Ugrás a fő tartalomra

2023/01/11 - Gazdálkodni nehéz időkben (március 11-17)


11. tanulmány, március 11-17.

Gazdálkodni nehéz időkben

Tökéletlen világban élünk.

„A tanú” egy olyan 1969-es film, amit több évre betiltottak a szocializmusban. Az IMDB-n 8,7-es osztályozást kapott 10-ből, ami elég szép teljesítmény. Sokak szerint egy olyan magyar kultúrkincs, ami szervesen beépült a magyar nyelvbe. Egy zseniális filmről van szó, ami „fekete humorral mutatja be a kommunista diktatúra fából vaskarika kirakatvilágát.”

Ebből a filmből erednek ilyen, talán általad is ismert mondatok, mint:

  • „A nemzetközi helyzet fokozódik!”

  • „Az élet nem habos torta!”

  • „Nehéz... nagyon nehéz!”

Lehet, hogy ezekhez a rövid mondatokhoz anélkül is tudsz kapcsolódni, hogy a filmet láttad volna.

Egy biztos: nincs tökéletes emberi találmány, és ez alól az egyház, a párt, a gazdasági rendszer sem kivétel – nem említve világunk más aspektusait, ahol úgyszintén kijut a „jóból”, a természeti csapásokból, járványokból, bűnözésből. Az ilyen dolgok azt érzékeltetik velünk, hogy gáz van – ezért érdemes előre gondolkozni és kialakítani egy veszélyhelyzeti operatív tervet. Ehhez elsőként gondolkozz el az alábbi kérdéseken:

Egyáltalán lehetséges boldogan élni egy ilyen világban? Szerinted mennyire érdemes időt és figyelmet szentelni az élet „sötét” oldalának?

Mi lehet a veszélye annak, ha egyáltalán nem engedjük, hogy megérintsenek ezek a dolgok? Mi lehet a hátulütője annak, ha „beszippant” az élet „sötét” oldala?

Mit tennél, ha egy barátod megosztaná veled a nehézségeit?

  1. Csak meghallgatnám

  2. Mesélnék neki hasonló élményeimről, az segít

  3. Megpróbálnám megoldani a problémát

  4. Tanácsokkal látnám el

1. A nehéz idők Istene

„Hol van ilyenkor Isten?” — e kérdésre adott legtöbb ész alapú válasz és teológiai szöveg üresen cseng. Valószínűleg így érezte magát XVI. Benedek pápa is, ahogy kiejtette az idézőjelben lévő szavakat Auschwitz kapui előtt állva. Az életben vannak olyan kérdések, amelyekre nincs minden igényt kielégítő válaszunk.

Ugyanakkor én szeretném hinni, hogy Sáfárként nem állunk teljesen tehetetlenül a nehéz helyzetek előtt. Ha nem is szorongatjuk a bölcsek kövét, de az Isten nem hagy minket tehetetlenül a nehézségekkel való megküzdésben.

2. Hogyan küzdjek meg az élet nehézségeivel?

A Bibliában kirajzolódik egy elég érdekes mintázat: Péld 21:31; Zsoltárok 20:7-8; Ézsaiás 31:1; Jeremiás 17:5; Zsoltárok 33:16-17; 2Krónikák 32:8. Olvassatok fel ezekből és gondolkozzatok a hasonlóságokon, különbségeken!

Az akkori legfejlettebb haditechnikai vívmányok kerülnek említésre. Olyan ez, mintha ma azt mondanánk: atombomba, repülő, tank, rakéta. Ezek a szavak egy háborús képet festenek le, amit hozzá is írhatunk a fenti „sötét” és sajnos valóságos tökéletlenségi listához. Az emberiségnek nem sikerült még leszoknia a háborúkról: a konfliktuskezelési stratégiáink nem sokat javultak az elmúlt évezredek során. 

Miként látod te? A keresztény egyének, közösségek, országok jobb konfliktuskezelési mintákat mutatnak?

Próbáljuk meg a fenti bibliaszöveg sorozatot értelmezni, és alkalmazni. Az írók bizonyára úgy értették, hogy — 

  1. Ezek a fejlesztések fabatkát sem érnek, amikor a világ szenvedésén enyhítenél! Hajítsd el az összeset, ne csinálj semmit, csak imádkozz és olvasd a Bibliádat! Ez oldja meg a nehézségeket.

  2. Isten a legerősebb hadi fegyver. Ha megfelelően tudod őt manipulálni tizeddel, adománnyal és jó cselekedetekkel, akkor győzedelmeskedsz a nehézségekben!

  3. „Használj eszközöket, de ne az eszközökben bízz! Bízz Istenben!” – John Piper

  4. Van esetleg egyéb választási lehetőség, ami neked eszedbe jut?

3. Operatív Terv a te „háborúdhoz”

A nehézségekben, szenvedésben, kilátástalanságban lehetetlennek érezzük, hogy Istenre hagyatkozzunk. Az érzelmeink csaponganak, ami természetes reakció, viszont nem tanácsos engedni, hogy a félelem, a kétségbeesés, és a pánik elárasszon, és rávegyen arra, hogy meggondolatlan döntéseket hozzunk. Az alábbi tanulságokat vonhatjuk le a tapasztalt emberek tanácsaiból:

  1. Tarts ki! A szorult helyzetekben könnyű elveszíteni a fejünket, hiszen a jelen pillanat terhe elnyomja a múltból meríthető bátorítást és bölcsességet, valamint a biztos jövőbe vetett bizalmat. Sáfárként a múltból és a jövőből is meríthetsz erőt. Van számodra olyan bibliaszöveg, amiben olyan jövőképet festenek le az írók, amivel szívesen azonosulsz? (Ha nem jut ilyen az eszetekbe, elgondolkozhattok 2Pt 3:3-13 versein.) Az ilyen szövegek felidézése segíthet abban, hogy ember maradj egy embertelen világban. Van-e itt szerepe annak, hogy hogyan olvasod a Bibliát? Például, lehetséges-e úgy értelmezni bizonyos szövegeket, hogy azok elcsüggesszenek, passzivitásra, félelemre, pánikra ösztönözzenek, ahelyett, hogy működő megküzdési eszközöket erősítenének meg?

  2. Nézd át a portfóliód! Ha az élet egy nehéz szakaszához érkeztél el, fontos, hogy tiszta fejjel átnézd, hogy milyen eszközöket bízott rád az Isten, mint Sáfárára, amelyek hasznodra lehetnek. Ilyenkor felértékelődnek a kapcsolatok, közösségek, társadalmi intézmények. Olvasd el az alábbi bibliaszövegeket: Péld 17:17; Péld 18:24; Lk 10:36-37. Mi segíthet hozzá ilyen kapcsolatokhoz? Mi akadályozhatja az ilyen kapcsolatok kialakulását tapasztalataid szerint?

  3. Kérd szakember segítségét! Az emberek bonyolultak. Az Istennel töltött időnek, a lelkipásztorokkal való bizalmas beszélgetésnek, hittestvéreinkkel való kapcsolatnak megvan a szerepe, viszont az Istennek széles az eszköztára — ahogy a fizikai betegségek meggyógyítására sokszor használja az orvostudományt, úgy a lelkiekkel való megküzdésben nagy segítség lehet egy pszichológus bevonása.

  4. Csoportoddal tegyetek hozzá a nehézségekkel való megküzdés operatív tervéhez! Feltehetitek például azt a kérdést egymásnak, hogy mi segít, vagy épp mi akadályoz abban, hogy lehessen ránk számítani, amikor épp valaki más van szorult helyzetben.

Henter Zsombor


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s