Ugrás a fő tartalomra

2023/02/11 Isten pecsétje és a fenevad bélyege / 1. rész (június 10)


 

11. Isten pecsétje és a fenevad bélyege / 1. részVonal Vonal

„Majd észrevettem egy másik angyalt is, aki kelet felől közeledett, és az Élő Isten pecsétjét hozta magával. Erős hangon kiáltott a másik négy angyalnak, akik hatalmat kaptak, hogy kárt okozzanak a földön és a tengeren: »Ne bántsátok se a földet, se a tengert, se a fákat addig, amíg Istenünk rabszolgáit a homlokukon meg nem jelöljük a pecséttel!«” (Jelenések 7:2-3)

Általános iskola, 1. osztály. Már nem az óvodai jeledet, hanem a nevedet írja Anya a cuccaid címkéjére. És amin a neved van, az a tied. Senki nem nyúlhat hozzá, mert ha csak egy ujjal is érinteni meri, megfizet érte. Azóta felnőttél, de a dolgok nem változtak. A doboz kaja a tiéd a kolesz közös hűtőjében, mindenki láthatja, mert rajta van a neved. Ha valaki megeszi, kifizeti. Kétszeresen. Ez a szabály, STIPISTOP!

A következő két tanulmányban Isten pecsétjéről és a fenevad bélyegéről fogunk gondolkodni. Két terhelt szimbólumról, amit már a lehető legtöbb módon értelmeztek és értelmeztek félre teológusok és laikusok egyaránt. Arról, hogy a két motívum helytelen és agresszív félremagyarázása hány ember lelkiségének torzulását és pszichéjének frusztrációját okozta, statisztikai adataim nincsenek, de empirikusan tanúsíthatom: soknak.

Bizonyára te is hallottad már a Bibliának ezt a szakaszát, lehet, hogy te magad is foglalkoztál vele. Mi az első dolog, ami eszedbe jut a két megjelölésről, a bélyegről és a pecsétről? Mit hallottál róluk? Te mit gondolsz róluk?

Én sok opciót hallottam már: a bőrünk alá ültetett chipektől, (ld. Előszó) a COVID-oltásokon keresztül a bankkártyákon át egészen a Vodafone-os előfizetésig (igen, jól olvastad) minden technikai újítás kivívta már a fenevad bélyege jelzőt. A lényeg, hogy aki a dolgot értelmezi, ne legyen érintett adott technikai újításokban. Az Isten pecsétje már egy teljesen más kérdés. Ott a kép sokkal egyszerűbb szokott lenni, főleg nálunk, adventistáknál: a szombat. Ilyen egyszerű. De tényleg ilyen egyszerű lenne? Két hetünk van, hogy ennek utána járjunk. Kezdjük az Isten pecsétjével!

Olvasd el a Jelenések könyve 7:1-4 és 9-10. verseit! Milyen következtetéseket tudsz levonni ebből a szakaszból az Isten pecsétjére vonatkozóan? Különösen figyelj oda a következő motívumokra: hogyan és hova kerül fel a pecsét? Kik kapnak pecsétet? Hányan kapnak pecsétet?

A Jelenések könyve központi témája (ha eddig nem tűnt volna fel) az imádat. Pontosabban kétféle imádat konfliktusa: a helyes és a hamis imádaté. A helyes imádat Isten imádata, az, amire a tízparancsolatban is kötelezi a népét (2Mózes 20:2-6). A másik oldalon a Sátán hamis imádatra való felhívása (amit a Szentháromsággal szemben álló  hamis háromság – sárkány, fenevad, hamis próféta –  követelnek a Föld lakóitól) áll. Értelemszerűen tehát, mindazok, akik az angyaltól pecsétet kaptak a homlokukra a Jelenések 7:9-10-ben, imádnak –  és nem is mást, mint Istent magát. Valójában azonban itt az Isten imádatának oda-vissza ható folyamatát láthatjuk (ez az, amiért 7:3-ban ezeket a megpecsételteket az angyal Isten szolgáinak nevezi): hiszen már a pecsétet is azért kapták, mert Istennek adták az életüket és az imádatukat.

Olvasd el a Jelenések 7:13-17 és 8:6-9-et (ez is elég lehangoló)! Mi történik röviddel az elpecsételés után? Az elpecsételtek hol vannak ez idő alatt? Milyen arányban pusztulnak el dolgok az angyalok trombitálásának hatására?

Még mielőtt az angyalok trombitaszava előidézné a föld egy részének (nem, nem fogom leírni, keresd meg a választ te magad!) pusztítását, az elpecsételtek védelmet nyernek. A pecsét nem produktum, amit az ember tett azért, hogy Isten elfogadja őt, hanem tulajdonjel, amit Isten helyez mindazokra, akik az övéi. STIPISTOP

A Jelenések könyve egyik alapvető tanulsága, hogy nincsenek bámészkodók, a földi történelem végén mindenkinek oldalt kell választani: vagy Istent, vagy Sátánt. Márpedig tudjuk, érezzük, és az előző tíz héten közösen tanultunk is róla, hogy mindkét fél erejét megfeszítve toborozza a megjelölendőket saját táborába.

Olvasd el a következő szakaszt! Milyen képet kapsz arról, hogy kiket szeretne Isten az elpecsételtek között látni? Vedd még hozzá a ezeket is: Ámósz 9:7; Jónás 4:10-11!

„Fiam, Timóteus, erősödj meg a kegyelemben, Istennek irántunk való jóindulatában, amely a Krisztus Jézusban fordult felénk! Mindazt, amit sok tanúval együtt te is hallottál tőlem, bízd rá megbízható és hűséges emberekre, akik majd képesek lesznek ezeket a tanításokat továbbadni. Vállald velem együtt a közös szenvedéseket és nehézségeket, mint Krisztus Jézus jó katonája. Aki katonai szolgálatot teljesít, az nem foglalkozik a hétköznapi élet dolgaival. Csak arra törekszik, hogy a felettese meg legyen vele elégedve! Az atlétikai versenyen résztvevőknek a szabályok szerint kell küzdeniük, különben nem kaphatják meg a győztesnek járó koszorút! A földjén szorgalmasan dolgozó gazdának kell elsőként részesednie a föld terméséből!” (2Timótheus 2:1-6)

Persze, bonyolíthatnánk még a végtelenségig ezt a témát, de talán első körben elég lesz ennyi. Ma még csak bemelegítettünk, jövő héten jön a mélye: a fenevad bélyege. Ott találkozunk! STIPISTOP

Kiki


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s