Ugrás a fő tartalomra

2017/2/2 - Romolhatatlan örökség

A filmek visszatérő motívuma, hogy egy szereplő örököl egy korábban elhunyt hozzátartozójától valamit. Lehet az egy ingóság (autó, vállalat, cég ), egy ház, vagy egy nagyobb pénzösszeg. Ez a jobbik eset. De előfordulhat, hogy nem vagyont, hanem adósságot örököl.  Ezt szokták kevésbé várni a szereplők :) Ilyenkor a történet drámaivá válik, és a legtöbbször rájönnek, hogy a legfontosabb örökség nem jelent egyet a gazdagságukkal. De hogy ne csak a filmeket idézzem, amikor (idősebb) emberekkel beszélgetek, arra a fontos tapasztalatra hívják fel a figyelmemet, hogy az imént említett lehetőségek  közül sajnos még a vagyon öröklése sem jelentett teljes örömet.
  • De ha nem a földi örökségre, akkor mire gondolhatunk? Lehet más lehetőség? Milyen örökségről beszél a Biblia?
  • Vajon, hogyan lehet a  miénk ez az örökség? Meg kell valamilyen fondorlatos módon szereznünk? Vagy ki kell állnunk valamilyen próbát, ami után győztesként megkapjuk ezt? Esetleg csak úgy ingyen megkaphatjuk?

Keressük együtt a  megoldást, hogy hogyan juthatunk hozzá a legfontosabb Örökséghez! 😊

Az örökséghez való hozzájutás mindig valaminek az elvesztésével jár együtt. Ugyanakkor a veszteség kezelése mellett Péter levelében tanácsokat kapunk ahhoz is, hogy helyesen használjuk amit kaptunk. De ki lehet ez az ember, akit Simon, Jóna fiaként is emleget az Ige?

Péter, egy sokat emlegetett személye az Újszövetségnek. Egyike volt a 12 tanítványnak, akik korai egyház megszervezésében fontos szerepet játszottak.  Egy olyan ember, aki Jézus ismerete, és a későbbi próbák nagyon megerősítettek, kipróbált volt a hite.
  • Mitől lehet kipróbált a hit?

Térjünk vissza kicsit Péterhez. Mindenkinek, ha mondani kellene valamit Péterről, hamar az a híres történet jutna az eszébe, amikor megtagadta a Megváltót. Sokáig én is így voltam vele. Egészen addig, míg egy szombat reggel a gyermekiskolában ennek a levélnek (Péter első levele) első fejezetét tanulmányoztunk, mely felkeltette az érdeklődésemet. Az első versektől fogva az alábbiakat olvashattuk:
 „Péter, Jézus Krisztus apostola üdvözletét küldi Isten kiválasztott népének, akik szétszóródva élnek (...) Az Atya-Isten már réges-régen elhatározta, hogy kiválaszt és szent népévé tesz benneteket a Szentlélek által. Isten arra választott ki benneteket, hogy engedelmeskedjetek neki, és hogy megtisztítson titeket a Jézus Krisztus vére, vagyis áldozati halála által. Isten adjon nektek egyre több kegyelmet és békességet!” (1Péter 1:1-2 – EFO)
Péter apostoltól itt egy rövid bemutatkozást látunk egy érdekes címzéssel, majd ahogy haladunk előre az olvasásban, próbáljuk összerakni az ismereteinket, és együtt azt fedezhetjük fel benne, hogy Isten már kiválasztott miket a korábban említett fantasztikus jutalomra. Többféle meglepetés előzi meg az örökséget, amit Istentől kaphatunk. A békesség, és a kegyelem szorosan összekapcsolódik Isten örökségével, aminek a legismertebb leírását a János 3:16-ban találjuk:
„Mert Isten úgy szerette az embereket, hogy az egyszülött Fiát adta oda cserébe értük, hogy aki hisz a Fiában, az ne pusztuljon el, hanem örök életet kapjon.” (EFO)
Bár a földi örökség romlandó, ez örök.
  • Hogyan lehetünk egyszerre jövevények, és választottak?

A kettő fogalmat a szeretet kapcsolja össze. Jövevényekként úgy lettünk kiválasztva, hogy Isten szeretett bennünket. A megváltási tervvel (amiben benne van a korábban említett örökség) az örök élet mindenkinek fel van ajánlva. Rajtad áll, hogy elfogadod-e vagy sem, igénybe veszed, vagy úgy gondolod, nincs szükséged rá. A döntés a te kezedben van.

Azonban sokféle helyzetben meg kell állnunk, hogy részesei legyünk ezeknek Péter apostol szerint. Ha amellett, döntesz, hogy elfogadod ezt az ajándékot, akkor az alábbiak a segítségedre lesznek:
„S hogy miért van ez így? Mert szükséges, hogy ezek a nehézségek próbára tegyék a hiteteket, vajon valódi-e. Az igazi hit ugyanis értékesebb a színtiszta aranynál. Az aranyat tűzzel tisztítják meg, mégsem marad meg örökké. Hitetek viszont, miután kipróbálták és valódinak bizonyult, dicséretet, elismerést és dicsőséget szerez nektek, amikor Jézus Krisztus megjelenik. Igaz, ti nem ismertétek Jézust személyesen, de mégis szeretitek őt. Bár most sem látjátok, mégis hisztek benne, és dicsőséges öröm tölt el benneteket, amelyet lehetetlen szavakkal kifejezni. Így éritek el a hitetek célját: a lelketek üdvösségét.” (1Péter 1:7-9 – EFO)
  • Milyen tanácsokat kapunk itt az örökségünk helyes felhasználásához?
  • Az itt olvasottakat hasonlítsd össze ezekkel az igékkel is: Jakab 1:2-4, 5:11, Filippi 3:12-14!
 „Most tehát éljetek egymással őszinte, testvéri szeretetben! Isten szeretetével, de tiszta szívvel, és teljes erőtökkel szeressétek egymást!” (1Péter 1:25 – EFO)
Péter apostol a fejezet végén az egyik legfontosabb keresztényi vonásra a szeretetre hívja fel a figyelmünket. A helyes megközelítéshez, illetve megértéshez a családi köteléket használja. A család támogató szerető jelenléte mintaként szolgálhat az egyházban lévő kapcsolatokhoz.
  • Hasonlítsd ezt össze azzal, amit Pál ír az 1Thesszalonika 3:12-ben!
  • A fejezet egy másik családtagról is beszél. Megtalálod hol? Mit gondolsz erről a kapcsolatról?
Tehát örömmel jelenthetjük ki, hogy egy értékes örökség birtokában vagyunk  (Zsidók 10:36). Ebben a tudatban boldogabb lehető legboldogabb időszak elé nézünk, még a nehézségek ellenére is 😃 

Sok örömet, az örökséghez, és szeretetteljes kapcsolatokat 😊

Kata

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?