Ugrás a fő tartalomra

2014/3/4 - Megváltás

FELFÜGGESZTETT

Hallottál már a „felfüggesztett kávé” mozgalomról? Egy olyan másfél éve terjedt facebookon az erről szóló történet:
„Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.
- Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.
Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.
- Mi az a felfüggesztett? – kérdeztem a barátomtól.
- Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta.
Ismét bejött néhány ember. Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott.
Ekkor három ügyvéd lépett be.
- Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve.
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a felfüggesztett kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt. Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
- Van egy felfüggesztett kávé a számomra?
Ekkor megértettem.
A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.”

Több olyan tanulsága is van szerintem ennek, aminek segítségével jobban megértjük, hogy hogyan is működik a megváltás.

Valakinek fizetnie kell
„A bűn szolgálatáért járó bér a halál, Isten kegyelmének ingyen ajándéka ellenben az örök élet – Urunkban, Krisztus Jézusban.” (Róma 6:23 - EFO)
A mozgalom nem úgy indult, hogy a kávézók ingyen kávékat kezdtek el osztogatni, hanem voltak olyan emberek, akik észrevették a szükséget, és tenni akartak. Ők megfizették annak az árát, hogy aki a maga erejéből nem tudna hozzájutni, az is ihasson egy meleg italt. Ez a „felfüggesztett” szó nekem azért tetszik különösen, mert a megváltás is egy „felfüggesztésnek” köszönhető. Ott Jézus függött fenn a kereszten azért, hogy kifizesse helyettünk a mi bűneink árát: 
Nem érdem kérdése
„Mert egyedül Isten kegyelme tette lehetővé, hogy a hitetek által üdvösségre jussatok. Ez nem a ti érdemetek, hanem Isten ajándéka! Nem a jó cselekedetek eredménye, hogy senki ne dicsekedhessen.” (Ef. 2:8-9 - EFO))
A pincér nem köti feltételhez, hogy kinek adja ki azt a kávét. Ugyanígy Jézus sem mondja azt, hogy majd ha rendesen felöltözöl, minden héten ott ülsz a gyülekezetben (és nem azért nem beszélgetsz istentisztelet alatt, mert elaludtál!), legalább egy hónapja rendszeresen imádkozol és olvasod a bibliát, stb. Az egyetlen feltétel, hogy hidd el, hogy megkapod. És tudod miért fontos elhinni? Mert a következő pontban leírtakat csak akkor tudod meglépni, ha ELHISZED, hogy van értelme.

Meg kell alázkodnod érte
„Isten ellenáll a büszkéknek, de kegyelmesen bánik az alázatosokkal.” (1Pét. 5:5b - EFO)
A felfüggesztett kávét nem szállították ki nap végén az arra rászorulóknak. Nekik kellett elmenniük érte. Jézus kifizette a belépőnket az örök életbe, de oda kell mennünk hozzá, kapcsolatba kell kerülnünk vele, hogy ezt megkaphassuk.És ez talán az egész történés legnehezebb része. Ugyanis mi szeretjük azt gondolni, hogy nekünk az a kávé (vagy esetleg maga a megváltás?) jár. Jézushoz még csak-csak oda is mennénk, de ugyanúgy, ahogy a kávézóban a vendégek meghallhatják, hogy te „kegyelem kávét” kapsz, azt sem tarthatod titokban, hogy szükséged van a megváltásra.
„Mert Isten úgy szerette az embereket, hogy az egyszülött Fiát adta oda cserébe értük, hogy aki hisz a Fiában, az ne pusztuljon el, hanem örök életet kapjon. Isten nem azért küldte a Fiát az emberek közé, hogy elítélje őket, hanem azért, hogy a Fiú közreműködésével megmenekülhessenek.” (Jn. 3:16-17 - EFO)
Tudod... Ez a téma nem azért nehéz, mert valami lehetetlen küldetést kell végrehajts ahhoz, hogy Isten észrevegyen és megkönyörüljön rajtad... Nem. Saját magadat kell legyőznöd ahhoz, hogy oda tudj állni elé. El kell hinned, hogy valaki már fizetett, hogy nem lehetsz annyira szennyes, hogy ne kaphasd meg, és végül le kell nyeld a büszkeségedet. Ez nagyon nem könnyű. De szeretném, ha tudnád, hogy nagyon sokan vannak, akik szurkolnak érted. Tudjuk, hogy angyalok segítenek minket, vigyáznak ránk, ott van a Szentlélek, aki vigasztal és tanácsol, aztán a láthatatlan lényeken kívül ott vannak azok az emberek, akik szeretnek téged, és tudják, hogy Isten kegyelme az egyetlen menekülőút számodra: talán a szüleid, a nagyszüleid és/vagy a barátaid ezek.

És én is imádkozom érted. Nem tudom, hogy éppen hogy állsz ezzel a kérdéssel. Ha te már eljutottál Jézus keresztjéhez, és megtaláltad az ő kegyelmét, csatlakozz hozzám, és imádkozzunk együtt azokért, akik most döntenek. Ha még küzdesz magaddal, ne felejtsd el: nem vagy egyedül! Imádkozunk érted!

Bogi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!