Ugrás a fő tartalomra

2014/2 - BEVEZETŐ: Krisztus és a törvénye

„Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az ő parancsolatait” (1Jn 5:3)
Parancsolat, törvény, jogszabály, rendelet, regula… — Sokféleképpen lehet mondani.
Kerítés, börtön, megkötözöttség, szolgaság… — Sok más gondolat kapcsolódik hozzá.
Szabadság, boldogság, rend, cél… — Ezek viszont már nem biztos.

A törvény arra való, hogy megszegjük. Mert erről szól a világ: a törvények nem a mi javunkat szolgálják, sőt, néha jobb, ha megkerüljük őket. Könnyebb érvényesülni, ha a megszabott út helyett választunk magunknak egy olyant, ahol mi döntjük el, mi a helyes és mi nem.

Ha az ember a törvényre gondol, paragrafusok, pontok és jogászok jutnak az eszébe, és az, hogy bármennyire is szeretné az ellenkezőjét hinni, valószínűleg valahol, valahogyan két vállra fogják fektetni a törvénykönyvek és ő marad alul a jogi csatározásban. De van egy jó hírem. Ezek az emberi törvények.

Van egy olyan törvény, ami nem a kiállítója, hanem a te érdekedet képviseli. Van egy törvény, amit, ha követsz, egyértelműen te jössz ki belőle jól. Van egy törvény, amit azért alkottak, mert szerettek, és ez a szeretet van minden paragrafusának középpontjában. Egy törvény, amivel te jársz jól.

Ez Isten törvénye. A szabadság, boldogság, és a szeretet törvénye. Erről a törvényről tanulunk ebben a negyedévben, és arról, hogy nem minden törvény való arra, hogy megszegjük.

Van, amelyiket jobb megtartani. És nem is olyan nehéz.

Isten áldjon meg benneteket a tanulmányozásban!
Kiki

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/1 - Sáfárság: A szív indítékai

Sáfárság. Valami pénzzel kapcsolatos dolog, ugye? Tizedet kell fizetni, meg adományt adni… Vagy ez ugyanaz? A gyülekezet kiadásaira… A lelkészek fizetésére… A misszóra… A rászorulóknak… Vagy valami ilyesmi. De várjunk csak! Használunk olyan kifejezéseket is, hogy „sáfárkodjunk az időnkkel” vagy „sáfárkodjunk a lehetőségeinkkel”. Az pedig valami olyasmit jelent, hogy jól osszuk be az időnket, meg használjuk ki ügyesen a lehetőségeinket. Közeledünk a megoldáshoz.
Ebben a negyedévben erről a témáról fogunk tanulni, ám mielőtt belekezdenénk, tisztázzunk néhány alapfogalmat: Sáfár: gondozó, intéző, rendező, udvarmester. A sáfár az, akit megbíztak más birtokának vagy háztartásának gondviselésével.  Az evangéliumok alapján Jézus a követőit sáfársággal bízta meg: felelősek mindazért, amit rá bíztak: az életért, az időért, a képességekért, az anyagi javakért, az embertársakért való szolgálat alkalmaiért, a Földért és a természeti környezetért. Vagyis egy felelősségvállalást jelent valamiért, i…