Ugrás a fő tartalomra

2024/2/1 - A minden háborút kiváltó harc (április 6)

 



A minden háborút kiváltó harcGondolatébresztő illusztrációk.png


Ezután háború kezdődött az égben. Mihály és angyalai harcoltak a sárkánnyal és annak angyalaival. A sárkány vereséget szenvedett, és ezért sem ő, sem az angyalai nem maradhattak többé a Mennyben 

A jelenések könyve 12:7-8 (EFO)


Kezdjük egy felütéssel: Miről szól a Biblia?


Talán nincs annál nehezebb és mélyebbre ható kérdés, mint amit nap mint nap emberek milliói tesznek fel világszerte: Ha Isten létezik, miért engedi meg ezt a sok szörnyűséget, ami szemmel láthatóan történik? Ez a kérdés keres választ arra az önellentmondásra, miszerint ha Isten valóban mindentudó, mindenható és jó, akkor hogyan engedheti, hogy emberek szenvedjenek, háborúk tizedeljék a lakosságot, és a teremtett világ nyögjön a bűn terhe alatt. Noha az eszmefuttatás látszólag elméleti síkon zajlik, a gyökerei mélyre nyúlnak az ember életében, így a válaszok is messzire vezetnek, egészen az ember hétköznapi megéléséig. 


Milyen válaszokat ismersz, vagy milyen válaszokat találsz erre a kérdésre? Létezik jó válasz? Melyikkel tudsz leginkább és legkevésbé azonosulni?


Azért is különösen nehéz ez a kérdés, mert a Biblia is kevés kapaszkodási lehetőséget ad a fent vázolt önellentmondás (Isten jó - a teremtett világ gonosz) feloldásához. A legtöbb válasz a Szentírás egyes részeit vizsgálva igaznak hat, de a nagy egészet tekintve már találunk rá vonatkozó cáfolatokat. Az egyik átfogó magyarázat mégis megpróbálja holisztikusan szemlélni a Biblia történetét, és a kezdetektől a végéig a jó és a rossz közötti konfliktus létezésével feloldani az egyébként többnyire feloldhatatlan konfliktust. Ezt a keretrendszert “Nagy Küzdelem”-nek, vagy más néven “Kozmikus Konfliktus”-nak hívjuk. Az előttünk álló negyedévben ennek a küzdelemnek a részleteiről fogunk együtt gondolkodni, a lejegyzett próféciák segítségével.


Mielőtt azonban továbblépnénk, ismerjük meg Isten olyan, részben már említett tulajdonságait, melyek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy a Kozmikus Konfliktus keretrendszere működjön.


Milyen Isten? Próbáld meg összeszedni az alábbi versek segítségével, hogy Istennek mely tulajdonságait ismerjük meg a Bibliából:

  • Kolossé 1:17; Zsoltárok 147:5

  • Malakiás 3:6

  • Zsoltárok 33:6; Jób 11:7-11

  • Ézsaiás 46:9-10

  • Zsoltárok 34:8

Tudsz még ezen kívül olyan tulajdonságokat felsorolni, amelyek jellemzőek Istenre?


Ha eddig nem lett volna egyértelmű, látva Isten pozitív tulajdonságait, nyilvánvalóvá vált, mennyire idegen az, amit megtapasztalunk, attól, hogy milyennek is kellene lennie a világnak egy ilyen Isten uralkodása alatt. Mint már korábban említettem, erre ad választ a Kozmikus Konfliktus keretrendszere. Mivel Istenre igaz az összes fenti állítás, nem nézheti karba tett kézzel, hogy a földön emberek szenvednek.


Mivel az egész negyedév ezzel a témával foglalkozik majd, fontos, hogy azonos alapról induljunk. Mielőtt tovább tudnánk haladni, végezd el a következő feladatokat egyenként, és beszéljétek meg a válaszaitokat az ifjúsági csoportban!

Hogyan foglalnád össze a Kozmikus Konfliktust (legalábbis amit eddig tudsz róla)…

  • … 5 mondatban?

  • … 1 mondatban?

  • … 1 szóban?


Igazán szívesen meghallgattam volna a válaszaidat, és amit a csoport közösen szedett össze, de mivel sajnos erre nem volt lehetőségem, csak feltételezni tudom, hogy a lentebbi szavak és gondolatok valamilyen módon megjelentek benne.


Tegyük fel, hogy titeket kérnek meg az új adventista-magyar értelmező kéziszótár (bárcsak volna ilyen) összeállítására. Milyen definíciót adnátok az alábbi szavaknak és kifejezéseknek? (Ezek azok, amik gyanítom, hogy előjöttek az előző beszélgetés során.)

Isten:

Sátán:

Bűn:

Bűneset:

Kegyelem:

Szeretet:

Prófécia:


Jézus, a főpapi imájában, (​​János evangéliuma 17. fejezet)  amit a tanítványaiért és követőiért mondott – és ebbe a kategóriába beletartozunk mi is, tehát az imát értünk is mondta – azt kéri az Atyától, hogy ő tartsa meg a benne hívőket végig, a Kozmikus Konfliktus lezárásáig, hogy aztán majd együtt lehessünk vele a bűntől megtisztított világban.


A Biblia erről szól (csak hogy a tanulmány elején feltett kérdésre is válaszoljunk). A teremtéstől az újjáteremtésig mutatja be számunkra Isten munkáját, és azt, hogy mi mindent tesz meg azért – csúcspontjában a kereszttel – hogy nekünk is részünk legyen az újjáteremtett világban. Lehet, hogy nincs válasz a bűn és a szenvedés égető kérdésére, de van rá megoldás! Erről a megoldásról beszélünk a következő negyedévben. Örülünk, hogy velünk tartasz!


Barátod, Kiki


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s