2014/3/3 - A Szentlélek

Amikor gyerek voltam, anyukám mindig arra nevelt, hogy ha nehéz döntés előtt állok, üljek le, fogjak papírt, ceruzát és írjak. Ha ilyen helyzetbe kerültem például a továbbtanulással, vagy egy nagyobb kiadással járó szabadidős programmal kapcsolatban, leült velem, átbeszéltük és írtunk. Két oszlopra választottuk a papírt: mi szól mellette és mi szól ellene? Leírtuk az összes verziót, minden lehetséges következményt, mérlegeltünk, és ekkor már a döntés szinte adta magát.
Ma már nem a szüleimnél töltöm az időm nagy részét, albérletben lakom és gyakran vagyok egyedül. De most is vannak az életemben ilyen nehéz döntések. Eleinte sokszor hívtam Anyut, hogy segítsen végiggondolni a dolgokat, de az otthon töltött évek alatt sikerült jól megtanulnom ezt a probléma megoldási módszert. Ha el kell döntenem, hogy például elvállaljak-e egy munkát, vagy egy fellépést, ma is Anyu szavai visszhangoznak a fejemben, az Ő kérdései jutnak eszembe: mi szól mellette? Na és ellene? Ilyenkor fogok egy papírt, írok és írok, míg végül szívfájdalom nélkül tudom eldönteni a kérdést.
Valahogy így képzelem a Szentlélek munkáját. Mikor Jézus itt járt a Földön, a tanítványainak adott egy csomó tanítást. A komoly erkölcsi tanulságokat és a súlyos teológiai kérdéseket egyszerű példákkal szemléltette. Aki elég nyitott volt arra, hogy megértse, átgondolja, annak teljesen megváltozott az élete. De Jézus bejelentette, hogy el fog menni. Meghal, feltámad és visszamegy a Mennybe. Mi lesz akkor? Ki fogja tovább tanítani őket?
„Én pedig kérni fogom az Atyát, és ő egy másik Segítőt küld nektek, aki örökre veletek marad. Ő az Igazság Szelleme, akit a hitetlenek világa nem tud befogadni, mert ők nem látják, és nem ismerik fel. Ti azonban megismeritek és felismeritek őt, mert veletek együtt fog lakni, sőt bennetek él majd. […]  Később azonban majd az a Segítő — a Szent Szellem — fog megtanítani titeket mindenre, akit az Atya küld hozzátok, hogy engem képviseljen. Ő majd emlékeztet titeket mindenre, amit nektek mondtam.” (János 14: 16-17, 26.)
Az idézett szöveg szerint a Szentléleknek van két fontos szerepe. Az egyik, hogy tanít, a másik, hogy emlékeztet. Az előbbi példánál maradva, azon túl, hogy visszaemlékszem és alkalmazom az Anyutól tanultakat, ezt a listaírás-dolgot az élet több más területén használom: az elfoglaltabb időszakaimban „to-do-list”, napirend akár percekre lebontva. Illetve ugyanazzal a módszerrel, amivel korábban Anyu segített ízeire szedni, kielemezni, majd megoldani egy problémát, már én is tudok segíteni másoknak.
Van olyan dolog az életedben, amit a szüleidtől vagy a tanáraidtól tanultál még régebb, de ma is gyakran eszedbe jut? Volt már, hogy vizsgahelyzetben még a nagy izgulás közepette is eszedbe jutott valami nagyon fontos dolog, amit valamikor csak úgy átfutottál? Előfordult, hogy a Szentlélek az életed egy eseményén keresztül megtanított valamire? Voltál már úgy, hogy egy nehéz helyzetben, amikor döntened kellett vagy elcsüggedtél, a Szentlélek eszedbe juttatott egy Igét vagy egy ének szövegét, amitől rögtön egyensúlyba kerültél?

Elárulok Neked egy titkot. Régebb nagyon kritikus voltam az énekekkel. Aminek nem tetszett a dallama vagy túl egyszerűnek találtam, azt egyszerűen gagyinak és értéktelennek minősítettem. Aztán egy lelki mélypontra kerültem, és el sem fogod hinni, az általam leggagyibbnak titulált ének jutott eszembe, egész nap járt a fejemben, míg végül vettem a fáradságot és végiggondoltam, miről is szól az az egy-két sornyi szöveg, és végül az a gondolat adott erőt és húzott ki a gödörből. Biztos vagyok benne, hogy ez a Szentlélek munkája volt. (Azóta jóban vagyok az egyszerűbb énekekkel is. : ) )

Eddig a Szentléleknek néhány fontos munkájáról volt szó, de a legeslegfontosabbról még nem beszéltünk: felkészít Jézus elfogadására, megtisztít a bűntől és átformálja az életünket. Segít megérteni Isten Igéjét, megmutatja mi a jó és mi a rossz. 
Olvassátok el az alábbi Igéket és keressetek példákat a saját életetekből a Szentlélek ilyenfajta munkájára! Jn 15:26Jn 14:16Jn 16:12-15Jn 3:5-8Lk 11:9-13Apcsel 1:4-8

Mit jelent a Szentlélek keresztsége? Vagy más néven a Szentlélekkel való betöltekezés. Mi a Szentlélek ajándéka? Hogyan lehet megkapni? Milyen látható eredményei vannak, ha valamit betöltött a Szentlélek? (Gal 5: 22-23)

Zsuzsi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések