Ugrás a fő tartalomra

2016/1/8 - Bajtársak

Egy darabig eltöprengtem azon, hogy mit jelenthet ez a cím. De végig gondolva a tanulmányt, azt hiszem nagyon találó, mert Isten a bajtársainak hív el minket, hogy Vele járjuk ez a világot és tegyük azt, amire elhívott minket.
„Ti pedig a barátaim vagytok, ha folyamatosan megteszitek, amit parancsolok nektek. Ezentúl már nem szolgák vagytok, mert a szolga nem tudja, hogy az ura mit és miért tesz. Mostantól fogva a barátaim vagytok, mert mindent elmondtam és megmutattam nektek, amit az Atyától hallottam és tanultam!” (János 15:14-15 — EFO)
Itt van Jézus tanítványi köre. Ennél színesebb társaságot azt hiszem sehogy sem lehetett volna összeválogatni. A szabadságharcos partizántól a kollaboráns vámszedőig, a művelt könyvmolytól az egyszerű halászig bezárólag. Viszont egy dolog közös volt bennük: annak ellenére, hogy mindegyik tisztában volt saját méltatlanságával és alkalmatlanságával, mégis hajlandóak voltak követni Jézust.
Isten módszere mindig is az volt, hogy tökéletlen, esendő és sokszor teljesen alkalmatlan embereket hív el egy feladatra és azt hiszem, hogy ez egy nagyszerű hír a számunkra, mert ez azt jelenti, hogy mi sem vagyunk reménytelen esetetek :). Azt is jelenti, hogy Isten nem azért választ téged vagy engem, mert már elfogytak a lehetőségei - hiszen akár a kövek is megszólalhatnának helyettünk vagy angyalok cikázhatnának le a mennyből - , Istennél mi vagyunk a lista elején! Ez kicsit olyan, mint egy utolsó-körös állásinterjú vagy egy ösztöndíj: a helyed már biztosított, tiéd a munka vagy tanulhatsz, szóval ki vagy választva a feladatra, neked már csak az a dolgod, hogy szembe nézz a kihívásokkal, amik ezután következnek.

Viszont vannak azok a bizonyos tipikus hibák. Igen, azok, amikbe a tanítványok is beleestek.

Az első az, amikor jobban tudjuk, hogy minek kellene történnie, mint maga Isten. Van egy konkrét elképzelésünk arról, hogy az Úr hogyan fogja végrehajtani a tervét és ebben mi milyen nagyszerű szerepet játszunk és a végén milyen hatalmas dicsőségben lesz részünk, mindenki elismer majd minket és kezet ráz velünk, az emberek ámulnak a hit hatalmas bajnokán és legalábbis rajongói klubokat hoznak létre. A tanítványok is hasonlóan gondolkoztak, amikor előre kiosztották egymásnak a miniszteri posztokat abban az országban ahol minden római-mentes és salamoni lesz.

Aztán a másik hiba, amibe olyan sok keresztény beleesett az évszázadok során, hogy Jézus nevében tesz olyan dolgokat, amikhez Jézusnak semmi köze sincs. Amikor meg akarja váltani a világot, ha kell tűzzel-vassal, de elfelejti, hogy Jézus már megváltotta a vérével. Persze, mi nem vagyunk mondjuk inkvizítorok, de biztosan előfordult már, hogy bántottunk, romboltunk másokat az „igazság” nevében. És igazunk lehetett, csak nem volt benne szeretet.

Ezeket a csapdákat viszont el lehet kerülni. Egy működő kapcsolatnak van pár alapvető jellemzője. Mondjuk a kommunikáció és az, hogy a felek időt töltenek egymással. Ha a menyasszonyomnak mindig azt mondanám, hogy most nincs kedvem beszélgetni vagy a közös programjainkat valamilyen indokkal mindig megvétóznám, kétlem, hogy eljutnánk az esküvőig.

Az Istennel való kapcsolatunkban az imádság és az Ő válasza a kommunikáció és az, amikor az Úr ha kell a saját hibáink által tanít minket, a közös programok pedig a szolgálat. Ha belegondolsz, Isten mindig és folyamatosan szolgálja a teremtett világot és a lényeket, akik benépesítik azt. Ezért hív minket arra, hogy csináljuk Vele ezt a közös programot. Kényszeríteni sohasem fog, de ha igent mondasz neki egy elképesztő élmény vár majd rád! Nem leszel népszerű és elismert, nem fog várni egy miniszteri szék egy sohavolt országban, de érezni fogod a szeretetből fakadó szolgálat utolérhetetlen örömét, a lelked békéjét és a valódi boldogságot! Tehát semmi más jutalmad nem lesz, mint az, amit az emberek egy életen át hiába hajszolnak.
Isten arra hív, hogy legyél a bajtársa, cserébe Ő minden jóban és minden bajban a társad lesz és ez mindennél többet ér!

  • Mik azok a tulajdonságaid, jellemvonásaid, amik meggátolhatnak abban, hogy igent mondj Isten hívására?
  • Isten a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartja a szabad akaratot. Mit mond ez el Róla? Volt olyan eset, amikor ezt nem vetted figyelembe a másik emberrel szemben?
  • Miért jó Istennel az Ő szolgálatába szegődni?
Jácint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!