Ugrás a fő tartalomra

2015/4/6 - Szimbolikus cselekedetek

Tudtad, hogy az IQ-ként ismert kognitív készségek az összes készségeinknek mindössze 20%-át teszik ki? És tudod miért fontos ez? Az, hogy tudsz valamit, még nem jelent azt, hogy a tudásod szerint is fogsz cselekedni! Kérdezd meg azokat a szülőket, akik már vagy százszor elmondták a gyereküknek, hogy köszönjön, ne csoszogjon, csukott szájjal egyen... Három összetevő befolyásolja, hogy hogyan reagálsz a téged körülvevő dolgokra, eseményekre:
  1. Kognitív készség: ez tulajdonképpen minden, amit racionálisan, ésszel meg tudsz érteni. Logikai érveléssel, magyarázatokkal lehet fejleszteni.
  2. Affektív készség: ez az átélésnek vagy beleélésnek a képessége, amit empátiának nevezünk. Ezt tapasztalatokkal, történetekkel, mesével fejleszthetjük, amikor gyakoroljuk a különféle érzelmek átélését.
  3. Konatív készség: ez pedig a szociális készségeket jelenti, azt, hogy hogyan tudod kezelni a kapcsolataidat, hogyan kezdeményezed, tartod fenn vagy zárod le őket. Ez szintén csak megtapasztalással fejleszthető.
Az affektív és a konatív készséget nevezzük összefoglalóan érzelmi intelligenciának (EQ).
  • Miért fontos ezt tudni a hatékony tanításhoz?
  • Gyűjtsetek össze olyan igazságokat, amiket elmagyarázni nem lehet, csak átélni! (pl. jobb adni, mint kapni)
De hogyan kapcsolódik ez az egész Jeremiás prófétához és a szimbolikus cselekedetekhez?

A FAZEKASMŰHELYBEN
„Az Örökkévaló szólt Jeremiásnak: »Menj el a fazekas műhelyébe, mert ott fogod meghallani, amit mondani akarok neked.« Így hát elmentem a fazekashoz, aki éppen egy edényt készített a korongon. Néztem, hogyan formálja az edényeket a kezével. Észrevettem, hogy időnként az agyagedény kiformálása nem sikerült. Ekkor újra kezdte, és ugyanabból az agyagdarabból másmilyen edényt készített, aszerint, ahogy akarta. Akkor az Örökkévaló szavát hallottam: »Vajon én ne tudnám megtenni veled, Izráel népe, amit ez a fazekas? Hiszen olyan vagy a kezemben, mint az agyag a fazekas kezében, Izráel! Előfordul, hogy egy országról, vagy nemzetről azt mondom, hogy gyökerestül kitépem, lerontom és elpusztítom. De ha az a nemzet elfordul a gonoszságától, én is megváltoztatom tervemet, és nem zúdítom rájuk azt a veszedelmet, amelyet ellenük terveztem. Máskor meg azt ígérem egy országnak, vagy nemzetnek, hogy megerősítem és fölépítem. De ha ezután gonosz dolgokat művelnek, nem hallgatnak rám, és nem engedelmeskednek, akkor én is megváltoztatom tervemet, és nem viszem véghez azt a jót, amit elterveztem.« (Jeremiás 18:1-10 - EFO)
Mit akart Isten a fazekas példáján keresztül megmutatni?
Miért hatékonyabb a szemléltetés a puszta magyarázatnál?
Gyűjtsetek más szemléltető tanításokat, példázatokat is a Bibliából!

A Biblia szerzője nagyon is ismer minket, és pontosan tudja, hogy hogyan működünk. Azt is tudja, hogy ha csak elmondja a nagy igazságokat, az az egyik fülünkön bemegy, a másikon pedig ki is jön. Éppen ezért alkalmazza azokat a technikákat, amiket egy jó nevelő is, ha azt akarja, hogy legyen hatása annak, amit mond: történeteket mond, példákat hoz fel, megmutat, szemléltet.

HÓSEÁS PROSTITUÁLT FELESÉGE

Egy másik próféta, Hóseás, sokkal keményebb módon kellett szemléltesse Isten üzenetét:
„Amikor az Örökkévaló először szólt Hóseáshoz, ezt mondta neki: »Hóseás, indulj el, és házasodj meg! Egy prostituált nőt vegyél feleségül, és ez a parázna asszony szüljön neked gyermekeket! Azért tedd ezt, mert egész népem hűtlenül elfordult az Örökkévalótól.« (Hóseás 1:2 - EFO) 
Miért kért ilyet Isten Hóseástól, aki hűséges volt hozzá?
Mi volt ennek a szimbólumnak a jelentése?
Melyik készségen keresztül próbált hatni Isten a népére?

A szituációs játékok lehetőséget teremtenek a tananyag átélésére. Ez egy kicsit furán hangozhat elsőre, de a játék is ugyanolyan megtapasztalásként ég bele az agyunkba, mint amikor élesben élünk át valamit. Hóseás tulajdonképpen a játék résztvevője lesz, a hallgatóságát pedig meg kell rázza ez a kép, Isten szeretetének egyik legerőteljesebb ábrázolása.

A BABILONI FOGSÁG

Igen, jól olvasod. Tulajdonképpen ez is egy nagyon hatékony tanítási módszer. Nem működik a magyarázat? Nem működnek a szemléltetőeszközök? Akkor jön a személyes megtapasztalás. Éld át te, amit idáig magyaráztam neked. Próbálj boldogulni azok nélkül az alapelvek nélkül, amiket eddig nem fogadtál el.

Büntetés? Nem, csak tanítás. Isten nem szeret fájdalmat okozni, de vannak dolgok, amiket szeretné, ha megtanulnánk. Vannak dolgok, amiket ha máshogy nem, a saját bőrünkön kell megtanulnunk. Neked volt ilyen? Mi az, amit csak akkor értettél meg igazán, amikor a gödör legaljára kerültél?

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!