Ugrás a fő tartalomra

2015/1/13 - Nők és bor

A NEMET MONDÁS MŰVÉSZETE 
„Mai példabeszédek könyve, valahol a közepe tájékán, a lap tetején, második bekezdés: És történt egyszer, hogy  a mi emberünk, akinek problémái valának az alkohol fogyasztással, amely oly mélyen ette bele magát az életébe, mint az hernyó magát az almába, elméne az orvoshoz, és mondá neki vala: Doktor Úr! Szívem és vesém beleremeg vala abba az állapotba, amibe most sajnos belekerültem, s amelyből önerőből kimászni nem nagyon van lehetőségem. Mondá néki az orvos, miután megvizsgálta vala minden oldalról: - Kedves Uram önnek problémája van az alkohollal, sőt! Egyenesen kimondhatom, hogy az ön betegségének az oka, az alkohol maga. Erre imigyen kezdett hálálkodni a mi emberünk, nagy boldogan és megnyugodva: - Jaj drága doktor úr, maga az első olyan ember, aki végre nem engem hibáztat és nem engem okol a betegségemért, hanem végre az alkoholt teszi felelőssé! S emberünk nagy boldogan távozott el vala onnan, és gyújték pár gyertyát valamely szentnek, hálából s kötelességből.” (Tirekifi)
Tudod, hogy ez miről szól? Nem, nem az alkoholról. Hanem arról, hogy te vagy az életed alakulásáért felelős. Te hozod meg a döntéseidet, amelyek kihatással lesznek az életedre.
„Ne pazarold erőd asszonyokra! Ne tékozold erőd azokra, akik már sok királyt tönkretettek! Lemúél, nem való a királyhoz a borivás! Nem illik az uralkodóhoz, ha részegítő italt kíván!”  (Példabeszédek 31:3-4)
Mitgondolsz, miért ír ilyeneket Lémuelnek az édesanyja? Mi a probléma a csajozással? És az alkohollal? Egyáltalán van velük valami probléma? És mit jelent az, hogy „nem méltó egy királyhoz”?

Tudod mit kell most megtanulnod? NEM-et mondani. Tudod hány olyan ember van, aki képtelen meghúzni a határokat az életében? Ők egészen egyszerűen nem tudnak megálljt parancsolni maguknak. Belőlük leszenek a függők, függeni meg gyakorlatilag bármitől lehet. Szóval: a kulcsszó a MÉRTÉKLETESSÉG.
„Más nem parancsol nekünk megálljt, ezért rendre több alkoholt iszunk, mint amennyit bírunk, több ételt eszünk, mint amennyire szükségünk van, több pénzt költünk, mint amennyink van, és olyan dolgokat veszünk, amelyekre nincs szükségünk. Mindent eltúlzunk. Ez a mértékletesség hiánya. Aztán megcsömörlünk. Kihányjuk. Megbetegszünk tőle. Aztán rá sem bírunk nézni többé. Mert előbb úgy éreztünk, nem bírunk betelni vele, aztán addig tömtük magunkba, míg végül már rosszul voltunk tőle. Szörnyen sok emberi kapcsolat is épp így megy tönkre. A mértékletesség hiányából.
Mert lényegében ez művészet: mindenből épp annyit, amennyi szükséges. Mennyi a szükséges? Durva, de egy kicsit mindig kevesebb, mint a mennyire azt mondhatnánk, hogy ez most elég. Így marad meg a vágyakozás.
Nemet mondani magamnak saját boldogságom érdekében. Kemény sztori, de igaz. Nemet mondani az idegen nőre, ha feleségem van és gyerekeim vannak. Nem az ösztöneim, vagy az érzelmeim által uralt elvek szerint élni. Képes vagyok nemet mondani, és aztán képes vagyok igent mondani arra, amiről tudom, hogy szükséges. Ezért vagyok felnőtt.” (Újragondoló - A nemet mondás művészete)

DERÉK ASSZONY DICSÉRETE,
AVAGY A TÖKÉLETES FELESÉG

Olvassátok el a Példabeszédek 31:10-31-et, és csoportokban beszélgessetek róla!
Fiúk:
Gondolkodtatok már azon, hogy milyen lenne a tökéletes barátnő?
„Mert a báj csalóka, és elmúlik a szépség, de dicséretre méltó az az asszony, aki tiszteli és féli az Örökkévalót!”
Eszedbe jutott már, hogy milyen feleség lenne? Létezik egyáltalán tökéletes feleség?
Bizony, nem könnyű derék feleséget találni! Mennyivel drágább az ilyen asszony az igazgyöngyöknél!
Hogyan fordítanád le a mai életre?
„Az igazi feleség összegyűjti a gyapjút és a lenfonalat, és jókedvűen maga készít belőle szövetet és vásznat.” 
„Élelmet hoz a családnak messziről, mint a kereskedőhajók a tengeren túlról.” 
„Eladó földet keres, kiválasztja, megveszi, saját kezével szőlőskertet telepít.” 
„Maga készíti a fonalat, maga szövi a ruhák szövetét.” 
„Férjét jól ismerik, megbecsülik a városi tanácsban, ahol az ország vezetői között foglal helyet.” 
„Az igazi feleség öveket és finom szövetet sző, és eladja a kereskedőknek.”
És te milyen férj lennél?


Lányok:
Mit gondolsz, te milyen feleség lennél? Mit tartasz egy feleség három legfontosabb feladatának?
  1. .............................................................................................................
  2. .............................................................................................................
  3. .............................................................................................................
Mit jelent a feminizmus? Milyen gondolatok hívták életre és hogyan torzultak ezek el mára?

Hogyan fordítanád le a mai életre?
„Az igazi feleség összegyűjti a gyapjút és a lenfonalat, és jókedvűen maga készít belőle szövetet és vásznat.” 
„Élelmet hoz a családnak messziről, mint a kereskedőhajók a tengeren túlról.” 
„Eladó földet keres, kiválasztja, megveszi, saját kezével szőlőskertet telepít.” 
„Maga készíti a fonalat, maga szövi a ruhák szövetét.” 
„Férjét jól ismerik, megbecsülik a városi tanácsban, ahol az ország vezetői között foglal helyet.” 
„Az igazi feleség öveket és finom szövetet sző, és eladja a kereskedőknek.”
És te milyen férjet képzelsz el magadnak?

+ Jótanács: J. Lee Grady: A keresztény férfi 10 típusa, akihez nem kellene hozzámenned
Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?