Ugrás a fő tartalomra

2023/02/12 Isten pecsétje és a fenevad bélyege / 2. rész (június 16)



 

12. Isten pecsétje és a fenevad bélyege / 2. részVonal Vonal

„Azután megint láttam: kiemelkedett a földből egy Vadállat, amelynek két szarva volt, mint egy báránynak, de úgy beszélt, mint a Sárkány. (...) A Vadállat kényszerített mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat, hogy a jobb kezükön vagy a homlokukon egy bizonyos jelet viseljenek. Enélkül a jel nélkül senki sem adhatott-vehetett semmit. A jel pedig a Szörnyeteg neve, vagy a nevének megfelelő szám volt.” (Jelenések 13:11, 16-17)

A COVID-járvány sok dologra megtanított bennünket: arra, hogy mi az a Zoom, arra, hogy hogyan kell kovászos kenyeret sütni (mert élesztő nem volt a boltban), kezet mosni, maszkot vasalni, és arra is, hogy (amint egykor Dr. Szigeti Jenő tanította nekünk, teológuspalántáknak) „a Bibliából mindent be lehet bizonyítani, és annak az ellenkezőjét is”. Vagy röviden: mindent is.

Így lett néhány hét leforgása alatt a fenti idézet alapján a fenevad bélyege (és ezáltal expressz jegy a kárhozatra) az oltás, a maszk, az online istentisztelet, az orvos, a gyógyszer, maga a COVID („Ha hinnél, nem betegedtél volna meg.”)... Persze voltak olyanok is, akik a felsorolt dolgokban nem a fenevad bélyegét, hanem annak az „előszobáját” látták: szerintük (maradva a fenti példánál) ha ma képes vagy maszkot húzni, akkor holnap beoltatod magad, jövő héten online istentiszteleten fogsz részt venni, aztán már vasárnap teszed ezt, és az már maga a fenevad bélyege. Mint a béka a főzővízben, elindultál a csúszós lejtőn, és innen már nincs visszaút.

A múlt heti tanulmányt figyelembe véve mit gondolsz, mi a probléma ezzel a csúszós lejtő érveléssel? Tudsz olyan bibliai történeteket, ahol a benne szereplők csúszós lejtőn álltak meg, vagy fordultak vissza? Mi kellett hozzá? Milyen reménységünk lehet ez alapján a jövőre nézve?

Ahogy ezt már a múlt héten is megbeszéltük, Isten és Sátán tulajdonjog-formálásának alapja és következménye is az igaz és hamis imádat közti konfliktusban keresendő (akik igazi imádók, Isten pecsétjét kapják meg, majd tovább imádják Istent a személyes védelme alatt). Most vessünk egy pillantást a fenevad bélyegére!

Olvasd el a Jelenések könyve következő szakaszait: 13:11-17; 14:9-11; 19:19-20! Milyen következtetéseket tudsz levonni ebből a szakaszból a fenevad bélyegére vonatkozóan? Különösen figyelj oda a következő motívumokra: hogyan és hova kerül fel a bélyeg? Kik kapnak bélyeget és milyen okból? Hányan kapnak bélyeget?

Ha a múlt héten is becsületesen megcsináltad a feladatot, és most is utánajártál a válaszoknak, láthatod, hogy a két szimbólum párhuzamban és ellentétben áll egymással, és mindenképpen egy kölcsönösen kizárólagos jelképpár. Vagy az egyiket, vagy a másikat kapja meg az ember, ez esetben nincs lehetőség bélyeggyűjtésre. Míg Isten pecsétjét az angyal adja, és az ember homlokára kerül fel, addig a fenevad bélyegét önként veszik fel az elhitetett tömegek, a homlokukra vagy a kezükre. Mint ahogy minden másnak, ennek is szimbolikus értelme van: Istent csak meggyőződésből (fejből) lehet helyesen imádni, színből, külsőleg (kézből) nem. A fenevad viszont mindkettővel megelégszik, és már csattan is a bélyeg. Már ha az illető így dönt, persze!

Egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk végig, hogy akkor mit is jelent a helyes és a hamis imádat a gyakorlatban? Mit hallottál erről? Mit gondolsz a hallottakról?

Jézus a samáriai asszonnyal beszélgetve (János evangéliuma 4:19-24) lerántja a fátylat az igazi imádat mikéntjéről és hogyanjáról. Az asszony felteszi neki a kérdést, hogy akkor most végülis kinek is van igaza – a zsidóknak, vagy a samáriaiaknak – az imádat helyét illetően? Jézus válasza sokkolt akkor, és sokkol most is, csak még magunknak sem merjük bevallani: az igaz imádat nem előírt helyen, nem meghatározott időben és kőbe vésett liturgiák alapján zajlik, mert:

„Eljön majd az idő, sőt, már itt is van, amikor az igazi imádók szellemben és igazán imádják a Mennyei Atyát, mert az Atya olyanokat keres, akik őt így imádják.” (János 4:23)

„De én egész eddig úgy tudtam, hogy az Isten pecsétje a szombat, a fenevad bélyege pedig a vasárnap, a pápaság, stb. Akkor erről most mit gondoljak?” Teszed fel a kérdést félhangosan, elkeseredve. Ahhoz, hogy erre a dologra válaszolni tudj, olvasd el újra a múlt heti tanulmányt! Minden, ami közelebb visz Istenhez, jó, és minden, ami eltávolít tőle, rossz. A többit döntsd el magad! Ez nem az a manipulálós, szádba-rágós-fajta tanulmány. Én nem fogok helyetted gondolkodni!

Kiki


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s