Ugrás a fő tartalomra

2013/3/4 - Igazság és kegyelem az Ószövetségben 2.

„Élni fog benne mindenféle élőlény, ami csak nyüzsög; és ahová csak eljut a patak, igen sok hal lesz. Eljut oda ez a víz, és meggyógyul. Élni fog benne minden, ahová csak eljut a patak.” (Ez 47:9)
Ezékiel leírja egy látomását, ami első ránézésre akár egy rémtörténet lehetne. Ezékiel könyve 37. fejezete 1-14-ig egy csontokkal teli völgyet mutat be nekünk. Csak Ezékiel és Isten élők. Ahogy körülnéz Ezékiel, azt látja, hogy rengeteg csont hever a földön, olyan rég, hogy teljesen kiszáradtak. Isten azt mondja, hogy beszéljen a csontoknak. Mondja nekik, hogy keljenek életre, mert Isten szólítja őket. Ahogy ezt elmondja nekik Ezékiel, a csontok összeállnak, majd testté formálódnak, és végül életre kelnek. Rengetegen vannak. Isten megmutatja a feladatást Ezékielnek. Ők Izráel. Ők azok, akik már rég feladták, akik lélekben halottak, de a Seregek Ura képes kihozni őket a sírjaikból, és új erőt adni nekik.
  • Mit gondolsz erről a szimbólumról?
  • Mire tudsz következtetni belőle?
  • A feltámadás és a megújulás/újjászületés van párhuzamba állítva itt. Mitől hasonló a kettő?

Izráel elfáradt, és feladta, hogy újra saját otthonában legyen. Elfoglalták a hazájukat, elüldözték őket, kilátás sem volt hogy visszamenjenek valaha is. Nem tudom te hogy vagy vele, de én amikor ilyen helyzetben vagyok, ki szoktam fáradni, és feladom a harcot. Ha semmi esély, minek fárasszam magam? Így érezte magát Izráel is. Elfelejtették Isten ígéretét, mert túl nehéz volt érte küzdeni. Lelkileg meghaltak. Egy ilyen kritikus pillanatban kapta az üzenetet Ezékiel.

Na de miért kellett feléleszteni a népet? Mi lehetett olyan fontos, hogy muszáj volt felrázni őket? Nem lett volna egyszerűbb hagyni az egészet,  és új tervet készíteni? Dehogynem. Lehetett volna. Biztos vagyok benne, hogy Istennek lett volna lehetősége rá, de az azt jelentette volna, hogy feladta Izráelt, és hagyja őket elveszni, de Ő ezt a marék embert választotta ki, hívta el a küldetésére, hogy fény legyenek a sötétben.
  • Jelképezhetnének minket, 21. századi embereket is csontokkal? Miért?

Na de  hogy jön ide az első ige?

Ezékiel 47:1-8-ig egy másik látomást mutat be. Ezékiel a templom előtt áll, ahonnan ömlik kifele a víz. Besétálnak a vízbe, és egyre mélyebb és mélyebb lesz, ahogy haladnak előre. Mikor már nem tudnak továbbmenni, kimásznak a partra, Ezékiel körbenéz, és azt látja, hogy mindenhol fák vannak. Eddig sivatag volt, és most tele van fával.
  • Mit jelent ez? Miért mutatta meg ezt a képet Isten? Ezékiel fel kell készüljön valami nagy esőre, vagy a legközelebbi folyó fog kiönteni?
  • Miket jelképezhet a Biblia szövegeiben a víz? Gyűjtsetek össze minél többet, és próbáljátok összefüggésbe hozni ezzel a szakasszal!

Isten itt mutatja meg a feladatát, a célját Isten emberének. Nem elég, ha egy életre kelt csontváz vagyok. Céllal vagyok a Földön. Feladatot adott Isten, életet kell vigyek mások életébe, vagy különben csak sivatag marad. Én döntök. Dönthetek úgy, hogy nem teszek semmit, csak örülök hogy milyen sok mindent megtanultam Istentől, és Istenről, vagy tovább is adhatom azt. Tőlem függ, hogy mennyire fogja a környezetem megismerni a Biblia üzenetét, mennyire fogja megérteni Jézus áldozatát, mennyire fogja megszeretni Istent.
„De én kevés vagyok ehhez! Egyedül sok nekem ez a feladat!” Igazad van. Én is tudom hogy nem vagy, és én sem vagyok elég hozzá, hogy megváltoztassam a világot, de a saját részemet megtehetem. Sőt tovább megyek. Ezékiel sok csontot látott, és amikor feltámadtak azt mondta, hogy nagyon sokan voltak. Nem vagy te sem egyedül. Isten nem kizárólag neked adta a feladatot, de egyedül neked van képességed hozzá, hogy a veled élőkkel megismertesd Őt! Csak te tudod úgy bemutatni Istent, ahogy te ismered, de nem vagy egyedül. Melletted sok más ember van a gyülekezetekben, akik ismerik Őt, és szeretnék másokkal megismertetni. Együtt fény lehetünk, együtt folyó lehetünk, együtt közelebb tudjuk vezetni az embereket Istenhez!

Kész vagy hogy egy csepp legyél a folyóban? Kész vagy, hogy életet vigyél azoknak, akiknek szüksége van rá?

Dávid

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!