Ugrás a fő tartalomra

2015/4/8 - Jósiás király kultuszreformja

Néhány ráhangoló kérdés:
  • Mi a kultusz? Istenben vetett hitünk rendezett, istentiszteleti keretek között folyó rendszeres megvallása. Nem Istennek, hanem az embernek van rá szüksége, hitének megvallásához.
  • Mi a reform? Visszatérés az alapokhoz. Nem újítás, nem konzervatív hagyománytisztelet, hanem újragondolni az érvényes tartalom felől a formákat.
  • Ki volt Jósiás? Júda utolsó nagy királya (Kr. e. 639­-608) között, aki a bálványok imádása helyett visszatért az ősi egyistenhithez és megreformálta az ország vallásos életét.

BEVEZETŐ GONDOLATOK:
  • Isten szabadnak teremtette az embert. A kikényszerített engedelmesség rabság és nem szabadság. Az erőszakosan megkövetelt jó – nem jó.
  • A döntés kockázatát a Megváltó vállalta. Ebben van a Megváltó szeretete, aki „megöletett a világ alapítása óta” (Jel 13:8)
  • Nem mi keressük Istent, hanem Isten keres minket, kérleli népét, hogy válassza a jót. Nem a körülmények irányítanak minket, hanem Isten segít, hogy a jót válasszuk. Jósiás a jót választotta.
MANASSÉ (Kr. e 686­-643) ÉS ÁMON (643-­639) URALKODÁSA (2 Krón 33)
  • Nem követte apjának, Ezékiás királynak hitét, hanem bálványimádásra tanította a népet. Pogány áldozati oltárokat állított fel és a régi kánaáni istenek kultuszt követte, Isten templomát megszentségtelenítette.
  • A próféták intését nem hallgatta meg, üldözte a prófétákat.
  • Babilonba fogságba került, itt megtért. Isten könyörült rajta, visszatérhetett Jeruzsálembe és a korábbi bálványimádásával szakított.
„Így tudta meg Manassé, hogy az ÚR az Isten” (2Krón 33:13)
  • Fia Ámon semmit nem tanult apja megtéréséből, visszatért a bálványimádáshoz. Rövid, két esztendős uralkodás után egy összeesküvés vetett véget életének.
JÓSIÁS, AZ ÚJ KIRÁLY
  • Jósiás zavaros, hitehagyó korban lett uralkodó, de a rossz példák ellenére a jó mellett döntött.
  • A hit igazi próbája az, hogy Isten időt ad a gonosznak. Ilyenkor nehéz kitartani a jó mellett. A hamis, önzéssel és bűnnel megfertőztetett istentisztelet népszerűbb, mint a helyes, Isten szerint való.
„Szüntelen hozzád kiáltok, Örökkévaló, miért nem hallgatsz meg? Kiáltok hozzád az erőszak miatt, de nem szabadítasz meg minket! Meddig vársz még? Miért kell ennyi sok igazságtalanságot látnom? Hogy nézheted el ezt a sok gonoszságot? Mindenütt pusztítás és erőszak tárul elém, bármerre nézek, mindenütt viszály és pereskedés! Erőtlen a törvény, nem érvényesül az igazság. A bűnös nyeri a pert, az ártatlan veszít, a gonoszoknak kedvez az ítélet!” (Habakuk 1:2-4 - EFO)
  • Isten nem késik el az ítélettel, minden hatalom az övé.
Jósiás király a trónon
  • Jósiás nyolc éves korában is helyesen döntött az Úr mellett. Nem térítették el az atyák rossz példái. Dávid példájától „nem tért el se jobbra, se balra” (2Kir 22,2)
  • Júdában és Izraelben leromboltatta a bálványokat, megtisztította az országot a hamis istentisztelettől (2Krón 34, 3­7).
  • A romos templomot helyreállítatta, hogy alkalmas legyen az istentiszteletre (2Kir 22,3­7)
  • A lelki templomot csak krisztusi indulattal lehet építeni, hiú dicsőségvágyból soha.
„Ne az önzés vagy a dicsőségvágy irányítson benneteket! Ellenkezőleg, legyetek alázatosak, és a testvéreiteket részesítsétek előnyben magatokkal szemben! Ne a saját érdekeiteket tartsátok szem előtt, hanem mindenki a másik javát keresse!Az a gondolkozásmód és törekvés uralkodjon hát bennetek is, amely a Krisztus Jézusban volt, aki öröktől fogva isteni természetű, mégsem ragaszkodott ahhoz, hogy Istennel egyenlő. Önként mondott le minden dicsőségéről, vállalta, hogy szolgává legyen, és emberré lett. Szolgai formában élve a földön, még jobban megalázta magát, engedelmes volt egészen a kereszthalálig!” (Filippi 2:3-8 - EFO)
A törvény könyve
  • Csak az talál rá az Úr törvényére, aki kész építeni a templomot (2Kir 22:8­-11)
  • Nem az a baj, hogy a könyvet elrejtették és így megőrizték, hanem az, hogy nem gyakorolták tanításait.
  • A törvény utat mutat s megítél. Így tanít a helyes cselekvés titkára.
  • A próféta Isten akaratát jelen időben közvetíti. Ezt tette Hulda is, amikor elmondta a királynak, hogy a nép bűnének következménye lesz. De ugyanakkor Isten kegyelmét is meghirdette a próféta. A bűnbánó bűnöst megpróbálja az ÚR, de nem hagyja elveszni.

Jósiás reformja (2Kir 23:1-­28).
  • Nem a rossz követéséhez, hanem a jó cselekvéséhez kell bátorság.
  • Aki az alapokat semmibe veszi, homokra épít, munkája nem lesz tartós, szerencsés.
  • Az ébredés és a reformáció összetartozik. Az ébredés – felserkenés a közömbösség álmából, a reformáció újjászerveződés, az alapok értékének újra megtalálása.

Szigeti Jenő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!