Ugrás a fő tartalomra

2023/01/10 - Mit adhatunk vissza? (március 4-10)


 

10. tanulmány, március 4-10.

Mit adhatunk vissza?

Tudom, most nem az a legfontosabb kérdés a számodra, hogy milyen lesz majd az életed a hatvanadik év túloldalán — lehet, hogy úgy érzed, a nyugdíjas kort te már nem igazán fogod megtapasztalni, és a gyártósor (íróasztal) mellől tesznek majd a sírba, de hidd el nekem: már most tehetsz azért, hogy ez ne így legyen. Egész negyedévben a pénzkezelésről beszéltünk eddig is, és az egyik fontos gondolat, ami minden pénzügyi döntésed hátterében jelen kell legyen, az az elv, amit valahogy így fogalmazhatunk meg nyersen:

A koporsón nincsen farzseb.

Vagy ahogy a Példabeszédek bölcse fogalmazza meg ugyanezt:

„Ne törődj azzal, ha valaki meggazdagszik, ha sok kincs lesz is házában. Úgysem vihet magával semmit, ha meghal, nem követi kincse.” (Zsoltárok 49:17-18 – RÚF)

Milyen terveid vannak idős korodra? Ha most belegondolsz, hogyan fogsz élni 40-30-20 év múlva, milyen képet látsz magad előtt? Mi volna az ideális, és mi a reális a számodra?

Bárhogy is képzeled életed utolsó néhány évtizedét, egy dologban már most biztos lehetsz: felesleges a síron túlra gyűjtögetni. Hiába temetnek el a kedvenc 1964-es babakék Ferrari 330-osodban ülve, mint Sandra Ilene Westet, a beverly hills-i olajmágnás lányát — menő, meg minden, de sok hasznod már nincs belőle.

Meg aztán olyanokat is szoktunk mondani, hogy halálos ágyán senki nem azon gondolkodik, hogy mennyi pénzt kereshetett volna, hanem azon, hogy mit tehetett volna a mélyebb emberi kapcsolatokért. Akkor hát nincs értelme tervezni a nyugdíjas éveket, és gondolkodni, hogy mit kezdjünk a pénzzel hatvan felett? Dehogynem, sőt!

Ha megkérdeznének téged, mit mondanál, milyen alapelveket vegyen figyelembe az ember még addig, amíg fiatal, amivel időskorára készülhet előre? Ezek a saját tanácsok közül melyeket gyakorlod te is már ma?

Hadd soroljak fel pár jó tanácsot, amit már ma elkezdhetsz gyakorolni, így előkészülve a nyugdíjas éveidre (és azon túl).

1. Számold fel a hiteleidet!

A hitelek kérdése nehéz és visszás téma napjainkban — és nem csupán azért, mert a Biblia javasolja, hogy tartsuk magunkat távol a hiteltől, és a hitelezéstől is. (Példabeszédek könyve 22:7)  A valódi ok a világ kiszámíthatatlansága. Gondolj csak a 2000-es évek közepén kirobbant devizahitel-válságra (ha nem emlékszel rá, a szüleid biztosan tudnak majd mesélni róla) és rögtön tudod, hogy mire gondolok. Annál, hogy halálod után nem marad semmi az utódaidra, csak az a rosszabb, ha hitelt hagysz rájuk. (Ha bővebben gondolkodnál erről a témáról, térj vissza az 5. tanulmányra!)

Mennyire egyszerű hitel nélkül élni manapság? Milyen körülmények között tudod elképzelni, hogy hitelt veszel fel? Milyen menekülési útvonalaid vannak?

2. Már most gyűjtögess!

Lehet, hogy korainak gondolod, de ha ma elkezdesz félretenni későbbre, akkor addigra megfelelő alapot képezhetsz, hogy ne kelljen az állami nyugdíjra támaszkodnod. Ha időben elkezded, a gyermekeid, unokáid még sokáig élvezhetik benned az anyagilag független nagyszülőt. Ezt a tanulmányt nem pénzügyi tanácsadó írta (talán távolabb nem is lehetnék ettől a címtől) de megtapasztaltam, hogy a mondás, amit Albert Einsteinhez kötnek, valóban igaz: „A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, az kapja. Aki nem érti, az fizeti.” Minél hamarabb nekiállsz gyűjteni, annál inkább bebiztosíthatod a nyugdíjas éveidet.

Mennyire áll közel hozzád ez a fajta gondolkodás? Van valamilyen hosszútávú megtakarításod, amit a későbbi, szűkös időkre készítesz elő? Keress fel egy pénzügyi tanácsadót, és beszélgessetek el a lehetőségeidről!

Közjáték: De mi lesz, ha időközben visszajön Jézus?

Először is, hadd mondjam, hogy örülök a lelkesedésednek! Remélem, hogy igazad lesz, és feleslegesen beszélgetünk az öregkorodról, mert Jézus hamarabb visszajön, mint hogy betöltenéd a nyugdíjkorhatárt! Ugyanakkor fontos józanul látni, és a földön járni egészen addig a várva várt pillanatig.

Gondolkozzunk logikusan: mi történik, ha csak az előző két tanácsnak teszel eleget, felszámolod a hiteleidet, és elkezdesz gyűjteni? Tegyük fel, hogy Jézus visszajön, és minden pénz értéktelenné válik. Mit veszítettél? Havi egy McDonalds látogatást, vagy mozizást, aminek az árát inkább malacperselybe dobtad? Látni kell, hogy sokkal nagyobb kockázatot jelent elhanyagolni az előkészületeket, mint becsülettel beletenni, amire lehetőségünk van.

Mennyire van a szemed előtt annak a lehetősége, hogy Jézus hamarosan visszatér? Hogyan befolyásolja ez a pénzügyeidet? Van köze a kettőnek egymáshoz?

3. Végrendelet

Az utolsó tanács egy nagyon furcsa tanács lesz: írj végrendeletet. Tudom, hogy fiatal vagy még, de hidd el, nem egy idős ember kezét fogtam már, aki halálos ágyán fekve, pityeregve kért, hogy segítsek neki elrendezni a végrendeletét. Nincs olyan, hogy túl későn. Nem tudhatjuk, hogy életünk meddig a miénk, és ha szeretnénk áldás lenni a családunknak halálunk után is, időben készüljünk fel erre az eshetőségre is.

Mit gondolsz a végrendelet írásáról? Mennyire érzed kényelmetlennek erről beszélgetni? Mit gondolsz, mi kellene ahhoz, hogy kényelmesebbnek érezd ezt a kérdést?

A pénzt azért kaptuk, hogy éljünk vele — túl, jól és másokért. Ha teheted, gondolkozz el azon is, hogy hogyan tudnál már most jótékonykodni abból a pénzből, ami neked adatott. Legyen a jótékonyság a +1 a tanácsok listáján!

„Mindezekben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: »Nagyobb boldogság adni, mint kapni.«” (Apostolok Cselekedetei 20:35 – RÚF)

Barátod,

Kiki


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s