Ugrás a fő tartalomra

2017/3/1 - Pál, a pogányok apostola

Nincs igazad! Rendben, most azt mondod, hogy fogalmam sincs mire gondolsz, mit tudsz vagy hogyan látod a világot és egyáltalán, mire mondom, hogy nincs igazad. Ebben igazad van. De továbbra is fenntartom az állításom, hogy nincs igazad. Pont úgy, ahogy nekem se. Ez viszont ellentmondás, hiszen, ha nekem nincs igazam akkor, amikor azt állítom, hogy neked nincs igazad, akkor neked van igazad, nem?

Bocsáss meg, ha kissé komplikált filozófiai fejtegetésbe mentem bele, de ez az önellentmondás nagyon jellemző ránk, emberekre. Először is azt gondoljuk, hogy ha nekem igazam van valamiben, akkor aki másként gondol erről valamit, neki automatikusan nincs igaza. Pedig az élet általában bonyolultabb, mint hogy eldöntendő kérdések sorával ki lehessen bogozni. Egyik kedvenc római császárom, Marcus Aurelius mondta, hogy: „minden amit látok, az nem az igazság, hanem csupán egy nézőpont”. És ezt a kijelentést azért emésszük meg nehezen, mert szeretünk önmagunk előtt tetszelegni azzal, hogy tudjuk, rájöttünk vagy birtokoljuk az igazságot. Hogy nekem van, tehát aki máshogy gondolja, annak természetesen nincs igaza. Amikor műszaki rajzot tanultam egészen lenyűgözött a vetületi ábrázolás. Ez tulajdonképpen egy térbeli alakzat síkbeli ábrázolása. Mondok egy példát: biztos láttad már filmek elején a Chernin Entertainment logóját. Vagyis ezt: 
Na ez a helyzet az igazsággal és a nézőponttal! És akkor jöjjön Pál, akinek igaza volt.

Pál egy igazi példakép. Ő mindig tudta, mit kell csinálni, mit kell mondani, hihetetlenül képzett, intelligens ember, karizmatikus szónok, akiben emésztő tűzként élt az Isten iránti szere-tet és a testvérei iránti felelősségtudat. Igazi mintahívő, nem? Most őszintén, szerintem, mind ilyenek szeretnénk lenni! Aztán ez a Pál leesik a lóról és megvakul, mert az Igazság megjelenik neki és megszólítja. Pál megismeri az Igazságot, mert az igazság nem valami, hanem Valaki. Ez a megismerés és felismerés változtatja meg egészen.

Aztán jönnek az olyan emberek, testvérek, honfitársak, akik tudják, hogy igazuk van, akik pont olyanok, mint amilyen Pál is volt régen és megmondják, hogy mit és hogyan kell tenni, mert a törvényben ez és ez van. És igaz, hogy a törvényben ez van, de mit mond az Igazság? A jeruzsálemi zsinattól kezdve Pál misszióútjainak állomásain végig olyan testvérekkel vitatkozik vagy olyanok járnak a nyomában „rendet tenni”, akik pont olyanok, mint ő volt régen. Kell-e körülmetélkedni, bálványáldozati húst enni vagy egyáltalán hogyan lehet, hogy pogányok, sőt rómaiak kapnak Szentlelket? A lelkület ismerős lehet, mert ma is jelen van. Mi az, amit lehet, mi az, amit nem? Egy kereszténynek mit illik, mi a helyes viselkedés, öltözködés zene és egy-szerűbb paragrafusok vagy szabálykönyv alapján vizsgálgatni a másik életét, mint meglátni a szívében a Szentlélek munkáját, mert az olyan megfoghatatlan. Pedig Isten mindig meglep bennünket azzal, hogy sokszor mennyire nincs igazunk. Olyankor fogadok, hogy elereszt egy félmosolyt :) … de, ha most úgy érzed, hogy tükörbe néztél, ne legyél szigorú magadhoz, hi-szen Pál a megtérése után is sokat küzdött a saját igazával. Sokszor megemlíti a saját vélemé-nyét a leveleiben, majd sietve hozzáteszi, hogy ez csak privát megjegyzés, ne vedd szentírás-nak. Persze mi annak vesszük, mert mégis csak az Újszövetség része :) !
A kérdés az, hogy belátod-e, hogy attól, hogy valaki másképpen ismeri meg Istent, mint te, attól még ugyanaz az Igazság dolgozik benne? Hagyod-e, hogy a Lélek ismeretlen vizekre vezessen, hogy rácsodálkozhass, mennyi mindent nem tudsz még Isten munkájáról? Egyszer mindannyian egy egyéni kis puzzle-darabkát hozzáadunk egy nagy képhez, azt, amit mi ma-gunk megismertünk az Igazságból. És Ő ott lesz velünk, mert lemondtunk a saját igazunkról és helyette Őt kerestük egész életünkben.
  • Lehet-e az igazságot birtokolni, lehet-e az enyém? 
  • Szoktál-e abba hibába esni, hogy mindenáron megvédd az igazaságot(d)?
  • Volt már, hogy vitatkoztál valakivel, akit nem tudtál meggyőzni, mert nem engedett az igazából?
  • Hogyan lehet akkor az igazság szerint élni, ha minden csak nézőpont kérdé-se?
Jácint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?