Ugrás a fő tartalomra

2024/2/5 - Hinni nehéz helyzetekben (május 4)


 

Hinni nehéz helyzetekben7.png


„Szívemben őrzöm szavaidat, mint rejtett kincseket, nehogy vétkezzem ellened!”

Zsoltárok könyve 119:11


Még főiskolás koromban a barátnőmmel nagyon megtetszett nekünk egy bizonyos fajta bőrkötéses Biblia. Kikutattuk, hol lehet ilyet készíttetni, vettünk egy-egy új Bibliát az egyik keresztény könyvesboltban, és elküldtük átköttetni. Sokáig vártunk, mire elkészült, de megérte. Attól fogva ez lett A Bibliám, ezt a példányt olvastam, ebből készültem az igehirdetésekre, ez volt velem a záróvizsgákon, ezt használtam, amikor elindultam a lelkészi pályán.


Az évek, a használatbavétel meglátszottak a könyvön, a bőrkötés kezdett leválni, a varrás sem bírta a legjobban, ezért a férjem fogta, és az egyik születésnapomra újraköttette nekem. Gyönyörű, két színből álló bőrkötést és aranyozott széleket kapott, ez volt az egyik legszebb szülinapi ajándék, amit valaha kaptam tőle. Azóta is ez A Bibliám. Az elmúlt kb 16 évben, amióta megvan, rengeteg emlék köt hozzá. Van, hogy többet, van, hogy kevesebbet olvasom. Van, hogy Isten szava szinte kézzel foghatóan megérint rajta keresztül, de van úgy is, hogy csak a betűk néznek némán vissza rám belőle. Van, hogy értem, mit akar üzenni, van, hogy nagyon nem. Van, hogy egyetértek, és van, hogy vitatkozom vele. Vannak kedvenc részeim, amik bizonyos élethelyzetekben sokat jelentettek nekem, és vannak olyan szakaszok, amikkel nem tudok mit kezdeni.


A reformáció öt alappillére az öt sola, ezekről fogunk gondolkodni, beszélgetni ebben a tanulmányban. Az első a sola Scriptura – egyedül a Szentírás, ami azt jelenti, hogy a Biblia az isteni kinyilatkoztatás egyetlen formája, egyedüli mérce, belőle megismerhetjük Istent. És ahhoz, hogy valóban egyedül a Szentírásra tudjanak alapozni az emberek, szükség volt Luther és a többi reformátor hatalmas munkájára, akik lefordították a Bibliát az anyanyelvükre.


Neked van kedvenc könyved, igeszakaszod a Bibliában? Ha igen, melyek ezek? Volt olyan, amikor konkrét segítséget, támaszt, vigasztalást, új célt stb. kaptál a Szentírás olvasásán keresztül?


A következő sola így hangzik: sola fide – egyedül hit által. Egyedül a Krisztusba vetett hit által igazulhatunk meg, nem tudjuk felküzdeni magunkat jócselekedetekkel a mennybe. Nekünk Krisztusra van szükségünk. A Megváltó győzelme akkor lehet a miénk, ha elhisszük, hogy az ő kereszthalála és feltámadása megváltás számunkra.


A sola gratia azt jelenti, egyedül kegyelemből. A megváltásunk Isten kegyelméből van, ez nem a mi érdemünk. Nem úgy van, hogy mi sok-sok jót cselekszünk, az Úr ezt látja a mennyből, és azt mondja: Látom, mennyire töröd magad, igazán bámulatos ez a teljesítmény, amit véghez vittél! Gratulálok, megérdemled az örök életet!


Ennél sokkal reménytelibb a helyzet. Isten látta, hogy elvesztünk. A bűneset után, ha nem lép, ha kegyelméből nem ad a szívünkbe ellenségeskedést a rosszal szemben, semmi esélyünk nem lenne nemhogy az örök életre, még a holnap reggelre sem, mert már rég nem léteznénk. De Isten nem mondott le rólunk, kegyelméből, szeretetéből harcolt értünk, és helyreállította azt, amit mi elrontottunk. Ez nem a mi érdemünk.


Pál rómaiakhoz írt levele 3:23-31 nagyon jól összefoglalja ezt a témát. Keress még olyan igéket, melyek Isten kegyelméről szólnak, és arról, hogy hit által lehet miénk Krisztus igazsága!


Ha egyedül hit által lehetünk igazak és üdvözülhetünk, ha egyedül Isten kegyelmének köszönhetjük mindezt, akkor miért fontosak, ha egyáltalán fontosak a jó cselekedetek, az, hogy törekedjünk az emberséges életre?

