Ugrás a fő tartalomra

2014/3/2 - A Fiú

MIT GONDOLNAK RÓLAD A TÖBBIEK?

Tükörbe nézel. Egy szempár mered vissza rád. Megvan az arcod, orrod, szád. Mosolyod egyszerre tükröz boldogságot és szomorúságot. De ezzel nem is igazán foglalkozol. Előkapod a mobilodat, egy villanás, három gombnyomás: kész a selfie.
A közösségi média lassan, de biztosan változtatja meg életünket. Ha kapcsolatokra vágyunk, biztos alternatíva a világháló. Egy perc alatt ítéletet mondhatsz a másikról a Facebook-profilja alapján. Kicsit majd irigykedsz, kicsit kárörvendsz, kicsit vele örülsz, de egy perc elegendő, hogy kialakítsd iránta szimpátiádat. Pedig csak fényképeket és gondolatok sokaságát tartalmazza.
Eltöprengsz: vajon mit gondolnak rólad a többiek? Vajon egy boldog embert látnak, ha adatlapodra tévednek? Irigykednek, vagy inkább csak kinevetnek? A gondolat elkezd belülről felőrölni és pár perc múlva már ott a boldog, szexis mosolyod az adatlapodon, mint aki tökéletes összhangban van önmagával és a külvilággal. De közben félsz, mert te jól tudod, hogy ez nem épp így van. Aztán a lájkrengeteg és hozzászólásfolyam kicsit megnyugtat - minden rendben van, szeretnek a többiek!

Jézus, bár más célból, kicsit hasonlóan cselekedett: addig egymásnak teljesen ismeretlen személyeket felkarolt, magával vitt és megosztotta velük szomorúságait, boldogságait, csodatetteit. Majd amikor már elég időt töltöttek el együtt, megkérdezte tőlük: „engem, embernek fiát, kinek mondanak az emberek?” (Máté 16:13) A mai világban egy ilyen bejegyzés Jézus oldalán valószínűleg lájkrobbantás lett volna és tízezrek lájkolták volna és nyugtatták volna Jézust: „csodatévő vagy”„egy igazi próféta”„találkozni akarok veled!”. A tanítványok is ezt támasztották alá válaszukkal: „Ők pedig ezt mondták: Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek; némelyek pedig Jeremiásnak, vagy egynek a próféták közül.” (Máté 16:14) Persze lett volna néhány elvakult, irigy és rosszakaró, akik próbálták volna elmagyarázni, hogy csak varázsló, megtévesztő és nem lehet próféta, ha szombaton is gyógyít, nem bocsáthat meg bűnöket, arra egyedül Isten képes!

De Isten Fiát sokkal jobban érdekelte, mit gondolnak róla a tanítványai. „Ti pedig kinek mondtok engem?” (Máté 16:15) Péter felelete rövid, tömör, de csodálatos válasz: „Te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia.” (Máté 16:16) Akik ismerték őt igazán, azok tudták, hogy Jézus Isten fia. Végtelen szeretet, nyugalom és megbocsátás áradt belőle. Akik ismernek téged, akikkel együtt vagy nap mint nap, akik felneveltek, akikkel együtt élsz, azokat kérdezd meg: „mit gondoltok rólam?”. Ne a tömegtől, a rég elfeledett haveroktól várd az igazi szeretetet. Ismerd meg szeretteidet, családodat, barátaidat. Tölts velük sok időt és hagyd, hogy ők is megismerjenek olyannak, amilyen vagy.

Beszélgessetek egymásról, mikor, hogyan ismerkedtetek meg, mit gondoltatok a találkozás elején, milyen előítéleteitek voltak és ezek hogyan változtak meg? Miért vagytok együtt szívesen, miben tudtok segíteni egymásnak? Mikor, hogyan segített nektek Isten? Volt-e valaha olyan barátod, aki őszintén meg tudott hallgatni, akinek őszintén elmondhattál mindent? Vajon néha miért nehéz elmondani egymásnak a gondolatainkat és érzéseinket? Mi az, amiben Jézusra támaszkodhatunk, és mi az útja annak, hogy Jézus a mi igaz barátunkká váljon, mi pedig az ő tanítványai legyünk?
Olvassátok együtt az evangéliumokat, ismerjétek meg közösen Jézust és figyeljetek oda szavaira, tetteire. Barátaidon és a közös beszélgetéseken keresztül is meg fogod tapasztalni Isten szerető erejét, rajtuk keresztül is közelebb fogsz kerülni Teremtődhöz és Jézushoz, aki Érted halt meg a kereszten. Ismerd meg Jézust, hagyd, hogy rajta keresztül közelebb kerülj az Atyához (Máté 11:27), és Péterhez hasonlóan te is őszintén, tiszta szívből, a tükörbe nézve őszinte mosollyal el tudd mondani: Te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia!
„Boldogok az irgalmasok: mert ők irgalmasságot nyernek. Boldogok, a kiknek szívök tiszta: mert ők az Istent meglátják. Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak.” (Máté 5:7-9)
Csibu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2015/1/6 - Nem minden az, aminek látszik

Veszélyes útelágazások – te mennyire vagy megtéveszthető? „Nem minden az, aminek látszik.” Gyakran eszembe jut ez a közmondás, amikor kedvelt elfoglaltságomra, a filmnézésre gondolok. A média világában ugyanis hatványozottan igaz ez az örökigazság: nem minden az, aminek látszik. Körül vagyunk véve az internet világában átverésekkel, hoax-okkal (tudod, ezek azok a körlevelek, amik valamilyen ál-veszélyre figyelmeztetnek), de a való világba kilépve is egyre gyanúsabbak az utcán minket leszólító alakok, a szuper üzlettel kecsegtető hirdetések. És sajnos el kell ismerni: mi is átverhetőek vagyunk, hisz nekünk is van gyenge pontunk. Itt van például ez a rövid videó. Kétlem, hogy észrevennéd az összes változtatást, amit a felvétel közben művelnek a háttérben!