartozik. De Isten a Bibliában is elrejtett bizonyos titkokat, mint egy álarc mögé, de ezt a titokzatosságot inkább vonzóvá szeretné tenni számunkra, és keressük, mint az elrejtett kincset. Minél inkább kutatjuk a Szentírást, annál több érték, - amit eddig a szemünk nem látott- kerül napvilágra, ezzel is dicsőítve a Nagy Királyt. Istenünk egy olyan kincskeresésre invitál minket, amivel még közelebb kerülhetünk hozzá, és ez által megláthatjuk, milyen fantasztikus ígéreteket adott a népének. Különleges gondolatmenet!  Atyánk nagyszerű ajándéka, hogy bepillantást enged nyerni azokba a dolgokba, amelyek később várnak ránk, így nem érhet bennünket meglepetés. :)

Ha Istennel kapcsolatban vagyunk, nagyon jó iránymutatót adhat nekünk az igazság ismeretére, és ezáltal nem eshetünk bele abba a hibába, hogy a saját igazságunktól nem tágítunk. Hagyjuk, hogy Isten kegyelme átformálja a mi életünket. Ha nem vagyunk Vele kapcsolatban, beleeshetünk abba a hibába is, amit a Bírák könyvében olvashatunk, „Mindenki azt csinálta, amit jónak látott.” (Bír 21:25). De igazat megvallva sokszor érezzük azt, hogy nem olyan irányban haladnak a dolgok, mint ahogy szeretnék, hajlamosak vagyunk meghátrálni. Istenünk azt szeretné, ha nem adnánk fel és vállalnánk a kockázatot! Ahogy  Dr. Martin Luther King, Jr. mondja:
„Az ember végső mércéje nem az, hogy hol van a kényelem és biztonság pillanataiban, hanem hogy hol van a kihívások és a harcok idején.”
Senki nem hibáztat azért, ha félsz a nagy kihívások közepette. Mérlegelni kell a kockázatokat és a saját értékrended alapján kell döntened, mindig Isten segítségét kikérve.

Mennyire fontos egy jó barátság? Mi mindent tennél meg érte?
Az alakoskodás, és az álarc mögé bújás az igazi barátoknál sosem vezet jóra. Hányszor fordult elő veled az, hogy azt gondoltad, „Barátokra mindig számíthatunk!” – de csalódnod kellett, mert, sokan rosszul értelmezik a barátság fogalmát. Itt rávilágít az ige arra, hogy a helyes kapcsolathoz hozzátartozik néha a megfeddés is. Ez, még ha idegenül is hangzik, sok esetben erősebbé teszi a kapcsolatot, amibe beletartozik, hogy mind két fél személyisége is fejlődik általa.  A téves megítélés sokszor beszennyezi a kapcsolatokat, és a másikról helytelenül kialakult kép fájdalmat okoz. Összefoglalva: mindig kérjünk tanácsot Istentől, és ne ítéljünk elsőre. Törekedjünk arra, hogy ne tévesszünk meg másokat.
Miért fontos, hogy Istentől kérjünk tanácsot? Miért nem jó bárki más is?

Ez a rész még nagyon érdekes kincseket rejt magában, amiből csak néhány drágakövet sikerült neked megmutatnom kedvcsinálásképpen, így ha felkeltette az érdeklődésedet további elmélkedésre ajánlom a következő igéket:
„A szellemileg érett hívőket azonban tanítjuk a bölcsességre. Csakhogy ez a bölcsesség egészen más, mint a jelenlegi világ bölcsessége! Más, mint azoké, akik most uralkodnak a világ felett, s akik el fognak tűnni a hatalomból. Mi Isten bölcsességét tanítjuk, amelyet ő mindeddig titokban tartott, noha már az idők kezdete előtt arra rendelte, hogy a dicsőségünkre legyen.” (1Kor 2:6-7 EFO)
„Mert mi azzal dicsekszünk, hogy minden dolgunkban tiszta szívvel, isteni egyszerűséggel és őszinteséggel jártunk el. Nem emberi bölcsességgel, hanem Isten kegyelmével végeztük el, ami ránk volt bízva. A saját lelkiismeretünk is tanúskodik erről. Különösképpen érvényes ez arra, ahogyan közöttetek viselkedtünk, mert amit nektek írtunk, abban nincs semmi hátsó szándék. Ezért ha elolvassátok, megérthetitek — és valóban remélem, hogy teljesen meg is fogtok érteni engem is, meg a leveleimet is!” (2Kor 1:12-13 EFO)
„Isten az, aki véghezvitte, hogy ti Krisztusban vagytok. Így lett Krisztus a mi bölcsességünk, és általa fogadott el Isten bennünket. Krisztusban választott külön minket Isten a maga számára, és általa váltott meg bennünket.” (1Kor 1:30 EFO)
Végül kérjük együtt Istentől az ő bölcsességét!
„Teremts bennem tiszta szívet, Istenem! Újítsd meg, erősítsd meg lelkemet!”( Zsolt 51:12 EFO)
Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!