Ugrás a fő tartalomra

2016/3/2 - Az uralom visszaállítása

„Akkor ezt mondta Isten: Teremtsünk embert a magunk képére és hasonlóságára. Uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, mind az egész földön és a földön csúszó­mászó mindenféle állaton.”​ (1Móz 1:26 – ÚRK)
A Biblia első lapjain azt olvassuk, hogy amikor Isten befejezte a teremtést a földön, minden egyes nap végén azt mondta, hogy tökéletes az amit alkotott, beleértve az embert is. Sátánnak, azonban sikerült kételyt ébreszteni az emberiség szívében Isten iránt, és így bűnbe, az az a pusztulásba taszította az emberi fajt. Az ember sokkal többet veszített az engedetlenségével, mint csupán a „tökéletességét”​. Szinte minden megváltozott.
„Elbitorolta az eredetileg Ádámnak adott uralmat a föld felett. Krisztus azonban áldozatával megfizette a bűn árát, amivel nemcsak az embert mentheti meg, hanem elveszett uralmát is visszaadja neki. Mindazt, amit az első Ádám elveszített, a második Ádám visszaszerzi.”​ (Ellen G. White cikke, Signs of the Times. 1908. november 4.)
Nagyon furcsa lehetett a már nem tökéletes emberpárnak, hogy a természet sem úgy viselkedik, mint ahogyan megszokták. Szörnyű lehetett szembesülni a halállal, az agresszióval, mint ami Kainban volt Ábellel szemben. Isten tudja, hogy mi emberek képtelenek vagyunk visszaszerezni az Istenképűségünket, ezért ő maga állt a helyünkre, mint második Ádám, aki képes megszabadítani minket sátán uralma alól és teljesen bűntelenné, szabaddá tenni mindenkit, aki elfogadja ez Tőle.

1. Maga a gyümölcs hordozta magában a bűnt, vagy mi volt az, ami bűnössé tette ős szüleinket?

Amikor Isten megteremtette az embert, akkor rá ruházta az uralmat​ a föld felett, amit mint egy birtokot adományozott oda neki. Mivel sátánnak sikerült kételyt ébreszteni Ádám és Éva szívében és így bűnbe sodorta őket, ezért az Istennel való kapcsolatuk minősége is megváltozott. Már nem találkozhattak személyesen Istennel, már nem taníthatta őket közvetlen módon, hanem csak közvetítő​ által.

2. Mi utal arra, hogy Isten helyre szeretné állítani az emberrel való kapcsolatot?

Az első és egyik legfontosabb ige, ami a helyreállításról szól a Bibliában, az a 1Mózes 3:15 verse:
„Ellenségeskedést támasztok közted és az asszony között, a te utódod és az ő utódja között: ő a fejedet tapossa, te pedig a sarkát mardosod.”​ (1.Móz. 3:15 URK)
Ez az ige, arról beszél, hogy az Isten maga tesz meg mindent azért, hogy sikerüljön a helyre állítás, ugyanakkor nekünk is meg van a magunk feladata ebben a munkában. Bár Isten végzi bennünk az átalakulást az Ő Szentlelke által (és 100%­-ban elvégzi), mégis a mienk a döntés, hogy elfogadjuk e, vagy pedig ellenállunk a helyre állításnak.

3. Mikor történik a teljes helyreállítás? és mikor fejeződik be?
„A trónon ülő ezt mondta: Íme, újjáteremtek mindent. És így szólt: Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak!”​ (Jelenések 21:5 URK)
Általában az emberek félnek attól, ha valami újjal kell szembenézniük, így van ez azzal is, ha arra gondolnak, hogy Isten helyre akarja állítani az eredeti állapotát a világunknak. Az már kevésbé jut eszébe az embernek, hogy Isten ezt a munkát már a bűneset pillanatától elkezdte. Szinte mindenki arra gondol, hogy a helyre állítás munkája majd az „utolsónapon”​ kezdődik és végződik, pedig a Biblia egészen mást mond. Keresztények között is eléggé elterjedt az, hogy félünk Jézus második eljövetelétől, gondolván, hogy akkor mindenféle rossz és gonosz dolgok fognak történni.
4. Vajon azért történnek rossz dolgok, mert Jézus eljön? Mi lehet ezeknek a rossz dolgoknak az oka?

5. Miért mondja a királyi széken ülő, hogy mindent/mindenkit újjátesz?
„Jézus így válaszolt: Bizony, bizony, mondom neked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát.”​ (Ján 3. URK)
Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy nem azért jön Jézus, hogy ennek a világnak nagyobb nyomora legyen, hanem pont azért, hogy véget vessen minden nyomorult dolgoknak. Ha Ő nem jönne el, akkor mindennek és mindenkinek vége lenne. Ha nem állítana mindent helyre, akkor minden és mindenki a megsemmisülés halálával pusztulna el.

Bárcsak elmondhatnánk mi is Jánossal, aki szeretett tanítványként beszél magáról együtt a következőt:
„Így szól az, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony, hamar eljövök. Ámen. Jöjj, Uram Jézus!”​ (Jel. 22:20 URK)
Jerry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!