Ugrás a fő tartalomra

2014/1/13 - A tanítványság ára

Egy tábla csokoládé 240 Ft.
Egy új 13 colos Macbook Air 340 000 Ft.
Egy ház 19 000 000 Ft vidéken.
Mennyit ér az örök életed?
„Biztosak vagyunk benne, hogy amint a szenvedéseinkben társaink vagytok, úgy a vigasztalásunkból is részesedni fogtok.” (2 Kor. 1:7)
Vásároltál már valami nagyon drágát, saját pénzből, olyant, amiért te gyűjtötted a pénzt?
A mai világban magától értetődik, hogy mindennek ára van, nem is kicsi, és amiről mégis azt mondják, hogy ingyenes, az minden, csak nem az. Naugye. Természetesen következik az is, hogy ha már egyszer fizetünk valamiért, akkor elvárjuk, hogy az árhoz mérten a legjobbat kapjuk, mert busásan megfizettünk érte.
Persze van lehetőség olcsón is hozzájutni bizonyos dolgokhoz, például akciósan, vagy gyengébb minőségű termékekhez, de hát az gyengébb minőségű, és nem biztos, hogy jól járunk vele. Nagy ritkán ingyen is kapunk dolgokat — mert azért jótékonyság is van még a világon — de a magyar ember, amennyire szereti a potyát, annyira jó abban, hogy az ingyen kapott dolgokat ne tudja értékelni.

Mint ahogyan minden másnak, vagy egy főiskolának, egyetemnek, ugyanúgy a tanítványságnak is ára van. Nem csak a tandíj, vagy a mindennapos tanulás, az, hogy Isten egyre inkább formál bennünket, de hatalmas feladatot bízott ránk, amivel el kell számolnunk.
„Mert akinek sokat adtak, attól sokat is kérnek számon! Akire sokat bíztak, annak nagyobb a felelőssége!” (Lukács 12:48b)
Mit gondolsz, mi a legfőbb feladata egy keresztény embernek, egy tanítványnak?

Van egy érdekes magyar mondás, a teherhordozásról. Éppúgy, mint a legtöbb érdekes magyar mondás, ezt sem mi találtuk ki, a Bibliából vett idézet:
„Aki nem veszi vállára a keresztjét, és nem azzal együtt követ engem, az nem lehet a tanítványom!” (Lukács 14:27)
Milyen keresztekre gondolhat itt a Szentírás? Keress szinonimákat!
„Minden sportoló, aki a versenyre készül, nagy önuralommal végzi az edzéseket, és minden tekintetben fegyelmezetten él, hiszen meg akarja nyerni a versenyt, hogy megkapja a győztesnek járó koszorút. Az a koszorú azonban nem marad meg örökké, hanem elhervad. Mi ellenben olyan jutalmat fogunk kapni, amely örökké megmarad.” (1Korinthus 9:25, ld.: 19:24-27)
Nem csak Hűbele Balázs módjára kereszténykedhetünk jobbra-balra. Pál azt mondja, ugyanúgy, önuralommal kell készülnünk egész életünkben, mint a sportolók. A mi díjunk pedig sokkal nagyobb, mint egy érem, vagy egy kupa.

Minden tanítvány élete keresztből és felelősségből áll. Gyakran elfelejtjük ezt a kettősséget, és csak az egyikre (vagy valami harmadik dologra) koncentrálunk, és azt harsogjuk. „Milyen jó kereszténynek lenni, mert minden problémám megoldódott.” Vagy azt, hogy „Az a feladatom, hogy minden embernek elmondjam az örömhírt és kész.” Pedig a keresztények élete nem csak játék és mese…

Péter fel volt háborodva, amikor Jézus elmondta neki, milyen szenvedéseket kell átéljen, amire Jézus ezzel válaszolt:
„Aki engem akar követni, az tagadja meg magát, vegye fel és vigye a keresztjét, úgy kövessen. Aki megpróbálja magát megmenteni, az el fog veszni. Aki viszont értem feladja önmagát, az fogja igazán megtalálni az életét. Mit ér, ha az ember mindent megnyer, amit csak a világ adhat, de a lelkét elveszti? Milyen váltságdíjat adhatna a lelkéért cserébe? Bizony, az Emberfia eljön Atyja dicsőségében, és angyalai kiséretével, s akkor majd mindenkinek megadja, amit a tettei szerint megérdemel.” (Máté 16:24-27)
Ha az ember kész felvenni mindazokat a szenvedéseket, amik azzal járnak, hogy Istent követi, hatalmas jutalmat fog kapni. És ezeket a kereszteket nem kell keresni… Biztosan téged is „megbélyegeztek már” a keresztényi gondolkodásod miatt. Engem igen. Piszkáltak is a suliban. És ez még mindig semmi azokhoz a mártírokhoz képest, akiket megköveztek, satöbbi…

De gondolj csak bele, minél drágább valami — feltehetőleg — annál értékesebb, annál jobb. És az életednél nem igazán tudsz drágább dolgot adni valamiért, amire szükséged van. Paganini az Ördögnek adta a lelkét, hogy világraszóló hegedűvirtuóz lehessen. Van Gogh a fülét adta a szerelemért. Te képes lennél az életedet adni — nem a halálodat, az egész életedet! — Jézusért, és azért, hogy az ő tanítványa legyél?


Egy liter 1,5%-os UHT tej körül-belül 200 Ft.
Egy LG G2-es mobiltelefon két éves hűségnyilatkozattal 150 000 Ft.
Egy használt Aston Martin DB9 30 000 000 Ft körül mozog.
Az örök élet felbecsülhetetlen. Az egy élet tanítványságának és Isten kegyelmének munkája.

Kiki
A Sci-Fi vezető

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/9 - Igaz szavak

Öleld át az igazságot! Sokszor érzem azt a szüleimmel vagy a barátaimmal szemben, hogy én mindent jobban tudok. Lehetséges, hogy valóban nálam van az igazság és vannak is érveim, amik alá tudják támasztani ezt, mégis a Biblia Salamonon keresztül arra szólít fel, hogy hallgassuk meg a másikat, figyeljünk oda arra, amit mond. Ősi bölcsesség, minden vallás és kultúra egyik fő pontja ez. Hiszen akkor vagyunk bölcsek, ha meghallgatjuk a másikat és megfontoljuk a mondandóját, minthogy inkább a saját mellünket verve kiabáljuk az igazságot. Ami persze lehet, hogy nem is az igazság, inkább csak egy hamis nézőpont. Vajon tudhatjuk-e a való igazságot minden esetben? Egyáltalán van-e olyan eset, amikor a teljes igazság birtokában vagyunk?