Ugrás a fő tartalomra

2024/2/4 - Kiállni az igazság mellett (április 27)



4. Kiállás az igazság mellett (április 27)


Ahogyan Mózes fölemelte a rézkígyót a pusztában, úgy fogják az Emberfiát is fölemelni, hogy aki hisz benne, az örökké éljen.

János evangéliuma 3:14-15


Múlt héten egy túrán voltunk, ahol vak sötét volt. Csak néhány zseblámpa világította meg azt az utat, ami előttünk állt. Persze, ez is épp elég a sötétben. Most is kicsit hasonlóan fogunk kezdeni!


Képzeld el a következőt: Az az ember, aki évek óta szerves része az életednek, sőt, aki köré építetted a jövőd, hirtelen elkezd arról beszélni, hogy meg fog halni. Ha elhiszed és felfogod amit mond, borzasztó kilátástalannak tűnik helyzet. Hogy fognak kinézni onnantól a mindennapok? Egész eddig megvolt a rend. Tudtad, hogy mindent rábízhatsz, de most ki tudja, hogyan tovább.


A tanítványok olyannyira nem akarták megérteni ezt, hogy amikor Jézus meghalt, teljesen letaglózta őket. Úgy reagáltak, mintha Jézus mindig is arról beszélt volna, hogy nem fog meghalni. Nem értették, és átjárta őket a kétségbeesés, a sötétség. Ez az a pillanat, amikor nem mindegy, mit csinálnak. Menekülnek a valóságtól, vagy megtalálják benne Istent?


Szerinted hogyan lehet megtalálni Istent a reménytelen helyzetekben? Amikor te küzdesz valamivel, mi segít, hogy mégis a víz felett maradj?


Egyszer beszélgettem valakivel, aki nagyon erősen próbált meggyőzni arról, hogy “nálunk, adventistáknál van az igazság”. Ez a gondolat nekem valahogy sosem tetszett, mert mindenki úgy gondolja, hogy nála van az igazság, és őszintén szólva még a hittestvéreimmel sem értek mindenben egyet.


Az, hogy igazam van, nem jelent önmagában semmit. Lehet úgy is igazam, hogy tévedek, és tévedhetek akkor is, ha igazam van. Oké, ez zavaros, de elmagyarázom. Ha igazam van, de az igazammal csak bántom a másikat, akkor ha azt elmondom, csak ártok. Akkor az én “igazságom” valójában csak tönkretett valamit, amit valójában nem szabadott volna tönkretegyek.


Szerinted mi az “igazság”? Te hogyan fogalmaznád meg? Olvasd el János 14:6-ot, és gondold át újra a választ! Mi van akkor, ha az “igazság” nem egy teológia, vagy tudás? Mi változik, ha nem a tudást tartom “igazságnak”?


Jézus azt mondja, hogy Ő maga az “út, az igazság és az élet”. Múlt héten egy túrán voltunk, ahol kerestük a jó utat. Ma meg az igazságot keressük. Az egész végén pedig ott az örök élet, amit Istentől kapunk. Valójában ez az ige elmondja a megváltás lényegét számunkra.


A cím az, hogy kiállni az igazság mellett. Tisztáztuk, hogy mi/ki is az “igazság” Jézus szerint. Ha egyszer Ő maga az igazság, akkor mellette kell kiállni minden helyzetben.


Mit jelent Jézus mellett kiállni? Ha így belegondolsz, milyen pozitív példákat tudsz mondani a Bibliából? Keress olyan történeteket, ahol valaki kiállt Jézus mellett! Mi a közös bennük?


Jézus mellett kiállni nem feltétlen egy nagy, hősies csata közepén egy keresztes zászlót lobogtató, megindító prédikációs jelenetet jelent. Kiállni az Igazság mellett egyszerűen annyit is jelenthet, hogy ma félreteszed az előítéleteidet, a sérelmeidet, és Jézus mellé állsz, aki szereti azt is, aki megbántott. Elég, ha csak egy biztató szót mondasz annak, akinek szüksége van rá.


Nem kell mártír legyél, elég ha úgy élsz, mint akit megváltottak, mert az Igazság megváltott.

Dávid

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s