Ugrás a fő tartalomra

2024/2/2 - A központi kérdés: szeretet vagy önzés? (április 13)


 

A központi kérdés: szeretet vagy önzés?Gondolatébresztő illusztrációk 1.png


„Ne félj, mert veled vagyok! Ne aggódj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, sőt, megsegítelek! Igazságos jobbommal felkarollak, és megtartalak.”

Ézsaiás könyve 41:10 (EFO)


Múlt héten a Krisztián által írt Gondolatébresztőben már találkozhattunk azzal a feloldhatatlan kérdéssel, hogyha Isten jó, miért van ennyi szenvedés, fájdalom mégis a világunkban? Hogyan engedheti meg, hogy természeti katasztrófák, terrorcselekmények, háborúk vagy családon belüli erőszak miatt haljanak meg ártatlan emberek?


Hidd el, én is nehezen térek napirendre efelett. Van, amikor az segít, hogy az Újföldön Isten megmagyarázhatja nekem mindazt, amire addig nem találtam kielégítő választ. Van, amikor egy másik kérdéssel próbálom más megvilágításba helyezni a dolgot, és a „hol van ilyenkor Isten?” mellett a „hol van ilyenkor az ember?”-en rágom magam. Mert sokat ezek közül az érthetetlen szörnyűségek közül emberek követnek el embertársaik ellen. A gonoszság nem Istentől, hanem Sátántól ered, de a döntést mi hozzuk meg szeretet és gyűlölet, vagy ahogy a tanulmányunk címében is olvashatod, szeretet és önzés között.


Valamikor könnyebb együtt élni ezzel a kérdéssel, valamikor nagyon nehéz. Úgy hiszem, a kérdőjelek mellett mégis egyfajta békességet hozhat ebben a kínzó konfliktusban az Istennel való személyes kapcsolat. Lukács evangéliuma 19:41-44-ben ezt olvashatjuk: „Ahogy Jézus közeledett Jeruzsálemhez, egy olyan helyre ért, ahonnan az egész várost látta. Ekkor megsiratta Jeruzsálemet: „Ó Jeruzsálem, bárcsak felismerted volna — legalább a mai napon — a békességedre vezető utat! De most el van takarva előled! Bizony, eljön az idő, amikor majd ellenségeid körülvesznek és megostromolnak! Minden oldalról bekerítenek, földig rombolnak, és megölik gyermekeidet! Nem marad kő kövön a falaidon belül, mert nem ismerted fel az alkalmas időt, amikor eljött hozzád az, aki meg akart menteni.””


Jézus eljött, hogy megmentse gyermekeit, a választott népet, úgy, mint minden embert ezen a Földön. Találkozni akart barátja, Ábrahám utódaival, szerette volna, ha megismerik Őt, ha kapcsolatba kerülhet velük, és gyógyulást hozhat összetört életükbe. Róma Jézus előtt és Jézus után is uralta az akkori világot, a zsidók nem voltak szabadok sem a názáreti születése előtt, sem feltámadása után. Voltak dolgok, amik nem változtak, de Krisztus mégis helyreállítást hozott. Csak nem ismerték fel.


Ez a világ nem tökéletes, Jézus idejében sem volt az. Az élet nehézségekkel, megválaszolhatatlan kérdésekkel, bántalmazással, veszteséggel, igazságtalansággal tarkított. De Isten megismerhető itt, ebben a világban. Minden kihívás ellenére vagy épp azok kellős közepén találkozhatunk vele, mert Ő eljött közénk.


Mit mond a Biblia Isten gondviseléséről? Milyen igéket találhatunk a témában, és hogyan lehetne definiálni, mit is jelent ez a kifejezés? 

Mit jelent neked a saját életedben Isten gondviselése? Milyen igék adnak neked erőt, bátorítást, békét a nehézségekben?


Jézus eljött, és megölték. A korábbi messiásokat is megölték. De Jézus nem vezette fegyveres csapatok élén a népet az idegen hatalom ellen, hanem közel hozta hozzánk az Atyát, bemutatta, milyen is Isten valójában és felvitte lázadásunk bűnét a keresztre. És van még legalább egy nagyon fontos és látványos különbség közte és az előtte vagy utána jött messiások között. Krisztus feltámadt. És ez a csoda adott igazán értelmet mindannak, amit előtte képviselt.


A Kr.u. 70-ben lerombolt templom és vérbe fojtott felkelés a több mint 100 éve tartó majdnem folyamatos forrongás tetőpontja volt. „A Kr. e. 67-től Kr. u. 39-ig eltelt évszázadban alig múlt el esztendő háború, zavargás, összeesküvés és vérontás nélkül. Legalább kétszázezerre becsülhetjük azoknak a számát, akik ezekben a harcokban elestek, vagy kivégzés áldozatai lettek.” A zsidók várták a Messiást, várták, hogy végre országuk helyreálljon, ezért készek voltak mögé állni mindazoknak, akiktől a függetlenség valamilyen szintű elérését remélték. 

Jézus Krisztus feltámadásával és a Szentlélek munkájával a tanítványokban végre helyreállt a kép Istenről, a Messiásról, ígéretekről, megváltásról, és készek voltak ezt tovább adni mindenkinek. A bennük égő tüzet nem olthatta el semmilyen fenyegetés, szenvedés, megpróbáltatás és az egyre gyakoribb kivégzések sem. A Lélek erejével és ajándékaival hirdették az evangéliumot először Jeruzsálemben, Júdeában, Samáriában majd a pogány területeken, így a megváltás örömhíre eljutott az akkor ismert világ végéig. A feltámadt Krisztus üzenete akkora erővel bírt, hogy jöhetett bármilyen ellenállás, üldözés a zsidók vagy a római hatalom részéről, nem tudta elhallgattatni a tanítványokat. Jézus áldozata mindennek értelmet adott.


Krisztus követői nemcsak igehirdetéseket, előadásokat tartottak a feltámadt Isten Fiáról. 

  • Milyen más lehetőségeik voltak, hogyan tettek bizonyságot az Atya szeretetéről?

  • Ma is sokféle úton-módon hirdethetjük az evangéliumot. Mely tevékenységek állnak hozzád közel? Melyik az a szelete a missziónak, amit még nem végeztél, de szívesen kipróbálnád? 


Teljesen rendben van, ha felháborít az a sok igazságtalanság, amit látsz a világban vagy épp tapasztalsz a saját bőrödön. Teljesen rendben van, ha úgy érzed, belefáradtál a nehézségekbe és túl sok a fájdalom. Teljesen rendben van, ha tele vagy kérdésekkel, kételyekkel. Isten megérti minden érzésedet, előtte bátran felvállalhatod ezeket! Mindennél jobban vágyik a veled való kapcsolatra, hogy részese lehessen az életednek.


Ő elfogad és szeret, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. 1Jn 4:7-21 fantasztikus leírását adja annak, hogyan fordul Isten hozzánk, mit vitt véghez értünk, és hogy nincs okunk a félelemre, hanem „örömteli bizalommal” várhatjuk az Ítélet Napját.


Olvassátok el 1Jn 4:7-21 szakaszát, és beszélgessetek a következő kérdésekről:

  • Milyen érzéseket keltett benned ez a rész? 

  • Mit mondott neked Istenről, önmagadról és a kettőtök között lévő kapcsolatról?

  • Mikor, hogyan érintett meg téged eddigi életed során Isten szeretete? 

  • Hogyan adhatnánk tovább másoknak Isten szeretetét? Látsz a környezetedben valakit, akinek szerinted most nagy szüksége van arra, hogy ezt megtapasztalhassa?


Jó beszélgetést!

Andi


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s