2014/1/11 - A lelki vezetők tanítvánnyá tétele

A múlthéten arról beszéltünk, hogy kiválasztottak vagyunk. Van egy feladatunk, egy munkánk, amire ki lettünk választva. Ugyanúgy, ahogy egy cégen belül, itt is vannak vezetők. Sokszor őket úgy képzeljük el, mint akik egész nap üldögélnek az irodájukban és fogalmuk sincs a valóságról. De mi egy vezető igazi feladata? Miért van szükségünk vezetőkre?
„Azokban a napokban történt, hogy Jézus felment egy hegyre, és egész éjjel Istenhez imádkozott. Reggel magához hívta a tanítványait. Kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak is nevezett.” (Lk. 6:12-13)
Jézus is kiválasztott a tanítványaiból néhányat, akiket vezetővé képezett ki. Mit gondolsz, miért volt erre szükség? Mi lett ezeknek a kiválasztott tanítványoknak a feladata?

Gondold végig, hogy ha abban a helyzetben lennél, hogy te válassz ki egy elit csapatot, akiket a számodra legfontosabb feladatot végző emberek vezetésével bíznál meg, akkor milyen szempontok szerint választanál? Milyennek kell lennie egy jó vezetőnek?
Ha kicsit utánajárunk, láthatjuk, hogy ezek az emberek minden szempontból alkalmatlanok voltak a vezetésre. Tanulatlan halászok, egy mindenki által megvetett vámszedő, aztán van közöttük egy fanatikus szabadságvággyal rendelkező zelóta, és akkor Tamás hitetlenségéről még nem is beszéltünk. Mi alapján választhatta ki Jézus mégis pont ezeket az embereket?

Az apostolok nem váltak azonnal vezetővé. Először ki kellett képezni őket, hogy el tudják látni a feladatukat. A tanítás és a képzés nyilván összefügg egymással, de a tanítás általában az ismeretek átadását jelenti, míg a képzés a gyakorlattal és a fegyelmezéssel történő felkészítésre vagy formálásra utal.
Jézus üzenetének nélkülözhetetlen része volt az információ. Egyedül az ismeretanyag nem képes átformálni, de minden átalakulásnak alkotó eleme az információ. Ahhoz, hogy valakiből jó vezető legyen, mindenek előtt képeznie kell magát. Emlékszel még, hogy mi a tanítványok elsődleges tankönyve? Ha nem, akkor ugorj vissza a negyedév első tanulmányára, és fusd át gyorsan!

Ha egy „hétköznapi” tanítványnak is ilyen fontos, hogy tanulmányozza a Bibliát, akkor mit gondolsz, egy vezető mennyire kell képben legyen? Milyen lenne, ha az iskolában a tanároknak halvány fogalmuk nem lenne arról, amit tanítanak?

A jó vezetőnek sok területen kell otthonosan mozognia. Gyűjtsétek össze azokat a tulajdonságokat, amikre az alábbi vezetőknek feltétlenül szükségük van!
  • Diakónus
  • Misszióvezető
  • Egészségügyi osztály vezetője
  • Gyermektanító
  • Ifjúság vezető
  • Presbiter (vagy gyülekezeti vén)
  • Igehírdető
  • Lelkész
Ezeket a feladatokat gyakran hívjuk szolgálatnak. A vezetőnek nem az a feladata, hogy dirigáljon, hanem, hogy szolgáljon mások felé. De ezt egyedül nem tudja megtenni, lássuk be, hogy neki is segítségre lehet szüksége ehhez. Hogyan tudom én segíteni azokat az embereket, akik ezeket a szolgálatokat látják el?

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések