Ugrás a fő tartalomra

2013/2/4 - Minden nép Ura (Ámósz)

A múlt héten talán sikerült közelebb jutnunk ahhoz, hogy lássuk, Isten hogyan tud menedék lenni az életünkben. Történt veletek az elmúlt héten olyan, amikor ezt megtapasztaltátok? Meg is osztjátok velünk? :)

Ezen a héten egy elég nehéz témáról beszélgetünk. Arról próbáljuk felébreszteni a gondolataikat, hogy a JóIsten hogyan érez azok iránt a bűneink iránt, amiről egyértelmű utasítást adott számunkra. Ámos próféta könyvében találhatunk a Bibliában erre példákat.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem többek között Ámos könyve is azok közé tartozik, amelyik nem a legkönnyebben érthető és nehéz kiszűrni belőle a tanulságot. A nélkül, hogy bármiről is beszélnénk, olvassátok el az első két fejezetet! Mit mond nektek?

Sokszor kezdjük úgy az imáinkat, hogy „Jóatyánk…”. Ez a megszólítás Isten részéről mindig igaz. Akkor is velünk szeretne lenni, Atyánk szeretne lenni, amikor mi el „szeretnénk” távolodni az Ő gondoskodásától. Amikor arra kérjük, hogy vigyázzon ránk, akkor Ő ezt meghallgatja és megteszi.

Ha a legkedvesebb barátod elkezd olyan dolgokat űzni, ami nemcsak, hogy neked nem tetszik, de tudod is, hogy kifejezetten ártalmas neki, neked és még sok embernek is, mindenkiben felülkerekedik a gondoskodás. Így van ez Istenünkkel is. Ha sokadszorra sem hallgatsz rá, sokszor kell úgy közbe avatkoznia, ami nekünk már radikálisnak tűnik. De ezt fontos tudnunk, hogy csak azért tűnik (pl. az olvasott első két fejezetben is) szélsőségesnek, mert nem mindig látjuk a mérleg másik oldalát. Ha egy kisgyermek kiszalad az útra és utána kap egyet a fenekére, Ő elsőnek csak azt érzi, hogy kapott egyet. Nem biztos, hogy érti, a kocsi nagyobbat üt. Éppen ezért, amikor azt érzed, hogy a JóIsten nem hallgat meg, vagy „büntet, ver”, akkor érdemes elgondolkodni például az elmúlt napjaidon, hogy mi történt veled. Sokszor beszélünk róla, de nincs rá sajnos univerzális recept az önvizsgálatra. Szerintetek ezt hogyan kell? Megbeszélni egy baráttal? (de nem kibeszélni a másikat :) ) Esetleg egy lelkésszel is kell beszélni? Miért vagy miért nem? Mi ebben a nehézség? Vagy ez csak Istenre és rád tartozik? Persze ezekre helyzetfüggő a válasz… mondjatok példákat!
Vannak olyan dolgaink, ami nem „csak” bennünk tesznek kárt (akár fizikai, akár lelki), hanem másik emberben is. Mivel mi mindannyian Isten teremtményei vagyunk, és szeret mindket, ezért ha a másikat bántod, Isten szeretett gyermekét bántod. Az embertelen tettek Isten elleni bűnnek számítanak, és az Úr akként is ítéli majd meg azokat.

Tudom, ezek a szavak sokszor keményen hangzanak, de erről egy nemrégiben hallott idézet jut eszembe:
„Félelem nélkül várom az utolsó ítéletet, mert már rosszabbat is átéltem: az emberek ítéletét.” (Albert Camus)
Általános félreértés, hogy az „Isten megbüntet”. Nem! Isten azt adja, ami jár. Ő elmondta, hogy mit szeretne adni és a Te dolgot, hogy ebből mit, hogyan fogadsz el. Azt látjuk a Bibliában, hogy egy dolgot mindig szem előtt tart. Az embert úgy teremtette, hogy szabad akaratot adott neki. Azonban ez egy hatalmas felelősség. Ahhoz, hogy ezzel élni és ne visszaélni tudjunk, a bölcsességet viszont már nekünk kell megtalálni.

Kapásból feltűnik nekünk, ha valami igazságtalanság történik az életünkben. Még akkor is, ha csak mi gondoljuk annak… bár mi annak gondoljuk, úgyhogy úgy is van, nem? Prédikációiban Ámos azt tanította, hogy az élő Isten nagyon is odafigyel arra, hogyan bánunk egymással. Az igazság nem csupán elmélet vagy szabály, fontosnak tartja Isten is.

Biztosan ismeritek a Csillagok háborúja történetét. Ebben sokszor ki van emelve, hogy mennyire fontos a mester – tanítvány kapcsolat. Amikor Anakin úgy érzi, hogy igazságtalanság történik vele, mestere mindig óvatosságra és megfontoltságra figyelmezteti. Ha ennél a példánál szeretnénk maradni, nekünk is van mesterünk. Olyan, akit nem emberi dolgok befolyásolnak, hanem „minden nép Ura”. Persze most következik az a kérdés, hogy mit jelent ez neked? :) Az jó, ha ezt meg tudod fogalmazni. De igyekeznünk kell arra, hogy ezt tudatosítsuk magunkban. És most egy komoly mondat: Amint a Szentlélek egyre inkább jézusi jellemet rajzol ki bennünk, megtanulunk odafigyelni arra, ami Istennek fontos. Ha igazságtalanság ér minket, kinek milyen tulajdonságai vannak? :) Kiabál, duzzog? Hogyan kezeljük őket? És ha máson látjuk ezt?

Éppen Isten fegyelmezése alatt vagy? Ha igen: Először is örülj! Ez azt jelenti, hogy valóban gyermeke vagy, és neki terve van az életedre. Másodszor: térj meg, és a fegyelmezés ideje lerövidül. Harmadszor: ismerd el, hogy Isten fegyelmezése a javadra, nem pedig ártásodra van.
Amikor Isten hív, tartsd észben ezt a négy dolgot:

  1. Van egy ár, amit meg kell fizetni. Ha hajlandó vagy megfizetni, megkaphatod azt a jót, amit Isten elkészített.
  2. Van egy út, amit végig kell járni. Minden lépés a hit lépése.
  3. Vannak alapelvek, amiket be kell tartani. Isten akaratát kell cselekedned, Isten módszerei szerint ahhoz, hogy áldást nyerj.
  4. Vannak ígéretek, amelyek megtartanak.

„Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az Úr, mindenütt, amerre csak jársz.” (Józsué 1:9)
Kis tesótok Nagy Tomi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!