Ugrás a fő tartalomra

2015/4/7 - A válság folytatódik

A mai fiatalság életében fokozottabban jelentkeznek válsággal kapcsolatos tünetek, mint korábban. Mit gondolsz, ez azt is jelenti, hogy ezért ez a generáció jobban kezeli a válságot?
A magánélet mellett a vallásos életben is előfordul a krízis: számos fiatal hagyja el az (adventista) egyházat, és a legtöbbször nem is tudjuk, hogy milyen ok váltja ki az elfordulást.
  • Van olyan barátod, aki elhagyta a közösséget? Mi volt az indoka, amiért ezt tette?
  • Mennyire gyakoriak az alábbi indokok?
    • vonzódott a világ felé,
    • az idősebb generáció kritikáját nem viselte el,
    • egyszerűen nem érdekelte a vallás, mivel ráerőltették gyermekként a gyülekezetbe járást
    • a világi barátai elvitték
    • gyenge volt a jelleme
Jeremiás olyan rosszindulatú kortársakkal találkozott, akik az életére törtek, csak azért, mert ő az Isten üzenetét tolmácsolta, és úgy érezte, hogy mindenki – még Isten is – elhagyta.
  • Miért enged meg Isten Jeremiáshoz hasonló mélypontokat az életünkben?
  • Mit tanulhatunk az ilyen helyzetekből?
  • Hogyan tudnád a tapasztalataiddal segíteni azt, aki éppen lelki mélypontra került?
  • Hogyan, miként tanulhatunk saját korábbi hibáinkból?
A bűnbánat során tapasztalhatom meg a bűn súlyát és ettől szenvedek. Mégis, valamilyen módon el kell fogadnom a saját felelősségemet is. Nem csupán a körülmények tehetők felelőssé a kialakult helyzetért, hanem be kell látnom a saját hibáimat.
  • Milyen tulajdonságokra van ehhez szükségünk? (Udvariasság, igazságosság, önzetlenség, szolgálatvállalás, engedelmesség, szorgalmasság és munkaszeretet, kollegialitás, tolerancia, előítélet mentesség, tiszteletadás, szolidárisnak lenni mások irányába, megbízhatóság, kreativitás, kedvesség minden helyzetben, jó kedély és komolyság...)
  • Hogyan kezeljük a kimondottan gonosz embereket a környezetünkben?
  • Milyen előnyei és hátrányai vannak az alábbi stratégiáknak?
    • elkerülés technikája
    • szembeszállás
    • szövetségeseket keresek, mivel ekkor már erősebb vagyok
    • egyszerűen otthagyom az iskolát, a munkahelyet, a gyülekezetet…
    • stratégiát készítek a megváltoztatására
    • többet kommunikálunk
    • előítéleteket ledöntjük
A papok és a próféták így vádolták Jeremiást a bíróság és az összegyűlt nép előtt: »Ez az ember méltó a halálos ítéletre, mert a városunk ellen prófétált — amint ezt magatok is hallottátok!”Ezután Jeremiás így védekezett a bírák és a nép előtt: »Tudjátok meg, hogy engem az Örökkévaló küldött, hogy prófétáljak a Templom és a város ellen — s mindaz, amit hallottatok, az Örökkévaló üzenete! Most tehát igenis jobbítsátok meg egész életmódotokat, és javítsátok meg tetteiteket! Engedelmeskedjetek Istenetek, az Örökkévaló szavának! Akkor az Örökkévaló is megváltoztatja a határozatát, amelyet kihirdetett, és nem hajtja végre büntető ítéletét rajtatok. Ami pedig engem illet, kezetekben vagyok, tehettek velem, amit jónak láttok! De tudjátok meg, hogy ha megöltök, akkor ártatlan vér szárad a kezeteken, ezen a városon, és annak lakóin, mert engem valóban az Örökkévaló küldött hozzátok, hogy üzenetét átadjam, pontosan úgy, ahogy hallottátok!« (Jeremiás 26:11-15 – EFO)
Jeremiás tisztában volt azzal, hogy az igazság melletti kiállása még a halálát is jelentheti, mégis folytatta a szolgálatát. Nem félt azoktól, akik az életére törnek! A félelem egyrészt felismerése a veszélyes körülményeknek, másrészt Isten segítségében való kétségeskedés. A félelem elindítja a szabadulás utáni vágyat.
    • Mikor és mitől szoktál félni? Jó-e a félelem?
    • Volt-e már olyan tapasztalatod, amikor váratlanul megtapasztaltad a gondviselés erejét és a hatalmát?
    • Miért történik velünk olykor csoda, máskor pedig, amikor várjuk a csodát, semmi sem történik?
        Akkor a vezetők határoztak, és a néppel együtt ezt válaszolták a papoknak és a prófétáknak: »Ártatlan ez az ember! Nem ítéljük halálra, mert valóban Istenünk, az Örökkévaló nevében szólt hozzánk.«(Jeremiás 26:16 – EFO)
        Dr. Tokics Imre

        Megjegyzések

        Népszerű bejegyzések ezen a blogon

        2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

          „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

        2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

        Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

        2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

        Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!