Ugrás a fő tartalomra

2016/1/7 - Jézus tanításai és a nagy küzdelem

„Biztosak lehettek benne, hogy állandóan veletek leszek. Igen, veletek maradok minden nap, amíg ez a korszak véget nem ér!” (Máté 28:20 – EFO)
Ebben a negyedévben a lázadásról és az ezt követő megváltásról tanulunk, azon belül is hetedik tanulmányhoz érkeztünk. A tanulmány egy jó útmutatót ad, hogy megtaláld a lelki békét, és közösségbe lépj a Teremtővel.

Szerinted mi az összefüggés a NYUGALOM és a BIZALOM között?


Jézus arra hív, hogy pihenjünk meg, tegyük le a terheinket. Fantasztikus érzés ez. Amikor úgy éreznéd, hogy már nem bírod, mert összecsapnak a fejed felett a hullámok a sok teendő miatt, állj meg egy percre, és meríts erőt az Úrtól. Nekünk remek lehetőség a szombat, és az ahhoz kapcsolódó nyugalom. Ez egy nagy ajándék Istenünktől. 
„Isten a hatodik nap végére befejezte a teremtés minden munkáját, és a hetedik napon visszavonult az alkotástól.” (1Mózes 2:2 – EFO)
A nyugalom tehát úgy tűnik, hogy nagyon is az életünk részét kéne  képezze, de mintha mi elfelejtettük volna, hogy hogyan is kell megnyugodni. Te mit teszel, amikor egy kicsit pihennél?

A nyugalom Istennel kezdődik, nála nyugalmat talál a lelkünk, írja Máté 11:29-ben a Biblia. És itt jön képbe a bizalom. Ha biztonságban érzem magam valaki mellett, akkor meg tudok nyugodni, ha vele vagyok, mert tudom, hogy számíthatok rá. Bízom benne. Te megbízol istenben? Elhiszed, hogy amire te már nem vagy képes, azt ő kipótolja a feladataidban?


A pihenésnek része az is, hogy elengedünk dolgokat. Isten pontosan ezt kéri tőlünk: bízzunk benne, ne aggódjunk azokon a dolgokon, amikre nincs ráhatásunk, mert a pihenés úgy lesz teljes, ha bizalommal tekintünk az Úrra. Ez a hozzáállás pedig nem csak a szabadidőnk felhasználásában kell megjelenjen:
„Aki dolgozik, annak nem ajándékot adnak, hanem jogos fizetést kap a munkájáért. De a tettei alapján senki nem lesz elfogadható Isten számára. Bíznia és hinnie kell Istenben, aki a bűnös embert a hite alapján fogadja el.” (Róm 4:1-6 – EFO)
A nagy küzdelem, ahogy az életünkben is megjelenik, úgy az evangéliumokban is megtalálható. Jézus ezeket a történeteket a mi megerősítésünkre mondta el. Nekem az egyik kedvenc újszövetségi példázatom lett Máté 7:24-27 verseiben leírt történet. Itt a sziklára és a fövényre épített házról van szó. Veletek is előfordult már, hogy nem láttátok a probléma megoldását? Ilyenkor jó tudni, hogy Isten mellettünk van. Nekünk ilyenkor sem kell elcsüggednünk, mert tudhatjuk, hogy Isten még a legnagyobb viharokban is segít nekünk és sziklaként áll ott mellettünk.
A nyáron lehetőségünk volt ellátogatni Görögországba, és ott eltölteni egy pár felejthetetlen napot a barátokkal csodás környezetben. A tengerparton sétálva több helyen sziklás dombok keresztezték az utunkat. Ezek a sziklák olyan fenségesen, és erősen álltak, még a legnagyobb hullámok sem törték meg őket. Azt gondolom ilyen a mi Istenünk hatalmas ereje is. Ő mindig velünk van, ahogy ígérte, a világ végeztéig. Sosem hagy cserben. Legyenek a legerősebb hullámok ő akkor is megvéd. Egy nagyon remek írást olvastam a közelmúltban, amiben ez állt „Az élet viharai tanítják meg mindazt, amit máshogy sehogy sem tudnánk megtanulni.” Az életünkben, is zajlik a nagy küzdelem, de sose csüggedjünk, „hanem mindig nézzünk felfelé, mert akkor sosem leszünk egyedül a viharban sem.” Ezt a bizonyítékot a Bibliában is több helyen megtalálhatjuk.(1Mózes 26:24, 1Mózes 28:15, Jeremiás 1:8,19)

Biztatlak téged is, hogy a nehézségekben és a nagy küzdelemben Isten igéjére támaszkodj. Nem olyan régen elkezdtem bátorító gondolatokat, igéket gyűjteni a telefonomba jegyzetként, ami nagyon sok erőt adott nekem, és többeket is tudtam bátorítani az élethelyzetekre vonatkoztatott igékkel. Így gondoltam kezdésként egy két olyan igét osztok meg veletek, amelyek az elmúlt időszakban nagyon sokat jelentettek nekem. Én a mai napig bővítem ezt a listát, remélem nektek is annyi erőt fog adni, mint amennyit nekem adott. Ha van kedvetek, csatlakozzatok ti is, és készítsetek saját jegyzetet!
Kitartást kívánok nektek az előttetek álló nagy küzdelmekhez, és leljétek örömötöket a bátorító gondolatok bővítésében.

Kata

A kép megtalálható a LIFEConnect facebook oldalán, ahol ehhez hasonló örömöket találtok 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!