Ugrás a fő tartalomra

2014/3/3 - A Szentlélek

Amikor gyerek voltam, anyukám mindig arra nevelt, hogy ha nehéz döntés előtt állok, üljek le, fogjak papírt, ceruzát és írjak. Ha ilyen helyzetbe kerültem például a továbbtanulással, vagy egy nagyobb kiadással járó szabadidős programmal kapcsolatban, leült velem, átbeszéltük és írtunk. Két oszlopra választottuk a papírt: mi szól mellette és mi szól ellene? Leírtuk az összes verziót, minden lehetséges következményt, mérlegeltünk, és ekkor már a döntés szinte adta magát.
Ma már nem a szüleimnél töltöm az időm nagy részét, albérletben lakom és gyakran vagyok egyedül. De most is vannak az életemben ilyen nehéz döntések. Eleinte sokszor hívtam Anyut, hogy segítsen végiggondolni a dolgokat, de az otthon töltött évek alatt sikerült jól megtanulnom ezt a probléma megoldási módszert. Ha el kell döntenem, hogy például elvállaljak-e egy munkát, vagy egy fellépést, ma is Anyu szavai visszhangoznak a fejemben, az Ő kérdései jutnak eszembe: mi szól mellette? Na és ellene? Ilyenkor fogok egy papírt, írok és írok, míg végül szívfájdalom nélkül tudom eldönteni a kérdést.
Valahogy így képzelem a Szentlélek munkáját. Mikor Jézus itt járt a Földön, a tanítványainak adott egy csomó tanítást. A komoly erkölcsi tanulságokat és a súlyos teológiai kérdéseket egyszerű példákkal szemléltette. Aki elég nyitott volt arra, hogy megértse, átgondolja, annak teljesen megváltozott az élete. De Jézus bejelentette, hogy el fog menni. Meghal, feltámad és visszamegy a Mennybe. Mi lesz akkor? Ki fogja tovább tanítani őket?
„Én pedig kérni fogom az Atyát, és ő egy másik Segítőt küld nektek, aki örökre veletek marad. Ő az Igazság Szelleme, akit a hitetlenek világa nem tud befogadni, mert ők nem látják, és nem ismerik fel. Ti azonban megismeritek és felismeritek őt, mert veletek együtt fog lakni, sőt bennetek él majd. […]  Később azonban majd az a Segítő — a Szent Szellem — fog megtanítani titeket mindenre, akit az Atya küld hozzátok, hogy engem képviseljen. Ő majd emlékeztet titeket mindenre, amit nektek mondtam.” (János 14: 16-17, 26.)
Az idézett szöveg szerint a Szentléleknek van két fontos szerepe. Az egyik, hogy tanít, a másik, hogy emlékeztet. Az előbbi példánál maradva, azon túl, hogy visszaemlékszem és alkalmazom az Anyutól tanultakat, ezt a listaírás-dolgot az élet több más területén használom: az elfoglaltabb időszakaimban „to-do-list”, napirend akár percekre lebontva. Illetve ugyanazzal a módszerrel, amivel korábban Anyu segített ízeire szedni, kielemezni, majd megoldani egy problémát, már én is tudok segíteni másoknak.
Van olyan dolog az életedben, amit a szüleidtől vagy a tanáraidtól tanultál még régebb, de ma is gyakran eszedbe jut? Volt már, hogy vizsgahelyzetben még a nagy izgulás közepette is eszedbe jutott valami nagyon fontos dolog, amit valamikor csak úgy átfutottál? Előfordult, hogy a Szentlélek az életed egy eseményén keresztül megtanított valamire? Voltál már úgy, hogy egy nehéz helyzetben, amikor döntened kellett vagy elcsüggedtél, a Szentlélek eszedbe juttatott egy Igét vagy egy ének szövegét, amitől rögtön egyensúlyba kerültél?

