Ugrás a fő tartalomra

2016/2/4 - „Kelj fel és járj!” Hit és gyógyítás

„Az apró, de igen fontos tulajdonságok leckéje”

A hegyi beszédről szóló tanulmányt követően a hitről és a gyógyulásról fogunk ezen a héten tanulni.

Kezdjük az elején egy közös gondolkozással! Ha listát kellene írnunk arról, hogy mitől félünk a legjobban, szerintem elég változatos képet kapnánk. Többen a pókoktól, a magasságtól, és az életükben fontos dolgok elvesztését sorolnák fel.Te mitől félsz a legjobban? Gondolkozz el ezen picit.
  A sok listában biztos vagyok a közös vonás a családtagok, illetve a szeretteink elvesztése lenne. Ez nem is csoda, mert az ember társas lény. Most azonban álljunk meg egy percre, és imádkozzunk. Gondoljuk végig, hogy mi lenne, ha ezt a listát nem mi, hanem Isten készítené? Vajon az ő mércéje alapján is ezek kerülnének be ebbe a listába?

Az Ő mércéje alapján teljesen máshogy alakulna ez a lista. Az első helyre az örök élet elvesztése kerülne. Ennek ellenére Ő törődik a földi életünk listájával is, így a betegségek gyógyításával.

A héten azokat az embereket vesszük számításba, akiknek „Ő vette el a gyengeségeinket, és hordozta minden betegségüket” (Máté 8: 17 EFO) Az ő történeteiket olvasva megérthetjük mit is jelent a hit és a gyógyítás együtt, és végtére is mennyire szorosan kapcsolódik egymáshoz ez a két fogalom.

A heti igeszakaszokat olvasva több gyógyulás folyamatát is megismerhetjük, ebből én kettővel szeretnék részletesebben foglalkozni.

A római százados történetét mindannyian ismerjük. Máté 8:5-13 verseiben olvashatjuk hitének és a hozzá kapcsolódó gyógyulásának történetét. Sokat tanulhatunk ettől az embertől. A római százados egy magas ranggal rendelkező ember volt, akit sok esetben elítéltek a zsidók a származása miatt. Ő is készíthetett egy listát, azokról az emberekről, akik számára kedvesek voltak, és nem szeretett volna elveszíteni, közöttük ott a szolgája is. De sajnos a betegség közbe szólt. Azt olvassuk a Bibliában, hogy amikor Jézus Kapernaumba ért egy római százados lépett hozzá, és könyörgött. Ez az első, amit mi is megtanulhatjuk tőle, az alázatosság. Ennél a magas rangú vezetőnél ez hatalmas hittel párosult, amit így fejez ki:
„Uram nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj. Elég, ha szólsz egy szót és meggyógyul az én szolgám.” (Máté 8:8 EFO)
Hitte, hogy Jézusnak akkora hatalma van, hogy csak egy szavával meg tudja gyógyítani a számára kedves szolgát. Megírta a maga listáját, a számára fontos emberekről, de Istenben bízott. Hagyta, hogy a Teremtő munkálkodjon a gyógyítás erejével, és így a lista vezetését, és az egész listát átadta az Ő „Felettesének”, az Istennek. Jézus így nyilatkozott róla: „… egész Izráelben nem találtam ekkora hitet senkiben.” A történet befejezését már ismerjük, a szolga meggyógyult. Ez nagy tanulság számunkra,- amit ettől a származása miatt sokak által megvetett embertől kaphatunk,- mind hitről, mind az emberi kapcsolatokról, mind az alázatról.
A második történethez lapozzuk fel együtt Máté 9:1-8-as verseit. Egy béna férfit vittek Jézus elé, akit hordágyon lehetett csak szállítani. Nagyon kiszolgáltatott helyzetben volt. Szerencséjére voltak emberek, akik odavitték Jézushoz. Ez nekünk is nagy lecke! Ha szenvedőt látunk, imádkozzunk érte hittel, és Isten megmutatja nekünk mi módon vihetjük őt is a Megváltóhoz. Lehet, hogy hasonló indíttatást kapunk, mint ennek a szenvedőnek társai, de az is lehet, hogy általunk másképpen szeretne enyhülést adni Isten a körülöttünk élők problémáira. Továbbgondolva a történetet, a hit itt is nagy szerepet kapott. „Jézus látta azoknak a hitét, akik hordozták a beteget” (Máté 9:2 EFO). Milyen fantasztikus, ahogy ez a két dolog a hit és törődés összekapcsolódik ebben a részben. Ez az ember több szempontból is nagyon szerencsésnek mondhatta magát.
  • voltak hozzá közel álló barátai, szeretettei, akiknek fontos volt, és észrevették ezt a kiszolgáltatott állapotot, és szerettek volna segíteni
  • mindezt hittel tették, és így vitték Jézushoz.
Jézus meglátta ezt az embert, és azt olvassuk az evangéliumokban, hogy ez az ember, aki korábban béna volt, felkelt, és hazament. Micsoda hatalmas csoda! Az emberek, akik ennek a szegény, kiszolgálgatott betegen megkönyörültek, azokról mondja az Írás: „Isten szeretetével szereti testvérét” (1János 1: 9 EFO), és „Jézus megbocsátotta a bűneiket” (1János 2:12 EFO).

A két történet kapcsán még sok további párhuzamot is tudnánk vonni, amelyekből még sokat tanulhatunk, további tanulmányozásra ajánlom nektek Máté 8. fejezetét.

Kívánom, hogy ti is hasonló hittel rendelkezzetek, mint a római százados, és a béna ember barátai, akikre még a legembertpróbálóbb helyzetben is számítani lehetett. Kívánom, hogy ti is hasonló tulajdonságokat fejlesszetek ki magátokban, hogy ha valakinek szükségük van rátok, támogatóként ott tudjatok lenni, és ezáltal Isten rajtatok keresztül tudja megmutatni kegyelmét és szeretetét.
„Mi azonban nem azokhoz tartozunk, akik visszafordulnak, és elvesznek, hanem azokhoz, akik hisznek és üdvösséget nyernek.” (Zsidókhoz írt levél 10:35 - EFO).
Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!