A solus Christus azt jelenti, hogy egyedül Krisztus a közbenjáró Isten és ember között. Ahhoz, hogy bűnbocsánatot kapjunk, nincs szükség egy felszentelt emberre itt a földön vagy egy meghalt szentre fent a mennyben, hogy közbenjárjon értünk. Krisztus az, aki odaadta életét értünk, feltámadt és most főpapi szolgálatát végzi a mennyben.


Álljunk meg egy kicsit! Mit jelent Krisztus főpapi szolgálata? A haragvó Atyát ki kell engesztelnie, hogy ne sújtson le ránk? Miért kell közbenjárnia értünk? Mit jelent Krisztus közbenjárása? Ezek az igék segítséget nyújthatnak: Zsidókhoz írt levél 4:14-16; 7:22-24, 9:24-28


Soli Deo gloria – egyedül Istené a dicsőség. Ő az, aki mindezt tette értünk. Ő az, aki képes volt az életével fizetni a bűneinkért, mert annyira szeretetett minket. Ő az, aki hitet ébreszt a szívünkben, vágyat önmaga után, aki keresésre ösztönöz, és aki megragad minden alkalmat a találkozásra. Övé mindezért a dicsőség.


Beírtam a Biblia program keresőjébe, hogy „övé a dicsőség”, és többek között ezeket a szakaszokat adta ki: Péter második levele 3:17-18, Jelenések könyve 5:11-12, Pál levele a rómaiakhoz 11:33-36. Olvasd el őket! Szerinted miért volt fontos a reformáció korában hangsúlyozni, hogy egyedül Istené a dicsőség? Mit jelent, hogy övé a dicsőség? Hogyan dicsőíthetjük őt a mindennapokban?


Jó beszélgetést!

Andi8.png


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2014/4/1 - Jakab, az Úr testvére

  „ Jakab, Isten és az Úr Jézus Krisztus szolgája, üdvözletét küldi Izráel szétszóratásban élő tizenkét törzsének. ”  (Jak. 1:1 EFO) Mostantól három hónapon keresztül Jakab levelével fogunk foglalkozni, úgyhogy kezdjük talán azzal, hogy ki is lehet ez a Jakab? Nyilván a születési anyakönyvi kivonatát nem tudjuk megnézni, sajnos a naplója vagy önéletrajza szintén nem maradt fenn, vagyis csak a Biblia szövegére, és az ókeresztény hagyományokra tudunk támaszkodni.

2015/3/12 - Pál missziója és üzenete

Mielőtt belekezdenénk Pál „missziói stratégiájának” tanulmányozásába, érdemes megemlítsük, hogy ha Pál nincs, emberileg nézve nincs keresztyénség. Ő volt a nagybetűs MISSZIONÁRIUS. Pálnak egyetlen dolog kötötte le minden idejét és figyelmét, ez pedig a misszió volt. Igen, jól értetted. Mindent hátrahagyott, minden mást feleslegesnek ítélt, és teljes erővel arra a küldetésre koncentrált, amit a Damaszkusz felé vezető úton kapott ( ApCsel 9:1-31 ). Ez egy jól felépített stratégiát eredményezett, aminek nézzük most meg néhány pontját!

2024/1/7 - Az egekig ér kegyelmed (február 17)

  Az egekig ér kegyelmed Mert kegyelmed és jóságod magasabb az égnél, hűséged a felhőkig ér! Istenem, magasztaljanak téged a Mennyben, dicsőséged borítsa be a földet! (Zsoltárok könyve 57:10-11) Érezted már azt, hogy kényszeresen jobb akarsz lenni? Érezted már azt, hogy méltatlan vagy az elismerésre, vagy esetleg nem vagy elég jó ahhoz, hogy Istenhez menj? Ha igen, miért? Ha nem… Taníts, mester! A zsoltárok egy jó része dicsőítő énekeket tartalmaz. Lényegében olyan művek, amik Isten érdemeit sorolják fel különböző költői módszerekkel, és kifejezik csodálatukat. Nem lehet rossz, ha olyan felszabadult kapcsolatban vagy Istennel, hogy te is hasonlóképpen gondolkodsz. El tudod mondani, milyen csodálatos a kegyelme vagy a jósága. Azért ez manapság nem a legegyszerűbb. Te szoktad dicsőíteni Istent? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? Mi változtathatna ezen? (Ha szoktad dicsőíteni, akkor ne változtass rajta!) Kényszerből nem nagyon lehet dicsőíteni. Képzeld el a következőt! Egy poros, dohos s