Ugrás a fő tartalomra

2014/1/11 - A lelki vezetők tanítvánnyá tétele

A múlthéten arról beszéltünk, hogy kiválasztottak vagyunk. Van egy feladatunk, egy munkánk, amire ki lettünk választva. Ugyanúgy, ahogy egy cégen belül, itt is vannak vezetők. Sokszor őket úgy képzeljük el, mint akik egész nap üldögélnek az irodájukban és fogalmuk sincs a valóságról. De mi egy vezető igazi feladata? Miért van szükségünk vezetőkre?
„Azokban a napokban történt, hogy Jézus felment egy hegyre, és egész éjjel Istenhez imádkozott. Reggel magához hívta a tanítványait. Kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak is nevezett.” (Lk. 6:12-13)
Jézus is kiválasztott a tanítványaiból néhányat, akiket vezetővé képezett ki. Mit gondolsz, miért volt erre szükség? Mi lett ezeknek a kiválasztott tanítványoknak a feladata?

Gondold végig, hogy ha abban a helyzetben lennél, hogy te válassz ki egy elit csapatot, akiket a számodra legfontosabb feladatot végző emberek vezetésével bíznál meg, akkor milyen szempontok szerint választanál? Milyennek kell lennie egy jó vezetőnek?
Ha kicsit utánajárunk, láthatjuk, hogy ezek az emberek minden szempontból alkalmatlanok voltak a vezetésre. Tanulatlan halászok, egy mindenki által megvetett vámszedő, aztán van közöttük egy fanatikus szabadságvággyal rendelkező zelóta, és akkor Tamás hitetlenségéről még nem is beszéltünk. Mi alapján választhatta ki Jézus mégis pont ezeket az embereket?

Az apostolok nem váltak azonnal vezetővé. Először ki kellett képezni őket, hogy el tudják látni a feladatukat. A tanítás és a képzés nyilván összefügg egymással, de a tanítás általában az ismeretek átadását jelenti, míg a képzés a gyakorlattal és a fegyelmezéssel történő felkészítésre vagy formálásra utal.
Jézus üzenetének nélkülözhetetlen része volt az információ. Egyedül az ismeretanyag nem képes átformálni, de minden átalakulásnak alkotó eleme az információ. Ahhoz, hogy valakiből jó vezető legyen, mindenek előtt képeznie kell magát. Emlékszel még, hogy mi a tanítványok elsődleges tankönyve? Ha nem, akkor ugorj vissza a negyedév első tanulmányára, és fusd át gyorsan!

Ha egy „hétköznapi” tanítványnak is ilyen fontos, hogy tanulmányozza a Bibliát, akkor mit gondolsz, egy vezető mennyire kell képben legyen? Milyen lenne, ha az iskolában a tanároknak halvány fogalmuk nem lenne arról, amit tanítanak?

A jó vezetőnek sok területen kell otthonosan mozognia. Gyűjtsétek össze azokat a tulajdonságokat, amikre az alábbi vezetőknek feltétlenül szükségük van!
  • Diakónus
  • Misszióvezető
  • Egészségügyi osztály vezetője
  • Gyermektanító
  • Ifjúság vezető
  • Presbiter (vagy gyülekezeti vén)
  • Igehírdető
  • Lelkész
Ezeket a feladatokat gyakran hívjuk szolgálatnak. A vezetőnek nem az a feladata, hogy dirigáljon, hanem, hogy szolgáljon mások felé. De ezt egyedül nem tudja megtenni, lássuk be, hogy neki is segítségre lehet szüksége ehhez. Hogyan tudom én segíteni azokat az embereket, akik ezeket a szolgálatokat látják el?

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!