Ugrás a fő tartalomra

2024/2/3 - Fény a sötétben (április 20)



 Fény a sötétben


Jézus így felelt: „Már csak egy rövid ideig marad közöttetek a világosság. Addig járjatok tehát a világosságban, amíg veletek van, hogy a sötétség hatalmába ne kerítsen titeket, mert aki sötétben jár, nem tudja hová megy.”

János evangéliuma 12:35


Próbáltál már vaksötétben sétálni? Nem épp a legegyszerűbb dolog. Egy alkalommal elmentem egy láthatatlan színházba (ha jól emlékszem ez volt a neve). Több termen kellett végigmenni egy vak idegenvezető segítségével úgy, hogy útközben akadályok voltak. Egy kitolt szék, egy doboz a földön, lépcső, vagy egy lelógó csillár… Nem tűnik nehéznek, de körülbelül a második terem közepétől már nem igazán tudtam merre megyünk, és meddig tart még a túra. Szinte minden lépésemmel belerúgtam valamibe, vagy lefejeltem valamit, esetleg nem kerültem ki azt, amit ki kellett volna. Amikor a végére értünk, és kinyílt az ajtó, a beszűrődő fényben végre láttam az “akadálypályát”. Egy hosszú, szinte üres termet, ahol itt-ott volt valami letéve. Amit lépcsőnek gondoltam, valójában csak egy kis deszka volt. Az, amiről szentül meg voltam győződve, hogy villanyoszlop, valójában csak fémcső volt. A doboz, amibe belerúgtam, nem volt elkerülhetetlenül nagy, sőt, csoda hogy pont eltalálta a lábam. Sötétben nem könnyű tartani az irányt.


A mostani tanulmánnyal egy hasonló akadálypályára indulunk, és együtt megpróbálunk nem hasra esni az első pár lépés alatt. Nyugi! Nálam van zseblámpa. Mutatom az utat.


Te mennyi időre szoktál előre tervezni? Meg szoktad tervezni a jövőt? Mit csinálsz majd 1-2 nap múlva? Hogyan képzeled el magad mondjuk 1-2, vagy akár 10 évvel később?


A jövőt megtervezni borzasztó nehéz. Olyan, mint a fenti példám. Minél messzebbre próbálsz nézni, annál sötétebb a kép, és annál kevésbé tudod kivenni, mi fog történni. Persze, ezzel semmi baj nincs, a tervek folyamatosan változnak. Ez így normális. A kérdés csak annyi, hogy mennyire tudod jó irányba terelni azokat. De mindjárt segítek, és adok néhány mankót.


Jézus közvetlenül a keresztre feszítés előtt mondja a fenti bibliai idézetet. Pontosan tudja, hogy lassan lejár az ideje. Még most tud tanítani, de tudja, hogy pár nap, és már nem lesz itt, hogy elmondja, mit tegyenek a tanítványok. A rá váró jövőn nem tud (és talán ekkor még nem is akar) változtatni, de abban tud segíteni, hogy a tanítványok hogyan vészeljék át.


Te kitől szoktál tanácsot elfogadni? Van esetleg bizalmasod, valaki, akivel közeli kapcsolatban vagy, és tud segíteni egy nehéz helyzetben?


Elméletben a gyülekezetek egyik funkciója az kellene legyen, hogy segítsen a fiatalabb generációknak kialakítani az Istenbe vetett hitüket. Egyszer egy előadásban azt hallottam, hogy mindenkinek szüksége lenne valakire a gyülekezetben, akiben megbízik és jó kapcsolata van vele. Ennek a személynek, nevezzük mentornak, a feladata az lenne, hogy segítse a mentoráltjai Istenhez közeledését. Persze, neki is lenne valaki, aki őt mentorálná és így tovább és így tovább… Ez azt jelenti, hogy kialakulhatna egy olyan kapcsolati háló, ami megvéd attól, hogy bárki rossz irányba haladjon. Együtt könnyebb. Valakinél mindig ég egy zseblámpa a sötétben.


Sátán célja, hogy vaksötétben botorkálj, és lépten-nyomon orra bukj. Isten célja, hogy gond nélkül célba érj a sötétben. Nem lenne fair, ha nem adna hozzá eszközöket (de hála Istennek, Ő fair és ad).


Van olyan bibliai szöveg vagy történet, ami mindig jó érzéssel tölt el? Esetleg van olyan, ami kicsit rendbe tesz, amikor szétesel vagy elcsüggedsz?


A Biblia lényege, hogy bemutatja számunkra Isten megváltási tervét. Sátán pont azt próbálja elérni, hogy úgy érezd, Isten messze van tőled, vagy hogy az a cél, amit látsz, csak délibáb, és nem is tudod elérni. Isten célja veled egyszerűen csak annyi, hogy megváltson téged, és mindent meg is tett azért, hogy ez a megváltás a tiéd legyen. Sátán ezt akarja hiteltelenné tenni. Azt akarja, hogy úgy érezd, nagyon távol vagy Istentől.


Most vedd elő a Bibliát, és olvass el néhány igét! Adok néhány tippet:

  • Ézsaiás 43:1

  • Lukács 19:10

  • János 3:16

  • Róma 5:8


Jézus már győzött. Sátán ebben megpróbál elbizonytalanítani, de a Biblia egyértelműen azt mondja, hogy egy olyan vizsga miatt aggódunk, amire már megkaptuk a jelest. Sőt… Nem is mi írtuk meg a saját dolgozatunk.


Nem tudom, hogy mi a terved a jövőre nézve. Nem tudom, hogy van-e terved a jövőre nézve. Remélem, hogy épp jól vagy, és úgy érzed, bármire képes vagy, de lehet, hogy épp kilátástalannak tűnik minden, mert rossz passzban vagy. Lehet, hogy épp úgy érzed, elfogyott a lendület, és nem tudod, hogyan tovább. Elárulok egy titkot. Istennek terve van veled. Bármi lehet belőled, de Isten terve, hogy megvált téged, jó úton halad. Jézus meghalt érted, úgyhogy a nagy részén túl vagyunk.


Sötét van, de nem baj. Van egy zseblámpa a kezedben, a Biblia. Bármikor elő tudod venni, és világítani fog neked. Találd meg benne Jézust, találd meg Istent, aki annyira szeret téged, és csak úgy ragyogni fog az úton! Vannak társaid, akik veled együtt próbálnak haladni. Kapaszkodj beléjük, és segítsétek egymást, ha elakadtok! Végül megvan a cél, az üdvösség, ahová egyetlen út vezet: Jézus megváltása.


Na, de haladjunk tovább! Így már nincs is olyan sötét, nem igaz?


A mai túravezetőd, Dávid5.png


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s