Ugrás a fő tartalomra

2016/1/9 - A nagy küzdelem és az őskeresztény egyház

Jézus elment. Itt hagyta a tanítványait egy nagyon nehéz feladattal:
„Mennyei Atyám minden hatalmat nekem adott a Mennyben és a Földön. Ezért menjetek el a nemzetekhez, és tegyetek tanítványommá minden embert az egész világon! Merítsétek be őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevébe! Tanítsátok őket, hogy engedelmeskedjenek mindannak, amit én parancsoltam nektek!” (Máté 28:18-20a - EFO)
Összegyűjtöttem néhányat azok közül a problémák közül, amivel az első időkben ezeknek az embereknek szembesülniük kellet.
  • Aki a barátjuknak mondta magát, otthagyta őket, már nem láthatták szemtől szembe, nem beszélgethettek vele úgy, mint korábban.
  • Ez a barát rájuk bízta egy olyan feladat folytatását, amiért őt már egyszer megölték, így nem elképzelhetetlen, hogy rájuk is ez vár.
  • Csapatuk nagy része tanulatlan, egyszerű ember, nyelvismeret, szónoki és teológiai tanulmányok, illetve tudományos ismeretek nélkül.
  • Azt a feladatot kapták, hogy kb. hetvenen fogják magukat, és a világon élő összes embernek beszéljenek Jézus szeretetéről és megváltásáról.
  • A zsidók - akikhez tartozónak vallják magukat - ferde szemmel nézik, sőt, üldözik őket.
  • A rómaiak zsidó szektának tartják, és üldözik őket.
  • Van, aki a csodatevő erejükre pályázik, arról faggatja őket, még pénzt is felajánl érte.
Ahogy nő a létszámuk, úgy szaporodnak a megoldandó konfliktusok a közösségen belül is:
  • Míg néhányan mindenüket beteszik a közösbe, vannak, akik hazudnak erről.
  • Összevesztek, hogy a görögös kultúrájú vagy a zsidó hagyományokhoz ragaszkodó családok nőtagjai szolgálnak vajon többet.
  • Kérdés közöttük, hogy csak a zsidókat kell megkeresni a más nemzetbeliek között, vagy a pogányok is üdvözülhetnek?
  • Azok az emberek, akikkel találkoznak mindezek közben, teljesen máshogy képzelik el a hitük megélését, vagyis nem követnek bizonyos zsidó hagyományokat.
  • Egyéni nézeteltéréseik vannak.
Lehetne még sorolni, hogy milyen külső és belső problémákkal kellett megküzdeniük az első keresztényeknek. Van esetleg ezek között olyan, ami hasonló a te problémáidhoz?
Ha megnézzük ezeket a történeteket egyesével, azt látjuk, hogy igyekeztek békésen megoldani ezeket a konfliktusaikat. Gyűjtsétek össze, hogy hogyan!

Az első keresztények tisztában voltak egy nagyon fontos dologgal, amit mi hajlamosak vagyunk elfelejteni: mielőtt Jézus elment a földről, két dolgot ígért meg:
Biztosak lehettek benne, hogy állandóan veletek leszek. Igen, veletek maradok minden nap, amíg ez a korszak véget nem ér!” (Máté 28:20b - EFO)
Ezeket a dolgokat én magam mondtam el nektek, amíg veletek voltam. Később azonban majd az a Segítő — a Szent Szellem — fog megtanítani titeket mindenre, akit az Atya küld hozzátok, hogy engem képviseljen. Ő majd emlékeztet titeket mindenre, amit nektek mondtam.(János 14:25-26 - EFO)
Mit gondolsz, hogyan segítették ezek az első keresztényeket?
Hogyan tudjuk keresztényként kezelni a saját külső és belső problémáinkat? Gyűjts példákat a korai keresztények életéből!
Szerinted baj az, hogy keresztényként nem értünk mindenben egyet?

Bogi 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!