Ugrás a fő tartalomra

2017/2/6 - Szenvedni Krisztusban

„Hiszen éppen erre hívott el benneteket! Gondoljátok meg, hogy Krisztus is szenvedett értünk! Ezzel példát adott nekünk, hogy ebben is kövessük.” (1Péter 2:21 – EFO)
„Az utolsó időkben élünk”. Minden testvértől, és testvérnőtől legalább hetente egyszer halljuk ezt a mondatot valamilyen formában, és mindig vele jön egy csomó másik gondolat. Üldözni fognak, háborúk lesznek, rossz lesz, közel a vég. Lehet hogy egyedül vagyok vele, de nekem nagyon keserűvé válik ilyenkor a szám íze, pedig sajnos ez így igaz. A Biblia rengeteg helyen elmondja, hogy mire számíthatunk az utolsó időkben, és a jelek arra utalnak, hogy közel járunk.
Mielőtt ebbe belemélyedünk, tisztázzunk valamit. Nem kell az utolsó időkre gondolni, hogy a szenvedést megértsük. Már az első keresztények is szenvedtek, és azt hiszem mindenkinek volt már ilyenben tapasztalata. Pár percig gondolkozzatok, hogy mikor volt olyan, amikor kiálltatok a hitetekért, és ezért bármilyen szinten bántottak, vagy akár csak rosszul éreztétek magatokat miatta!

Megvan? Akkor nézzük tovább!

Nem mindegy hogy miért szenvedünk. Nem mindegy hogy én okozom az ellenszenvet, vagy Krisztusban szenvedünk.
Egy férfi egy templom ajtajában állt, és hangosan hirdette, hogy aki ebbe a templomba bemegy, az a Fenevaddal köt szövetséget. Amikor a pap ezt meghallotta, kilépett az ajtón, és odament ehhez a férfihez, és mivel ismerték egymást, udvariasan megkérte hogy távozzon. Kérte hogy legyen kedves ezeket a tanokat máshol terjeszteni. Erre „hősünk” hangosan felkiáltott „Látják! Én megmondtam… Üldöznek!”
Nem mindegy hogy miért szenvedünk. Hogy ezt magunk generáljuk, vagy tényleg Krisztusi a szenvedés. Mi a különbség a kettő között? Mi a különbség a között, hogy Krisztusért szenvedek, vagy magam miatt?

Két féle döntést hozhatunk az életünk minden pillanatában. Az egyik az amit Isten tervezett, amire Ő is rábólint (hívjuk ezt az egyszerűség kedvéért „jó” döntésnek), a másik amit nem Isten tervezett számunkra (ez legyen a „rossz”). Mi a különbség a jó és a rossz döntések között? Ha jó döntést hozok, akkor szenvedek, ha rosszat, akkor nem? Ha viszont a rossz döntésem miatt is előfordulhat hogy szenvedek, akkor nem éri meg inkább csak a lelkiismeretem miatt inkább a jó mellett voksolni? Péter azt mondja:
„Lehet, hogy jót tesztek, és igazságosan éltek, mégis szenvednetek kell. Ha Istennek ez az akarata, ez még mindig sokkal jobb, mintha valami rosszat tesztek, és amiatt szenvedtek.” (1Péter 3:17 – EFO)
Oké, eddig tiszta a dolog. Előfordul, hogy valami kellemetlenség ér, mert Isten mellett döntöttem. Ez miért jó nekem, és mi a következő lépés? Nem lehet itt vége a dolognak.

Jézus a boldogmondásokban azt mondja, hogy „boldogok akik háborúságot szenvednek az igazságért” (Máté 5:10a). Miért? Ennek mégis mi értelme? Azért nem lehetek boldog mert zaklatnak, vagy bántanak. Amikor gyerek voltam, sokszor megvertek, és meg kell hogy mondjam, nagyon nem vagyok boldog miatta. Mégis Jézus azt mondja hogy boldogok akiket háborgatnak miatta. Miért? Nézzük a jutalmat: „mert övék a mennyek országa” (Máté 5:10b). Isten megígéri, hogy akik a földön nem kapnak jutalmat azért, mert kiálltak mellette, azok majd a mennyben megkapják azt. Miután bántották itt a földön őket, a mennyben hősök lesznek. Bár ez még messzi jutalomnak tűnik, de azért csábító.

Eddig megnéztük, hogy miért szenvedhetünk, hogy eddig hogyan bántottak, hogy mi a jutalom, most nézzünk bele a hogyan szenvedjünk részbe!

Krisztusban szenvedni. Mit jelent ez? Hogy tudok én Krisztusban szenvedni? Nem tudok belebújni a bőrébe. Valóban nem. Nem is erről szól. Sőt, nem is arról, hogy feszítsenek keresztre, ostorozzanak, vagy bármi hasonló. Sokszor amikor bántanak az csak verbális, de már az is fáj. Amit ma meg kell tanulnunk Jézustól, ahogy viselte a kínokat. 
„Bántalmazták és megsebesítették, de alázattal viselte. Szó nélkül tűrte, s nem tiltakozott, mint a bárány, ha levágni viszik, mint juh, mikor némán tűri, hogy megnyírják.” (Ézsaiás 53:7 – EFO)
Nem azt mondom, hogy ne állj ki magadért. Nem azt mondom, hogy tűrd az igazságtalanságot, de azt mondom, hogy ne vágj vissza. Borzasztó nehéz, jól tudom, de Jézustól meg kell tanuljuk, hogy nem visszaütni, megbocsátani kell. A mi feladatunk hogy Istent bemutassuk az embereknek, nem az, hogy szembeszálljunk a nekünk ártókkal. Amíg vissza akarsz vágni, addig a saját fájdalmaidat nézed, és nem lépsz túl rajtuk, de neked Jézusra kell nézned! Ma kelj fel, viseld el ha bántanak, mint Jézus tette! Mutasd be hogy milyen Istened van, ne pedig azt, hogy mennyire ki tudsz állni magadért!

Figyeld Istent, ne a fájdalmad, hogy másoknak is Őt tudd bemutatni!

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!