Ugrás a fő tartalomra

2015/1/13 - Nők és bor

A NEMET MONDÁS MŰVÉSZETE 
„Mai példabeszédek könyve, valahol a közepe tájékán, a lap tetején, második bekezdés: És történt egyszer, hogy  a mi emberünk, akinek problémái valának az alkohol fogyasztással, amely oly mélyen ette bele magát az életébe, mint az hernyó magát az almába, elméne az orvoshoz, és mondá neki vala: Doktor Úr! Szívem és vesém beleremeg vala abba az állapotba, amibe most sajnos belekerültem, s amelyből önerőből kimászni nem nagyon van lehetőségem. Mondá néki az orvos, miután megvizsgálta vala minden oldalról: - Kedves Uram önnek problémája van az alkohollal, sőt! Egyenesen kimondhatom, hogy az ön betegségének az oka, az alkohol maga. Erre imigyen kezdett hálálkodni a mi emberünk, nagy boldogan és megnyugodva: - Jaj drága doktor úr, maga az első olyan ember, aki végre nem engem hibáztat és nem engem okol a betegségemért, hanem végre az alkoholt teszi felelőssé! S emberünk nagy boldogan távozott el vala onnan, és gyújték pár gyertyát valamely szentnek, hálából s kötelességből.” (Tirekifi)
Tudod, hogy ez miről szól? Nem, nem az alkoholról. Hanem arról, hogy te vagy az életed alakulásáért felelős. Te hozod meg a döntéseidet, amelyek kihatással lesznek az életedre.
„Ne pazarold erőd asszonyokra! Ne tékozold erőd azokra, akik már sok királyt tönkretettek! Lemúél, nem való a királyhoz a borivás! Nem illik az uralkodóhoz, ha részegítő italt kíván!”  (Példabeszédek 31:3-4)
Mitgondolsz, miért ír ilyeneket Lémuelnek az édesanyja? Mi a probléma a csajozással? És az alkohollal? Egyáltalán van velük valami probléma? És mit jelent az, hogy „nem méltó egy királyhoz”?

Tudod mit kell most megtanulnod? NEM-et mondani. Tudod hány olyan ember van, aki képtelen meghúzni a határokat az életében? Ők egészen egyszerűen nem tudnak megálljt parancsolni maguknak. Belőlük leszenek a függők, függeni meg gyakorlatilag bármitől lehet. Szóval: a kulcsszó a MÉRTÉKLETESSÉG.
„Más nem parancsol nekünk megálljt, ezért rendre több alkoholt iszunk, mint amennyit bírunk, több ételt eszünk, mint amennyire szükségünk van, több pénzt költünk, mint amennyink van, és olyan dolgokat veszünk, amelyekre nincs szükségünk. Mindent eltúlzunk. Ez a mértékletesség hiánya. Aztán megcsömörlünk. Kihányjuk. Megbetegszünk tőle. Aztán rá sem bírunk nézni többé. Mert előbb úgy éreztünk, nem bírunk betelni vele, aztán addig tömtük magunkba, míg végül már rosszul voltunk tőle. Szörnyen sok emberi kapcsolat is épp így megy tönkre. A mértékletesség hiányából.
Mert lényegében ez művészet: mindenből épp annyit, amennyi szükséges. Mennyi a szükséges? Durva, de egy kicsit mindig kevesebb, mint a mennyire azt mondhatnánk, hogy ez most elég. Így marad meg a vágyakozás.
Nemet mondani magamnak saját boldogságom érdekében. Kemény sztori, de igaz. Nemet mondani az idegen nőre, ha feleségem van és gyerekeim vannak. Nem az ösztöneim, vagy az érzelmeim által uralt elvek szerint élni. Képes vagyok nemet mondani, és aztán képes vagyok igent mondani arra, amiről tudom, hogy szükséges. Ezért vagyok felnőtt.” (Újragondoló - A nemet mondás művészete)

DERÉK ASSZONY DICSÉRETE,
AVAGY A TÖKÉLETES FELESÉG

Olvassátok el a Példabeszédek 31:10-31-et, és csoportokban beszélgessetek róla!
Fiúk:
Gondolkodtatok már azon, hogy milyen lenne a tökéletes barátnő?
„Mert a báj csalóka, és elmúlik a szépség, de dicséretre méltó az az asszony, aki tiszteli és féli az Örökkévalót!”
Eszedbe jutott már, hogy milyen feleség lenne? Létezik egyáltalán tökéletes feleség?
Bizony, nem könnyű derék feleséget találni! Mennyivel drágább az ilyen asszony az igazgyöngyöknél!
Hogyan fordítanád le a mai életre?
„Az igazi feleség összegyűjti a gyapjút és a lenfonalat, és jókedvűen maga készít belőle szövetet és vásznat.” 
„Élelmet hoz a családnak messziről, mint a kereskedőhajók a tengeren túlról.” 
„Eladó földet keres, kiválasztja, megveszi, saját kezével szőlőskertet telepít.” 
„Maga készíti a fonalat, maga szövi a ruhák szövetét.” 
„Férjét jól ismerik, megbecsülik a városi tanácsban, ahol az ország vezetői között foglal helyet.” 
„Az igazi feleség öveket és finom szövetet sző, és eladja a kereskedőknek.”
És te milyen férj lennél?


Lányok:
Mit gondolsz, te milyen feleség lennél? Mit tartasz egy feleség három legfontosabb feladatának?
  1. .............................................................................................................
  2. .............................................................................................................
  3. .............................................................................................................
Mit jelent a feminizmus? Milyen gondolatok hívták életre és hogyan torzultak ezek el mára?

Hogyan fordítanád le a mai életre?
„Az igazi feleség összegyűjti a gyapjút és a lenfonalat, és jókedvűen maga készít belőle szövetet és vásznat.” 
„Élelmet hoz a családnak messziről, mint a kereskedőhajók a tengeren túlról.” 
„Eladó földet keres, kiválasztja, megveszi, saját kezével szőlőskertet telepít.” 
„Maga készíti a fonalat, maga szövi a ruhák szövetét.” 
„Férjét jól ismerik, megbecsülik a városi tanácsban, ahol az ország vezetői között foglal helyet.” 
„Az igazi feleség öveket és finom szövetet sző, és eladja a kereskedőknek.”
És te milyen férjet képzelsz el magadnak?

+ Jótanács: J. Lee Grady: A keresztény férfi 10 típusa, akihez nem kellene hozzámenned
Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!