Elárulok Neked egy titkot. Régebb nagyon kritikus voltam az énekekkel. Aminek nem tetszett a dallama vagy túl egyszerűnek találtam, azt egyszerűen gagyinak és értéktelennek minősítettem. Aztán egy lelki mélypontra kerültem, és el sem fogod hinni, az általam leggagyibbnak titulált ének jutott eszembe, egész nap járt a fejemben, míg végül vettem a fáradságot és végiggondoltam, miről is szól az az egy-két sornyi szöveg, és végül az a gondolat adott erőt és húzott ki a gödörből. Biztos vagyok benne, hogy ez a Szentlélek munkája volt. (Azóta jóban vagyok az egyszerűbb énekekkel is. : ) )

Eddig a Szentléleknek néhány fontos munkájáról volt szó, de a legeslegfontosabbról még nem beszéltünk: felkészít Jézus elfogadására, megtisztít a bűntől és átformálja az életünket. Segít megérteni Isten Igéjét, megmutatja mi a jó és mi a rossz. 
Olvassátok el az alábbi Igéket és keressetek példákat a saját életetekből a Szentlélek ilyenfajta munkájára! Jn 15:26Jn 14:16Jn 16:12-15Jn 3:5-8Lk 11:9-13Apcsel 1:4-8

Mit jelent a Szentlélek keresztsége? Vagy más néven a Szentlélekkel való betöltekezés. Mi a Szentlélek ajándéka? Hogyan lehet megkapni? Milyen látható eredményei vannak, ha valamit betöltött a Szentlélek? (Gal 5: 22-23)

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2013/3/12 - Reformáció: megromlott kapcsolatok helyreállítása

Míg Jézus a földön járt, nagyon sokat beszélt a szeretetről, és ha megnézzük, ez az apostoloknál is fontos pontja a hívő életnek. De azt ne felejtsük el, hogy az, hogy szeretjük egymást, nem jelenti azt, hogy konfliktusok nélkül fogjuk leélni a hívő életünket. Pár hete szó volt az egységről. A kapcsolatok helyreállítása az egység feltétele:  „Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egy-mást! Arról ismeri majd fel mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn. 13:34-35) Ha közelebb kerülsz Istenhez, akkor közelebb kerülsz az embertársaidhoz is. Nem csak az idegenekhez, hanem a rokonaidhoz is, azokhoz is, akik megbántottak, akikben csalódtál, akiket „nem bírsz elviselni”, meg azokhoz, akik jobbak valamiben nálad és ezért idegesítőek. Mindenkihez, nincsen kivétel. Ha ez nem történik meg, akkor még valami nincs rendben közted és Isten között.
Olvasd el az Apostolok cselekedeteinek 15. fejezetét. A…

2018/2 - Felkészülés a végidőre

Végidő… Apokalipszis… Nagy nyomorúság… Üldözés…
Talán neked is ezek ugrottak be először az új Gondolatébresztő címét olvasva. Ha igen, akkor örülök, hogy legalább a bevezetőig eljutottál, és nem tetted máris félre a tanulmányt. Sokunk számára elképzelhetetlen a végre gondolni. Annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy születésünk óta azt halljuk, hogy az utolsó időkben élünk (sőt, kapaszkodj meg, a nagyszüleink gyerekkorában is ezt mondták).
Azért ebbe bele lehet fásulni, nem?
A Bibliában van egy történet, ami tíz koszorúslányról szól, akiket meghívtak egy esküvőre, sőt, feladatot is kaptak: nekik kellett fogadni a vőlegényt mécsesekkel világítva. De a vőlegényre olyan sokáig kellett várni, hogy nem csak elaludtak, de a mécsesük is kialudt.
Mi is valahogy így vagyunk. A lámpásaink épp csak pislákolnak, és már ragad le a szemünk az álmosságtól. Már nem is nagyon hisszük, hogy felbukkan a vőlegény, hogy visszajön Jézus. Vagy ha vissza is jön, akkor sem m…

2018/4 - Egység krisztusban

Minden ember egyedi. Ez az európai ember gondolkodásának az alapja. Fontos, hogy legyen önálló véleményed, hogy érvényesíteni tudd magadat, hogy képes legyél egyedül is megállni a világban. Felelős vagy magadért. Az vagy, akinek vallod magad. Akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaidat, álmaidat. Ezekben mind van igazság. De a Bibliának van egy nagy üzenete, amiről ebben a negyedévben beszélgetni fogunk: KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK, EGYMÁSÉRT.Jézus meghatározta a célunkat, hogy segítsük egymást a Menyország felé. Egyedül gyengék vagyunk, és a saját magunkba (okosságunkba, erőnkbe, elképzeléseinkbe) vetett hitünk nagyobb ellenségünk, mint bármi a világon. A közösség különböző személyiségű, nézőpontú, energiájú emberekből áll, akik ha jól használják őket, egységet tudnak teremteni a különbözőségeik segítségével. Kicsit zavaros? Nem igazán érted, hogy hogyan lehetséges ez? Tarts velünk, és tanuljuk együtt hétről hétre az egységet a különbözöségekben.

Töltsd le INNEN!