Ugrás a fő tartalomra

2015/2/1 - Jézus első eljövetele

„Mert az Istennél semmi sem lehetetlen” (Lk 1:37).
Bevezetésként sok mindent írhatnék Lukácsról. Például azt, hogy egy igazi reneszánsz ember lehetett, noha ennek a szónak még nem igazán volt értelme akkor, amikor az evangéliuma született, hiszen a reneszánszra még kellett várni úgy másfélezer évet, de a tények embere és egy igazi tudós volt, aki logikus és ok okozati összefüggéseket keresett a világ dolgai és történései között. Alapos volt és tényszerű. Amit alkotott, az evangéliuma és az apostolok cselekedetei, az nyugodtan megállná a helyét akármelyik tudományegyetem szakdolgozatai között. Elmondhatnám azt is, hogy az evangéliumát mindenkinek írta. A megfogalmazásai és az, ahogyan Jézust bemutatja, az Ádámig visszavezetett családfa vagy az, hogy konkrétan elhelyezi Jézus életét a történelemben, térben és időben, ezáltal minden korban élő mindenféle embernek válaszol arra, hogy Isten mennyire valóságos és tevékeny az egész emberiség és minden ember életében személy szerint.
De nekem egy egészen más dolog jutott az eszembe. Ez az ember tudós volt és mégis elfogadta azt, hogy vannak kérdések, amikre az életében nem fog választ kapni soha. Arra gondolok, hogy a hitünk sokszor milyen csekélységeken múlik, amin fennakadunk, mondjuk a Biblia tanulmányozása közben. Például, hogy hogyan történt a teremtés vagy léteztek-e dinoszauruszok és azok akkor most hogy is vannak? A csontjaikat megtalálták, de a Biblia miért nem ír róluk? Az evolucionisták meg folyton az orrunk alá dörgölik. Vagy Isten csodái: a víz hogyan vált vérré? Elszaporodtak a vörösmoszatok vagy tényleg vérré vált? Hogyan ment vissza az árnyék a napórán vagy állt meg a Nap az égen? Isten megállította a Földet vagy csak optikai „trükköt villantott”? Hogyan vált szét a Vörös-tenger? És a Jordán? Ami aztán még vagányabb dolog, hiszen folyó! És még sorolhatnám azokat a kérdéseket, amiken fennakadhatunk és elgondolkozhatunk, ami természetes és jó dolog. De sokszor, mivel nem találjuk a választ vagy egyszerűen kevés a fantáziánk, a hitünk megtörik, elbizonytalanodik és az alapvető dolgokat kérdőjelezünk meg, hogy létezik-e Isten és tényleg olyan-e, mint amilyennek a Szentírás bemutatja. Csak azért, mert mi mindenre tudni akarjuk a választ. Lukács tudós volt sőt, orvos! Valószínűleg rengeteget rágódott azon, hogy Erzsébet hogyan szülhetett annyi idősen, bővel a klimax után. De, hogy Mária hogyan lett terhes mikor szűz volt?! Hogy Isten hogyan tudott embrióként létrejönni és fejlődni, mint akármelyik ember?! El nem tudom képzelni, hogy orvosként ez ne vágta volna le nála a biztosítékot! És mégis túl tudott jutni ezeken és szerintem pont ezért tudott egy ilyen kézzel fogható és valóságos evangéliumot írni egy igazi, konkrét emberré lett Istenről, mert nem félt a kétségeivel szembenézni, nem félt feltenni magának a rázós kérdéseket. Mert a Szentlélekkel karöltve, ezeken túljutva lesz olyan bizonyosságunk, mint a milyen Lukácsnak volt (aki biztos, hogy egy jókora listával megy majd a mennybe, amin a sok „hogyan” kezdetű kérdései lesznek felsorolva), de mégis rájött arra, hogy itt a Földön, az emberi létünk korlátai közé szorítva csak abban lehetünk teljesen biztosak, hogy „… az Istennél semmi sem lehetetlen”!
Ezért ebben az evangéliumban az a legnagyobb kérdés, hogy hiszel-e… hiszel-e Jézus Krisztusban, aki nem csak a zsidóság, hanem az emberiség és konkrétan a te személyes megváltód. Hiszel-e abban, hogy Ő a testet öltött Isten, aki ténylegesen Emberré lett? Hiszel-e abban az Istenben, Aki annyira szeret, hogy inkább meghalt azzal a tudattal, hogy talán sose támad fel, minthogy nélküled éljen tovább, mert az a hiány, az az űr, ami a szívén tátongana utánad egy örökkévalóságon keresztül, az elviselhetetlen volt a számára? Mert Lukács leírja ezeket a tényeket, de te döntöd el azt, hogy mit kezdesz velük. 
Mersz-e hinni vagy sem… és nincsen harmadik opció.

Kérdések:
  • Ha hiszel Jézus Krisztusban, miben változik meg az életed? Ez egy elméleti kérdés pusztán vagy életforma a számodra?
  • Az örök élet ajándék vagy azért kell érte tenned valami? És mi lenne az?
  • Mi merül fel vagy kavarog benned, ha a szűztől születésről van szó?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s