Ugrás a fő tartalomra

2013/2/2 - Szeretet és ítélet: Isten dilemmája (Hóseás)

BIZALOM ÉS BIZALMATLANSÁG: AZ EMBER DILEMMÁJA

Efraim is olyanná lett, mint egy ostoba galamb. Milyen értelmetlenek, hiszen Egyiptomot hívják segítségül, és Asszíriához küldenek követeket! De akárhová futkosnak, hálót feszítek eléjük, s megfogom őket, mint a repdeső madarakat. Megbüntetem őket, mivel idegenekkel szövetkeztek. (Hóseás 7:11-12.)
Képzeld el, hogy Izrael egyik vezetője vagy, ami két nagyhatalom, Egyiptom és Asszíria között terül el. Ha tőlük függetlenül vezeted az országot, kiszolgáltatod Izraelt az esetleges támadásoknak. Ha viszont szövetséget kötsz velük, békén hagynak, sőt még támogatnak is, néhány feltétellel. Például fogadd el az isteneiket. Hóseás azt írja, hogy ez ostobaság.
Ez a történet eléggé távolinak tűnik, de ha jobban belegondolunk, talán mégsem az.

Voltál már olyan helyzetben, hogy egy dolgozat vagy vizsga előtt ahelyett, hogy tanultál vagy imádkoztál volna, inkább puskát készítettél vagy azon gondolkodtál, hogyan lehet megúszni a dolgot? Esetleg egy olyan helyzetben, mikor Istentől kellett volna tanácsot kérned egy olyan barátodhoz fordultál, akiről tudtad, hogy azt mondja, amit hallani akarsz? Gondolod, hogy ezek a „pótcselekvések” többet segítettek, mintha Istentől kértél volna segítséget? Talán Asszíriával vagy Egyiptommal próbáltál szövetséget kötni?
Beszélgessetek arról a csoportban, hogy milyen élethelyzetekkel találkoztok, amikor nagy a kísértés, hogy Isten helyett más hatalommal szövetkezzetek. Volt olyan, hogy legyőztél egy ilyen kísértést?
Hóseás azt írja, hogy Isten nem szereti a konkurenciát. Ha pótmegoldásokat keresünk, azzal csak azt bizonyítjuk, hogy nem bízunk Benne, az ő valódi megoldásaiban eléggé. És azon kívül, hogy nem kapunk valósi megoldást, Isten teljesen jogosan megbüntethetne azért, mert nem Rá hallgatunk. De Ő nem ezt teszi, hanem szelíden kér, hogy forduljunk vissza Hozzá:
Jöjj hát vissza Istenedhez! Őrizd meg a hűséges szeretetet, az igaz ítéletet, és Istenedben bízz szüntelen!(Hóseás 12:6.)
Térj vissza Izráel az Örökkévalóhoz, Istenedhez, mert elbuktál bűneid miatt! Térj vissza az Örökkévalóhoz, és mondd neki: Bocsásd meg minden bűnünket, fogadd el imádságunkat, s dicsérettel áldozunk neked! Hiszen Asszíria nem tud megmenteni minket, nem lovagolunk többé Asszíriába segítségért, magunk csinálta bálványoknak sem mondjuk többé: »Ti vagytok az isteneink!« Örökkévaló, csak nálad talál irgalomra az árva!” (Hóseás 14:1-3.)
Isten azt szeretné, ha te magad jönnél rá, hogy sem Asszíria, sem Egyiptom, sem azok a dolgok, amik veled próbálnak szövetkezni, nem tudják pótolni Őt. Hiába bízunk élettelen tárgyakban vagy esendő emberekben, csak csalódást fognak okozni nekünk. Isten az egyetlen, akiben soha nem fogsz csalódni!

Hagyjatok most egy perc csendes időt és gondolkozzatok el, hogy mik azok a dolgok, kik azok az emberek, amikkel/akikkel szívesen szövetkeztetek eddig és miatta Istent háttérbe szorítottátok.
Ha készek vagytok letenni ezt a dolgot Isten előtt, akkor imádkozzátok, behelyettesítve a ti saját élethelyzeteteket:
„Istenem! Bocsásd meg minden bűnömet, fogadd el imádságomat, és dicsérettel áldozom neked! Köszönöm, hogy segítettél rájönni, hogy ............................ nem tud megmenteni engem és Téged pótolni! Kérlek segíts abban is, hogy meg tudjak szabadulni ettől a hamis szövetségestől! Ezentúl csak Benned akarok bízni!”
Olvasd el, mi Isten válasza az őszinte könyörgésedre:
Az Örökkévaló feleli erre: Kigyógyítom őket hűtlenségükből, szeretem őket, mert így akarom, s elfordult tőlük haragom. Olyan leszek Izráelnek, mint a harmat, ő pedig kivirágzik, mint a fehér liliom. Gyökeret ver és kiterjeszti ágait, mint a libanoni cédrus. Formás, szép koronát nevel, mint az olajfa, s illata csodálatos lesz, mint a cédrus illata. Visszatérnek Izráel oltalmába, újra sarjadnak, mint a búzavetés, virágzanak, mint a szőlő, híresek lesznek, mint a libanoni bor. Akkor Efraim ezt mondja: »Mi közöm nekem a bálványokhoz?« Én pedig meghallgatom Efraim kérését, s gondot viselek rá: olyan leszek hozzá, mint az örökzöld ciprusfa. Bizony, én vagyok, aki gyümölcsözővé teszlek, Efraim!” (Hóseás 14:4-8.)
Isten sokkal jobban szeret téged, mint amennyire haragszik a bűneid miatt! Szeretne kigyógyítani téged minden rossz dologból, ami eltávolít tőle. Az előbb megbántad a bűneidet és Isten hallott téged. Ha megmaradsz ezen az úton, csodálatos tapasztalataid lesznek Vele! Az életed értékessé és gazdaggá válik. Áldás leszel mások számára.

Beszélgessetek arról a csoportban, hogy mit jelent gyümölcsöző életet élni! Mivel tudja gazdagítani Isten az életedet? Mivel tudja gazdagítani Isten mások életét általad? Soroljatok fel olyan sok dolgot, amennyi csak eszetekbe jut.

Szeretném, ha elhatároznád most, hogy ezentúl nem fogod hagyni, hogy meginogjon a bizalmad Istenben! Ő számít rád! :)

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!