Ugrás a fő tartalomra

2023/02/01 - Jézus győz, Sátán veszít (március 25-31)


 

Az emberek szeretik a reménytelen helyzetekben győzedelmeskedő hőstörténeteket. Ezért figyelünk fel a történelem nagy alakjaira, ezért írunk megannyi történetet, nézünk filmeket az esélytelen hősökről. A mostani tanulmány egy ilyen „esélytelen” győzelmet mutat be.

A világ egy háború közepén van jelenleg is. Egy láthatatlan, és alig észrevehető háború közepén, amit nem pokolgépekkel és pisztolyokkal vívnak. A győztes nem az, akinek nagyobb a serege. Az esélyek nem a politikai, gazdasági, vagy harcászati tényezőkön múlnak, hanem egyetlen életen. Erről beszél a Jelenések könyve 12. fejezete. Nézzünk bele kicsit jobban együtt!

„Ezután háború kezdődött az égben. Mihály és angyalai harcoltak a sárkánnyal és annak angyalaival. A sárkány vereséget szenvedett, és ezért sem ő, sem az angyalai nem maradhattak többé a Mennyben, hanem kihajították őket onnan. Ez a sárkány az a régi kígyó, akit Ördögnek, vagy Sátánnak is hívnak, és aki az egész emberiséget becsapja. A Sárkányt és angyalait ledobták a Földre.” (Jelenések 12:7-9)

Az egész a mennyben kezdődött. Miért nem fojtotta el csírájában Isten ezt az egész lázadást? Miért nem végezte már ott ki Sátánt? Miért hagyta, hogy az ember áldozattá váljon ebben a háborúban?

(Vigyázz, spoiler veszély! Ha nem láttad végig a Bosszúállókat, érhetnek meglepetések.) Megvan a jelenet, amikor Dr. Strange végignéz több millió lehetőséget, hogy hogy nyerhetnek Thanos ellen a Végtelen háborúban? Csak egy jó megoldást talált. Mindent egy lapra tesznek fel, bármilyen áldozatos is. Nagyjából ez történik itt is. Persze Isten megtehette volna, hogy véget vet a lázadásnak, de akkor hova lett a szabad akarat? Csak egy megoldás volt. Sátán a földön pedig megpróbálta tönkretenni az egyetlen megoldást.

„Amikor a Sárkány látta, hogy ledobták a Földre, üldözni kezdte az asszonyt, aki a fiúgyermeket szülte.” (Jelenések 12:13)

Nem bonyolult a jelképrendszer. A sárkány Sátán, az asszony Isten népe, a fiú pedig Jézus. Így nem ilyen annyira érthetetlen, ugye? Ennek a csatának ki van a középpontjában?

A kozmikus háború bár úgy tűnik, hogy a végéhez ér, hiszen egy hatalmas ellenfél ellen egy asszony és a gyermeke állnak, de a történet nem így szól. Ahogy Thanos látszólagos győzelmével nem ért véget a sorozat, úgy a mi történetünk sem.

„Erre a Sárkány nagyon megharagudott az asszonyra, és elment, hogy háborút indítson az asszony többi gyermeke ellen: azok ellen, akik megtartják Isten parancsait, és Jézusról tanúskodnak.” (Jelenések 12:17)

Sátán haragszik, mert tudja, hogy vesztett. Tudja, hogy vége a küzdelemnek, és esélye sincs. Kik ellen indít háborút Sátán? Kik az asszony utódai, és Sátán miért foglalkozik velük?

Jézus már győzött a kereszten. Ez az egy lehetőség volt, a több millióból. Csak ez vihette győzelemre ezt a csatát. Neked is csak egy lehetőséged van győzni. A többi millió vesztes. 

Fogadd el Jézus áldozatát! Legyél az Ő családjának tagja, és győzz vele!

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s