Ugrás a fő tartalomra

2023/01/09 - Óvakodjunk a kapzsiságtól (február 25 - március 3)

 


9.
tanulmány, február 25. – március 3.


Jézus egyszer a következő példázatot mondta:

„Volt egy gazdag ember, akinek a birtoka bőséges termést hozott. Azon töprengett, hová tegye a sok termést, mert nem volt elég nagy raktára. Végül így határozott: »Lebontom a raktáraimat, és nagyobbakat építek a sok gabona, meg a többi termény számára. Akkor majd így szólok a lelkemhez: Látod, lelkem, sok évre elegendő vagyonod és gazdagságod van! Egyél-igyál hát, és élvezd az életet!« De Isten megszólította: »Milyen ostoba vagy! Még ma éjjel elkérik tőled a lelkedet. Kié lesz akkor, amit összegyűjtöttél?« Így jár az, aki csak magának gyűjt kincseket, és nem Isten mértéke szerint gazdag!” (Lukács 12:16-21 – EFO)

Szerinted mit tett rosszul a példázatban említett ember? Elítélendő az, hogy ha valakinek sok termése lett, gondoskodik arról, hogy legyen, ahova elraktározza? Mit kellett volna másképp tegyen? Te mit tettél volna? Hogyan értelmezed a példázat utolsó mondatát?

A heti tanulmány alapszövegét, melyet Lukács 12:15-ben találunk, Jézus ugyanekkor fogalmazta meg. A bibliavers második fele nehezebben értelmezhető, ezért több fordítást is idézek: 

„Majd így szólt hozzájuk: Vigyázzatok, őrizkedjetek minden kapzsiságtól, 

  • ...mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az ember élete.” (Károli)

  • ...mert az ember élete, nem a vagyonától függ, akármilyen gazdag is!” (EFO)

  • ...mert nem abban van az embernek az élete, hogy a vagyonban dúskál.” (Czeglédy)

Ez az ige milyen szempontból óv a kapzsiságtól?

A Biblia elég komolyan elítéli a kapzsiságot és a fösvénységgel együtt minden baj gyökerének mondja (Márk 7:22; Lukács 12:15; Róma 1:29; Efézus 4:19, 5:5; Kolossé 3:5; 1Timótheus 6:9-10; 2Péter 2:14). De mit is jelent a kapzsiság? Az értelmező szótárak a következő definíciót adják a kapzsi kifejezésre:

„Olyan <személy>, aki minél több vagyont igyekszik magának, gyakran meg nem engedett módon is szerezni; mohón harácsoló. Olyan <személy>, aki nagyon mohón vágyódik vmire, aki minden áron igyekszik vmit megszerezni.”  (A magyar nyelv értelmező szótára)

„Túlzott vágy arra, hogy több legyen neki, mint amire szüksége van, vagy amit megérdemel; mohóság.” (Wikiszótár)

„Önző, sőt öncélú vagyongyűjtés. Az Ószövetségben a héber báca szó ennek kifejezője - jelentése: haszon, nyereség -, de rendszerint negatív jelzővel: tisztességtelen haszon, haszonlesés. A Septuaginta (a héber Biblia görög nyelvű fordítása) is többféleképpen adja vissza ezt a szót: kizsákmányolás, zsarolt nyereség, megvesztegetés, túlkapás. Az Újszövetség e szócsaládot a fentieken kívül így is fordítja: megkárosít (2Kor 7,2), megcsal valakit (2Kor 12,7; 1Thessz 4,6).” (Keresztyén bibliai lexikon)

Mit fed ez a fogalom számodra? Nem szabad többre vágyni, mint, amink van? Nem szabad terveket készíteni arra nézve hogyan növeljük a vagyonunkat? Hogyan kapcsolódik a kapzsisághoz a ne lopj, és a ne kívánd parancsolat?

„Ne kívánd magadnak, ami a másé: se a házát, se a feleségét, se a szolgáját, se a szolgálóját, se az ökrét, se a szamarát, se más egyebét!” (2Mózes 20:17 – EFO)

Mi a különbség a jogos vágy, illetve a kívánság bűne között? Mikor válik bűnné a kívánság?

Mit gondolsz a következő kijelentésekről?

  • A kapzsi mindig kapni akar, a fösvény mindent meg akar tartani magának, képtelen adakozni. 

  • Ha az van ez életem központjában, hogy nagy vagyont gyűjtsek, akkor más fontos dolgok háttérbe kerülnek.

Foglald össze, hogy milyen próblémát látsz a kapzsiságban? Mi az, amit elítél a Biblia és mi az, amit nem? Mi az, ami nem tartozik a kapzsiság fogalomkörébe?

J. Zs.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s