Ugrás a fő tartalomra

2023/3/11 - Maradéktalan hűség Krisztus iránt (szeptember 9)



szeptember 9.

11. Maradéktalan hűség Krisztus iránt

„Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úr akarata szerint, mert ez így helyes! Meg van írva:»Tisztelt apádat és anyádat!« Ez az első parancsolat, amelyhez ígéret is kapcsolódik: »Akkor majd jó dolgod lesz, és sokáig élsz itt a földön.« Apák, ne ingereljétek haragra gyermekeiteket, hanem az Úr útmutatása szerint neveljétek és fegyelmezzétek őket!

Szolgák, engedelmeskedjetek földi uratoknak! Ezt félelemmel, tisztelettel és igaz szívvel tegyétek, mintha közvetlenül Krisztusnak engedelmeskednétek! Ne csak akkor dolgozzatok, amikor szem előtt vagytok! Ne csak az emberek tetszését keressétek! Szívvel-lélekkel végezzétek a munkátokat, mint akik Istennek dolgoznak, és a Krisztusnak szolgálnak! Örömteli szívvel dolgozzatok, mintha nem is embereket szolgálnátok, hanem közvetlenül az Urat! Jusson eszetekbe, hogy ha valaki – akár szolga, akár szabad – valami jót tesz, az Úrtól kap jutalmat!

Hasonlóképpen, ti is, akiknek szolgáitok vannak, bánjatok jól velük, és többé ne fenyegessétek őket! Jusson eszetekbe, hogy Uratok, Jézus a Mennyben van! Ő azonban a ti szolgáitoknak is Ura, aki mindenkit igazságosan ítél.” (Efezus 6:1-9)

Mit jelent a hűség? Üssük fel gyorsan az értelmező kéziszótárt: „Felelősségteljes kitartás és ragaszkodás egy személy, közösség, cél, eszme mellett. Az adott szó, eskü, fogadalom állhatatos és becsületes betartása.” Van egy másodlagos jelentés is, amely a történelmi hűséghez kapcsolódik (megegyezni az eredetivel). Ez alapján nem is nagyon kell ragozni a hűséget, mint ami teljes, maradéktalan, vagy örök, mert a hűség ezeket mind magába foglalja.

Elég sok történelmi sorozat jelent meg az elmúlt években, ahol a hűséget egy kicsit más szemszögből is megismerhettük. Legtöbb esetben a hűség addig tartott, amíg az érdek végett muszáj volt kiállni egy hatalom mellett. Ennek okán a ragaszkodásban vagy kitartásban is elég hamar csorba esett.

Mit jelent számodra a hűség? Te kihez/mihez és miért vagy hűséges? Egyáltalán szükséges az életünkben a hűségesség? 

A „hazárdőrök” példázata

Ha már a hűségről van szó, lapozzunk egyet a Bibliánkban, Máté evangéliuma 25,14-30-hoz! Gyerekkoromban kicsit furcsán néztem erre a történetre. Volt három szolga, akik kaptak 5, 2 és 1 talentumot. Az első kettő megduplázta, utóbbi pedig elásta, amit kapott. Én ebben azt láttam, hogy volt két szolga, aki a talentumokat „vásárra” vitte, és volt egy, aki biztosra ment. Mégis utóbbi az, aki megbukott a hűség tesztjén. Megbukott, mert csak a „szájával” tudott hűséges lenni. Az előző kettő viszont megduplázta, amije volt, de itt nem is a duplázás a lényeg, hanem a hűség. A talentumot, amit kaptak, felhasználták, ahogy azt a Mester elvárta, és bíztak Benne, függetlenül a körülményektől, eredménytől.

Hogyan nyilvánul meg a hűség a mindennapokban? Mi nehezíti meg a hűséget?

Az életünkben látjuk, milyen is a hűség. Sokszor ingatag, nem tartós, változó. Egy dolog azonban biztos. Isten hűsége. Nincsen feltételhez kötve. Elég nehéz ezt megérteni a mai világban.

Olvassátok el 1Korinthus 1:9 versét, és gondolkodjatok közösen Isten hűségén!

Az elvhűség

A hűség témakörében nem mehetünk el az elvhűség kérdése mellett sem egy olyan világban, ahol muszáj valamilyen oldalhoz tartozni, legyen az sport, politika, vagy éppen hit. Ismét előhívom a szótárt:

Elvhűség: A helyesnek megismert elvekhez való következetes ragaszkodás, erkölcsi felelősségérzetből fakadó hűség; az elvek mellett való állhatatos kitartás.

Az életemben elég sok olyan dolog van, amit azért gyakorlok, mert bevált, és nem is gondolkodok más megoldáson. Sokszor akkor sem, ha valaki segíteni próbálna, vagy másik módszert szeretne mutatni. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Hadd mondjak egy bagatell példát: Sokáig úgy gondoltam, hogy az alapos fogmosás elég a fogaim karbantartására. Szentül hittem ebben, egészen addig, amíg nem kellett tömni jó pár fogamat. Így megtanultam, hogy az ételmaradék elég könnyen megragad a fogak közt, ezért a fogmosás mellett a fogselyem használata sem árt. Ebben az esetben csak én szenvedtem el a baklövésem mellett tett hűségem eredményét. Egyesek viszont sok más embert is magukkal visznek baklövéseikkel.

Mit jelent számodra az egészséges elvhűség? Mit nevezhetünk annak?

Nekem nagyon jó irányt ad ebben a közösség. A körülöttem lévő embereken látom, hogy milyen gyümölcsöket termek, mit eredményez a hitem másokban. Erről a mércéről beszél a Biblia is János evangéliuma 15:1-11 verseiben is. Ha kiegészítjük ezt a Galatákhoz írt levél 5:22-23 versével is, akkor láthatjuk, hogy hűséged nem mások elnyomására, elgáncsolására való, hiszen a lélek gyümölcse: „szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás”.

Balázs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s