Ugrás a fő tartalomra

2023/3/12 - Álljatok meg! (szeptember 16)

 


szeptember 16.

12. Álljatok meg!

„Végül pedig, erősödjetek meg az Úrban, és hatalmának erejében! Öltözzetek fel abba a teljes fegyverzetbe, amit Isten ad, hogy képesek legyetek ellenállni a Sátán minden cselének és ravaszságának!” (Efezus 6:10-11)

„Végül pedig”

Az idő lelassul. Ami annak idején, Efezusban legfeljebb tíz percet vett igénybe, azt mi már több, mint tíz hete hallgatjuk. Pál lassan a levele végéhez érkezik, de még dúl benne a lelkesedés. Lezárásul egy olyan képet állít elénk, amit jóérzésű lelkész csak akkor használna illusztrációként a prédikációjában, ha már jó előre, felkészülten várja a gyülekezeti tagság lesújtó kritikáit. „Mit keres a csizma békesség evangéliumának saruja az asztalon?” Mit keres egy katonás példa a Bibliában? Hiszen mi pacifisták (pacifizmus=a háború és az erőszak ellenzése) vagyunk, nem? (Amúgy nem.)

Most jön a csattanó. Eddig is utalt rá Pál, de most egyértelmű: harcban állunk. Mindenki tudja, hogy a háborút nem csak úgy elkezdjük. Még mielőtt eldöntenénk, hogy milyen felszereléssel, hány emberrel, földön, vízen, vagy levegőben támadunk-e, fel kell mérnünk, hogy milyen ellenséggel állunk is szemben.

Ha hallgattál a tanácsomra, és becsületesen telejegyzetelted a levelet a ceruzáddal, akkor mostanra biztosan feltűnt, hogy az 1:21, a 2:2, a 3:10 és a 4:27 versek is utalnak arra az ellenségre, amit 6:10-ben Pál meg is nevez. Hogyan írja körül azt, aki (vagy ami) ellen harcolunk? Mi derül ki róla? Mi a célja?

Az Efezusi levél itt szépen körbeér. Vége van lassan az utolsó fejezetnek is, a gyakorlati rész lezárásául pedig Pál visszautal az egész legelejére: „Emlékeztek, hogy mit mondtam, kié a hatalom valójában?” (Kié is? Lapozz vissza és nézd meg az 1:20-21-ben!) Ám nem minden játék és mese, és Pál is erről biztosítja a gyülekezetet. Noha az erő és a hatalom azé, akit 1:20-21-ben megnevez (nem fogom elárulni a választ!) azért alacsonyabb jogosultsági szinten ugyan, de a gonosz is tevékenykedik.

Pál nem megy bele részletesen, hogy milyen is ez a gonosz — nem utal rá, hogy hogyan vált azzá, aki, hogy milyen képességei vagy határai vannak, hiszen nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy hogyan befolyásolja életünket a tevékenysége.

De mégis hogyan? Ugyan az Efezusi levél olyan, mintha egy telefonbeszélgetés egyik oldalát hallanánk csupán, de ebből az oldalból is tudunk következtetni a helyzetre, amire reagál. Gondold végig a levél üzenetét, és sorold fel, milyen területeken próbál bennünket ez a gonosz újra a halottak közé száműzni? (Ld. 2:1-2)

Ismerve az ellenség erejét, a jó katona szíve azonnal félrever. Gyomor görcsöl, fog csikordul. Ilyen erős támadást lehetetlen kivédeni. Hogyan is vigasztalhatna bennünket az, hogy van hatalmasabb hatalom, mint a gonoszé, ha egyszer az ő hatalma is hatalmasabb, mint a mienk? Attól, hogy Verstappen a leggyorsabb, engem még Leclerc is gond nélkül lekörözne!

Hát úgy vigasztal, hogy a leghatalmasabb erő (Isten) saját készítésű felszereléssel lát el mindannyiunkat. Olyan fegyverekkel és védőruhával, amin még a más hatalmasságok (Sátán és hadserege) sem tudnak lyukat ejteni. A védelem és a győzelem sem a mi érdemünk.

Emlékszel még, hogy mit mondtunk Isten erejéről, amiről korábban olvastunk? Hogyan bátorít téged az a tény, hogy nem egyedül és saját erődből küzdesz a földi csatatéren?

„Imádkozom, hogy megtudjátok, milyen mérhetetlenül nagy Isten ereje, amely hatékonyan működik bennünk, hívőkben. Ugyanez az erő mutatkozott meg akkor is, amikor az Atya feltámasztotta Krisztust a halálból, és a Mennyben a jobbjára ültette. Így lett Krisztus sokkal hatalmasabb, mint az összes uralkodó, hatalmasság, erő vagy király, vagy bármilyen más hatalom — de nemcsak a jelenlegi, hanem a következő korokban is.  Isten tehát mindent Krisztus lába, vagyis a hatalma alá helyezett. Ugyanakkor mindenekfelett Krisztust tette »fejévé« az Eklézsiának, amely viszont a »teste« Krisztusnak. Az Eklézsiát minden tekintetben Krisztus tölti be és teszi teljessé — mint ahogyan minden mást is ő tesz teljessé és befejezetté.” (Efezus 1:19-23)

A jövő héten ezekről a fegyverekről és a védőruháról fogunk beszélgetni. Addig is, erősödjünk meg az Isten erejében!

Barátod, Kiki


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s